Logo image
Logo image

6 motive pentru care simți înțepături în ovare

4 minute
Înțepăturile în ovare pot apărea din cauza mai multor factori. Orice disconfort legat de sistemul reproducător feminin reprezintă un semn de avertizare.
6 motive pentru care simți înțepături în ovare
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sistemul reproducător feminin poate prezenta o mare varietate de boli și dezechilibre. Acele înțepături în ovare enervante pot apărea din diferite motive. De asemenea, se pot manifesta diferit la fiecare femeie. Pot varia ca intensitate, durată și data apariției și pot să dispară spontan. Citiți mai departe și veți găsi răspunsurile pe care le căutați!

Înțepături în ovare

Durerea de ovare se manifestă cu junghiuri sau crampe în abdomenul inferior, chiar pe partea laterală a ovarului afectat. Uneori, durerea poate fi atât de puternică, încât se simte în partea inferioară a spatelui. Durata simptomului poate varia în funcție de afecțiune, de la câteva minute la 48 de ore.

Cauzele sunt foarte variate, de la un simplu disconfort menstrual la o boală severă precum cancerul. În acest sens, printre principalele cauze ale înțepăturilor în ovare se remarcă următoarele:

Some figure

 

1. Procesele de ovulație

Femeile pot experimenta înțepături care încep la mijlocul ciclului de ovulație. În acest caz, durerile sunt situate în partea inferioară a abdomenului în ambele ovare.

Durerea apare din cauza creșterii foliculilor aflați în ovare. Acest lucru are o influență semnificativă asupra suprafeței lor și îi face să devină iritați și inflamați. Sunt dureri temporare și nu ar trebui să fie o îngrijorare.

2. Ciclul menstrual

Some figure

 

În general, atunci când o femeie este la menstruație, are crampe menstruale. Acestea pot provoca înțepături frecvente în ovare.

Cauza acestui simptom are de-a face cu sistemul reproducător, care este inflamat și presat. Provoacă înțepături până când începe să se dezumfle.

3. Sarcina

Femeile au adesea înțepături, crampe sau dureri în primele săptămâni de sarcină. Acest lucru apar din cauza modificărilor hormonale pe care corpul le generează atunci când se pregătește pentru sarcină.

În acest caz, este de o importanță vitală să acordați atenție durerilor. Acestea pot pune în pericol sănătatea femeii și sarcina și nu permit fătului să se dezvolte corespunzător.

Pe de altă parte, există posibilitatea de a prezenta o sarcină extrauterină, care este o patologie în care embrionul se implantează și crește în afara uterului. Sarcinile extrauterine pot provoca dureri severe asemănătoare crampelor în ovare și pelvis. Ele sunt, de asemenea, însoțite de sângerare vaginală, greață sau amețeli.

4. Chisturile pe ovare

Some figure

 

O altă cauză posibilă sunt ovarele polichistice. Această tulburare se bazează pe dezechilibre ale hormonilor sexuali feminini care provoacă niveluri ridicate de androgeni la femei.

Aceasta boală generează chisturi în ovare și menstruații absente sau foarte neregulate. Din acest motiv, multe femei cu ovare polichistice tind să simtă înțepături în ovare. Ovulele mature nu sunt eliberate în mod natural.

Citiți mai mult: 5 semne ale sindromului ovarelor polichistice

5. Endometrioza

În acest caz, durerea este localizată în ovare sau în abdomenul inferior. În această patologie, celulele endometriale cresc în afara uterului. Acest lucru poate duce la formarea de mici noduli care sângerează, ce generează înțepături constante în ovare.

Alte simptome ale endometriozei pot include actul sexual dureros, durere în timpul urinării sau mișcărilor intestinale, sângerări excesive, greață și vărsături și oboseală prelungită.

Deoarece aceste simptome pot apărea și din cauza altor afecțiuni, este necesară efectuarea unor teste de diagnostic. Profesionist poate sugera un examen pelvin, o ecografie și un RMN, printre altele.

6. Alte patologii

Some figure

 

  • Boala inflamatorie pelvină este o infecție care afectează organele sexuale ale femeii. Cauzele sale principale sunt bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia.
  • Cancerul ovarian poate provoca înțepături în ovare ca simptom. De asemenea, provoacă ovare mărite, abdomen umflat și dureri pelvine.

Cum ameliorăm durerea?

În ciuda faptului că sunt dureroase, înțepăturile pot fi ușor atenuate urmând aceste sfaturi:

Cafea

Cafeaua crește nivelul de stres. Consumul său generează presiune și inflamație în ovare. Acest proces face posibilă apariția perforațiilor. Prin urmare, dacă suferiți de înțepături în ovare, ar trebui să evitați să beți cafea.

Medicamente

Există două tipuri de medicamente pe care trebuie să le luăm în considerare:

  • Calmantele vor ajuta la ameliorarea durerii cauzate de înțepături. Cu toate acestea, vă recomandăm să contactați un medic pentru a vă recomanda analgezicul potrivit.
  • Contraceptive orale: în special pentru acele femei care suferă de ovare polichistice. Contraceptivele orale sunt capabile să controleze dezechilibrele hormonilor sexuali feminini. Medicul ginecolog este cel care le prescrie.

Citiți mai mult: Extirparea prematură a ovarelor

Ceai pentru înțepături în ovare

Some figure

 

În cele din urmă, consumul de ceai de mușețel și alte infuzii va ajuta la reducerea durerii cauzate de înțepăturile la nivelul ovarelor. Totuși, nu trebuie să uităm că acesta poate fi un simptom al unei alte probleme de sănătate. Din acest motiv, vă recomandăm sa mergeți regulat la medicul ginecolog pentru a exclude orice boală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brott, N. R., & Le, J. K. (2023). Mittelschmerz. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549822/
  • Cedeño, P. K. M., Desiderio, J. E. C., Chiquito, O. L. A., & Mora, M. M. M. (2019). La dismenorrea como principal causante de periodos menstruales doloroso. RECIAMUC3(3), 769-788. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/302
  • Gaona-Luviano, P., Medina-Gaona, L. A., & Magaña-Pérez, K. (2020). Epidemiology of ovarian cancer. Chinese clinical oncology9(4), 47-47. https://cco.amegroups.org/article/view/45941/html
  • Maddern, J., Grundy, L., Castro, J., & Brierley, S. M. (2020). Pain in endometriosis. Frontiers in cellular neuroscience14, 590823. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fncel.2020.590823/full
  • Martin, M. L., Halling, K., Eek, D., Krohe, M., & Paty, J. (2017). Understanding polycystic ovary syndrome from the patient perspective: a concept elicitation patient interview study. Health and quality of life outcomes15, 1-10. https://link.springer.com/article/10.1186/s12955-017-0736-3
  • Martínez, C. O., Fumero, S. R., & Céspedes, D. M. (2020). Actualización sobre enfermedad pélvica inflamatoria. Revista Clínica de La Escuela de Medicina de La Universidad de Costa Rica10(3), 19-25. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=96422&idP=9134
  • Ranji, G. G., Usha Rani, G., & Varshini, S. (2018). Ectopic pregnancy: risk factors, clinical presentation and management. The Journal of Obstetrics and Gynecology of India68, 487-492. https://link.springer.com/article/10.1007/s13224-017-1075-3
  • Tan, B., Philipp, M., Hill, S., Che Muhamed, A. M., & Mündel, T. (2020). Pain across the menstrual cycle: considerations of hydration. Frontiers in Physiology11, 585667. https://www.frontiersin.org/journals/physiology/articles/10.3389/fphys.2020.585667/full

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.