6 beneficii ale frunzelor de mango - Doza de Sănătate
 

6 beneficii ale frunzelor de mango

Frunzele de mango nu sunt la fel de populare ca fructele. Însă ele au multe proprietăți care pot contribui la o sănătate mai bună. Vrei să afli mai multe despre ele? Citește mai departe!
6 beneficii ale frunzelor de mango
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Mulți oameni nu știu faptul că frunzele de mango sunt comestibile, chiar dacă fructul acestui copac este celebru pentru aroma, versatilitatea și valoarea sa nutrițională. De fapt, aceste frunze concentrează mai mulți compuși medicinali. Află în acest articol 6 beneficii ale frunzelor de mango!

Frunzelor de mango li se atribuie proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antitumorale. Unii oameni folosesc extracte din frunze de mango pentru a face ceaiuri, suplimente și alte produse complementare de îngrijire a sănătății. Continuă să citești pentru a afla de ce trebuie să le incluzi în dieta ta!

6 beneficii ale frunzelor de mango

Există aproximativ 69 de specii de Mangifera; însă cea mai cunoscută din punct de vedere al medicinei naturiste este Mangifera indica. Acest lucru se datorează faptului că utilizările sale terapeutice sunt foarte apreciate în sistemele medicale ayurvedice și indigene.

Deși putem exploata tulpina, scoarța, rădăcinile și fructele de mango, unii oameni cred că frunzele sale au efecte terapeutice superioare. Să aflăm ce beneficii pentru sănătate li se atribuie frunzelor de mango!

Beneficii ale frunzelor de mango pentru sănătate
Proprietățile fructului de mango sunt importante pentru sănătate, deși frunzele plantei au și mai multe beneficii.

1. Compușii medicinali ai frunzelor de mango

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că beneficiile frunzelor de mango sunt generate de concentrația lor de compuși medicinali. Frunzele de mango conțin polifenoli și terpenoizi, cunoscuți pentru capacitatea lor de a proteja împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi.

Aceste substanțe au efecte pozitive asupra sănătății oculare și imunitare. Prin urmare, consumul regulat reduce riscul de boli oculare, infecții și alte boli cronice.

2. Activitatea antiinflamatoare

Unul dintre cele mai importante beneficii ale frunzelor de mango este proprietatea antiinflamatoare a acestora (cel puțin așa afirmă un studiu publicat în BioFactors). Mangiferina conține un polifenol care are structura C-glicozil xantonului, care are potențialul de a inhiba inflamația în exces.

De fapt, există și alte activități biologice atribuite mangiferinei, cum ar fi proprietățile antioxidante, antidiabetice, analgezice și imunomodulatoare. Unii specialiști consideră faptul că frunzele de mango pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace și neurologice.

3. Un coadjuvant pentru scăderea în greutate

Frunzele de mango nu sunt un produs miraculos pentru slăbire. Totuși, includerea lor într-o dietă sănătoasă și variată te poate ajuta să atingi o greutate optimă. De ce? Ei bine, unele studii au stabilit faptul că substanțele din frunzele de mango sunt coadjuvanți în metabolismul grăsimilor.

Extractul de frunze de mango ajută la inhibarea acumulării de grăsime în celulele țesuturilor. Avem nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma aceste efecte, dar extractul este un supliment util și sigur pentru majoritatea oamenilor – cel puțin până acum.

4. Tratarea diabetului

Diabetul este o boală complexă care necesită supraveghere și tratament medical. Prin urmare, ar trebui să utilizezi remedii precum frunzele de mango ca supliment alimentar, pe lângă tratamentul prescris de medic.

Această plantă are, de asemenea, un efect favorabil asupra controlului nivelului de glucoză din sânge datorită capacității sale de a îmbunătăți metabolismul grăsimilor. De fapt, cercetările publicate în Plos One au comparat efectele extractului de frunze de mango cu efectele glibenclamidei (un medicament pentru diabet). Persoanele care au consumat extractul au avut după două săptămâni niveluri de glucoză ușor mai scăzute decât cele care au consumat medicamentul.

5. Sănătatea pielii

Beneficiile frunzelor de mango se extind și asupra pielii. Extractele din frunze de mango sunt legate de un risc mai scăzut de îmbătrânire prematură datorită concentrației semnificative de antioxidanți. Chiar și studiile pe animale sugerează faptul că acest ingredient ajută la protejarea împotriva deteriorării colagenului și a deteriorării pielii provocate de razele UV.

În plus, un articol apărut în Colloids and Surfaces B: Biointerface afirmă faptul că proprietățile antibacteriene ale acestor frunze pot combate bacteriile Staphylococcus aureus, responsabile de diverse infecții ale pielii.

Fructe de mango în copac
Proprietățile frunzelor de mango variază de la potențialul antiinflamator la reglarea nivelului grăsimilor și al zaharurilor în sânge.

6. Sănătatea părului

Stresul oxidativ are de-a face cu deteriorarea părului. În acest sens, frunzele de mango și proprietățile lor antioxidante pot fi de mare ajutor. Deși există puține dovezi științifice care să asocieze extractele din frunze de mango cu îngrijirea părului, unii cercetători cred că acestea ajută la prevenirea căderii excesive și la dezvoltarea sănătoasă a firelor de păr.

Profită de beneficiile pentru sănătate ale frunzelor de mango

Frunzele de mango sunt comestibile. Le poți consuma și proaspete în salată. Cu toate acestea, cel mai comun mod de consum este prepararea unui ceai. Pentru a face acest lucru, fierbe aproximativ 12 frunze de mango în două căni de apă. Odată ce apa a ajuns la punctul de fierbere, lasă ceaiul la infuzat până când îl bei.

Poți găsi aceste frunze în unele magazine de produse naturiste, sub formă de pulbere, extracte sau supliment alimentar. Trebuie să diluezi pulberea în apă, atât pentru consumul oral, cât și pentru aplicarea externă. În general, frunzele de mango sunt sigure pentru majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, consultă întotdeauna medicul dacă ai afecțiuni de sănătate existente sau anumite nelămuriri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Batool N, Ilyas N, Shabir S, Saeed M, Mazhar R. Mini-Review- A mini-review of therapeutic potential of Mangifera indica L. Pak J Pharm Sci. 2018;31(4):1441-1448.
  • Zhang Y, Chen Q, Liu MY, et al. Effects of Benzophenones from Mango Leaves on Lipid Metabolism. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2019;67(7):634-639. doi:10.1248/cpb.c18-00905
  • Ediriweera MK, Tennekoon KH, Samarakoon SR. A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:6949835. doi:10.1155/2017/6949835
  • Zhang Y, Liu X, Han L, Gao X, Liu E, Wang T. Regulation of lipid and glucose homeostasis by mango tree leaf extract is mediated by AMPK and PI3K/AKT signaling pathways. Food Chem. 2013;141(3):2896-2905. doi:10.1016/j.foodchem.2013.05.121
  • Zhang Y, Han L, Ge D, et al. Isolation, structural elucidation, MS profiling, and evaluation of triglyceride accumulation inhibitory effects of benzophenone C-glucosides from leaves of Mangifera indica L. J Agric Food Chem. 2013;61(8):1884-1895. doi:10.1021/jf305256w
  • Ginsberg HN, Zhang YL, Hernandez-Ono A. Regulation of plasma triglycerides in insulin resistance and diabetes. Arch Med Res. 2005;36(3):232-240. doi:10.1016/j.arcmed.2005.01.005
  • Song JH, Bae EY, Choi G, et al. Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013;29(2):84-89. doi:10.1111/phpp.12030
  • Chirayath RB, A AV, Jayakumar R, Biswas R, Vijayachandran LS. Development of Mangifera indica leaf extract incorporated carbopol hydrogel and its antibacterial efficacy against Staphylococcus aureus. Colloids Surf B Biointerfaces. 2019;178:377-384. doi:10.1016/j.colsurfb.2019.03.034

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.