6 idei excelente pentru amenajarea unei bucătării mici - Doza de Sănătate
 

6 idei excelente pentru amenajarea unei bucătării mici

Îți vine greu să îți amenajezi bucătăria pentru că spațiul este prea mic? Apelează la trucurile de mai jos. 
6 idei excelente pentru amenajarea unei bucătării mici

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bucătăriile mici sunt prezente în multe locuințe. Însă nu îți face griji. În articolul de azi, îți oferim câteva idei minunate pentru amenajarea unei bucătării mici. Fără îndoială, îți va face plăcere le pui în aplicare și să oferi o notă personală acestei camere.

Cu ajutorul sfaturilor noastre, vei reuși cu siguranță să transformi bucătăria într-un spațiu primitor, dar și funcțional în care poți pregăti cu plăcere rețetele tale preferate.

Bucătăria nu este numai un loc pentru gătit sau spălat vase. Din ce în ce mai multe persoane preferă să ia masa, să își primească invitații sau chiar să își petreacă timpul liber în această cameră. Am putea spune chiar că ne petrecem cea mai mare parte a timpului în bucătărie.

Având în vedere cât de utilizată este această cameră, trebuie să te asiguri că este o încăpere frumoasă și funcțională. Ordinea și organizarea eficientă sunt două condiții esențiale în amenajarea unei bucătării mici. 

1. Optează pentru nuanțe deschise

Folosește culori deschise pentru amenajarea unei bucătării mici

Culorile deschise sunt ideale pentru a face o cameră să pară mai mare și mai luminoasă. În schimb, nuanțele închise dau impresia de spațiu mic și aglomerat.

Prin urmare, folosirea culorilor deschise va oferi iluzia de spațiu mare și va adăuga un plus de luminozitate. Ia în considerare următoarele sugestii:

  • Folosește și culori deschise, nu doar alb.
  • Optează pentru note subtile dacă vrei să adaugi puțină culoare. 
  • Pune faianță până la jumătatea peretelui, iar în partea de sus zugrăvește cu o culoare deschisă.

2. Organizarea: o condiție esențială pentru amenajarea unei bucătării mici

Așa cum am menționat deja, când ai la dispoziție un spațiu limitat, ordinea și organizarea sunt cruciale. Trebuie să te gândești îndelung la fiecare detaliu pentru a te putea mișca liber prin cameră și a putea deschide cu ușurință dulapurile și sertarele.

Nu uita, este foarte important să îți poți îndeplini toate sarcinile fără obstacole. Dacă ții toate lucrurile la locul lor, îți poți face treaba în mod simplu și eficient. 

  • Ține farfuriile, paharele și ustensilele de bucătărie în dulapurile de sus.
  • Încearcă să lași un perete liber pentru a crea iluzia de spațiu încăpător. 
  • Folosește organizatoare pentru sertare.
  • Evident, mobila de bucătărie care ajunge până în tavan oferă mai mult spațiu pentru depozitarea lucrurilor.
  • Blatul este locul ideal pentru a depozita condimente și ustensile.

3. Instalează o insulă de bucătărie

Poți opta pentru o insulă de bucătărie fixă sau mobilă. Aceasta este utilă în îndeplinirea mai multor sarcini și ajută la valorificarea întregului spațiu disponibil.

Există deja pe piață diferite tipuri, stiluri și materiale cu funcții diverse. Alege produsul potrivit pentru tine și ajustează-l pentru a se plia pe nevoile tale.

  • Poți opta pentru o insulă de bucătărie fixă în centrul camerei.
  • Dacă nu, poți achiziționa o insulă mobilă, pe roți, pe care o poți muta oricând dorești.
  • Folosește partea de sus ca masă pentru servirea micului dejun.
  • Poți adăuga chiar și un cuptor.
  • În partea de jos a insulei, este bine să ai un dulap mare pentru mai mult spațiu de depozitare. 
  • Poți folosi insula de bucătărie și ca separator de cameră, între bucătărie și locul amenajat pentru servirea mesei, de exemplu.

4. Valorifică tot spațiul disponibil

Pentru amenajarea unei bucătării mici, trebuie să profiți de toate colțișoarele din această cameră și să le menții organizate.

Iată câteva recomandări utile:

  • Folosește tot peretele, din tavan până în podea. Cumpără dulapuri sau rafturi cât mai înalte. În acest fel, vei câștiga mult spațiu de depozitare.
  • Folosește cutii sau coșuri pentru a menține spațiul curat și ordonat. Păstrează blatul liber.
  • Folosește și tavanul! O idee bună ar fi să instalezi rafturi agățate de tavan. Le poți utiliza pentru a depozita tigăi și ustensile mari, cum ar fi polonicele.

Îți recomandăm să citești și:

Trucuri de curățat ustensilele de bucătărie

5. Aparate din oțet inoxidabil

Pentru amenajarea unei bucătării mici, îți recomandăm să optezi pentru electrocasnice din oțel inoxidabil, întrucât în acest material se reflectă lucrurile din jur ca într-o oglindă. Așa cum îți poți da seama, aceste reflexii oferă senzația unui spațiu mai mare și mai luminos.

Pe piață se găsesc deja frigidere, mașini de spălat vase și alte aparate mici confecționate din oțel inoxidabil (inox).

6. Iluminarea bucătăriilor mici

Corpuri de iluminat folosite în amenajarea unei bucătării mici

Trebuie să valorifici cât mai mult lumina naturală, așa că nu acoperi fereastra cu piese de mobilier sau draperii groase. Optează, în schimb, pentru perdele transparente sau foarte deschise (albe sau bej).

Desigur, poți adăuga și corpuri de iluminat pentru momentele în care lumina naturală nu este suficient de puternică. Cel mai bine este să folosești becuri economice și să ții cont de următoarele recomandări:

  • Pune becuri deasupra locurilor în care lucrezi în bucătărie.
  • Dacă ai un loc special amenajat pentru mâncat, pune lumini chiar deasupra mesei.
  • Poți instala becuri și în dulapuri, dacă sunt fabricate din materiale închise la culoare sau sunt foarte întunecate.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.