Logo image
Logo image

6 semne de lipsă de respect într-o relație și cum să le corectezi

5 minute
Lipsa de respect în cuplu deteriorează legătura și provoacă mari daune emoționale. Descoperiți dacă în relația voastră s-a instalat lipsa de respect!
6 semne de lipsă de respect într-o relație și cum să le corectezi
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Relațiile trebuie să fie locuri sigure pentru parteneri, paradisuri în care se simt iubiți, sprijiniți și validați. Dacă nu îndeplinesc acest obiectiv, legăturile devin nocive și sfârșesc prin a dăuna, mai degrabă decât să contribuie la o viață fericită. Din acest motiv, este important să învățăm să detectăm semne de lipsă de respect într-o relație și să fim dispuși să acționăm în consecință.

Lipsa de respect nu este întotdeauna la fel de vizibilă precum violența sau infidelitatea. Uneori se deghizează în situații cotidiene precum indiferența, critica sau controlul. Din acest motiv, avem tendința să o ignorăm, să o minimizăm și să o justificăm. Cu toate acestea, nu există loc pentru așa ceva într-o conexiune sănătoasă. Prezența sa poate cauza prejudicii stimei de sine. Este esențial să puneți frână la timp.

Semne de lipsă de respect într-o relație pe care nu trebuie să le treceți cu vederea

După cum am spus mai sus, este important să nu justificăm lipsa de respect a partenerului. Nu contează dacă suntem obosiți sau stresați, dacă avem un temperament puternic sau dacă trecem printr-o situație neplăcută în cuplu.

Niciuna dintre aceste cauze nu ne dă dreptul de a ne denigra partenerul. Acordați atenție următoarelor semne de lipsă de respect într-o relație, deoarece acestea pot fi un steag roșu:

Invalidarea sentimentelor

Toate emoțiile sunt valide și nevoile merită ascultate. Dacă partenerul vă subminează sentimentele, vă acuză că exagerați sau că sunteți isterici sau răspunde cu un gest deplasat atunci când vă exprimați nemulțumirea, nu vă tratează cu respect.

Aveți dreptul să exprimați ceea ce gândiți, simțiți și vreți. Cine spune că vă iubește ar trebui să asculte, să înțeleagă și să caute soluții.

Some figure

Ignoranță în luarea deciziilor

A fi într-un cuplu nu înseamnă renunțarea la individualitate și libertate. Totuși, atunci când mențineți o relație stabilă și de lungă durată, atunci când împărtășiți un proiect de viață cu o altă persoană, este esențial să vă consultați cu aceasta asupra deciziilor importante.

Dacă partenerul ia măsuri relevante pentru viitor fără a vă lua în considerare, nu ratați acest semn de avertizare.

Probleme de comunicare

Comunicarea este baza pentru rezolvarea oricărui conflict sau discrepanță în cuplu. Și este, de asemenea, una dintre cele mai ușoare modalități de a detecta semne de lipsă de respect într-o relație.

Țipetele, insultele, disprețul sau sarcasmul sunt fața cea mai vizibilă a comunicării deficitare, dar indiferența și tăcerea sunt la fel de violente. Nici una dintre extreme nu poate fi dinamica generală între oamenii care se respectă.

Citiți și: Cum sunt legate perfecționismul și depresia?

Lipsa timpului petrecut împreună

În ciuda obligațiilor zilnice, este important ca ambii membri ai cuplului să dedice momente de calitate partenerului. O persoană care are mereu scuze pentru a nu petrece timpul cu partenerul, care preferă planurile alternative sau care, atunci când sunt împreună, se uită la telefonul mobil, nu are respect față de relație.

Lipsă de respect pentru timpul și spațiul personal

A nu petrece timp cu partenerul este la fel de dăunător ca a încerca să-l absorbi complet. Partenerul trebuie să respecte timpul pe care îl dedicați carierei, familiei, prietenilor sau vouă înșivă și să nu încerce să vă constrângă sau să vă facă să vă simțiți vinovați. Dezvoltarea individuală este necesară și benefică pentru sănătatea relației.

Critică constantă și dureroasă

Partenerul îi critică pe cei dragi vouă, vă minimizează realizările, își bate joc de aspirațiile voastre? Deși o face pe un ton umoristic, aceste atitudini sunt inadmisibile și arată o mare lipsă de respect.

Același lucru se întâmplă dacă primiți critici constante pentru felul în care acționați, gândiți sau simțiți. Acestea pot fi clare și directe sau deghizate în sarcasm, în privat sau în public. În orice caz, ele sunt unul dintre marile semne de lipsă de respect într-o relație.

De ce apar semne de lipsă de respect într-o relație?

Nu există un singur motiv pentru care lipsa de respect devine o constantă în dinamica cuplului. În unele cazuri, odată cu trecerea timpului, sentimentele se transformă și lipsa de angajament sau motivație a partenerului îl determină să acționeze în acest fel. El nu mai încearcă să cultive legătura și are atitudini care sunt degradante.

Cu toate acestea, în alte cazuri, lipsa de respect poate fi prezentă de la început. Este legată de valorile și credințele partenerului.

Modelele de relații pe care le-am văzut în copilărie, miturile iubirii romantice și alte elemente culturale ne pot face să credem că acest mod de a relaționa este firesc și acceptabil. Anumite deficiențe personale, cum ar fi lipsa de inteligență emoțională, abilitățile sociale scăzute și un stil de atașament nesigur, ne pot determina să comitem sau să înduram aceste tipuri de acte.

Citiți și: 7 sfaturi pentru a depăși frustrarea

Some figure

Cum să facem față semnelor de lipsă de respect într-o relație?

Dacă ați detectat că lipsa de respect este prezentă în relația voastră, cu siguranță vă întrebați ce puteți face în privința asta. De fapt, trebuie să vă întrebați dacă partenerul este conștient de atitudinile sale și își recunoaște și își asumă responsabilitatea.

Dacă nu este dispus să lucreze pentru a schimba dinamica, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă protejați și să părăsiți relația. Dacă amândoi sunteți dispuși să corectați această situație dăunătoare, există câteva linii directoare fundamentale pe care le rezumăm mai jos:

  • Lucrați împreună (de preferință cu însoțire profesională) pentru a vindeca stilurile de atașament neadecvate, fricile, convingerile și limitările care pot interfera cu relația.
  • Dobândiți tehnici de reglare emoțională pentru a putea fi stăpâni pe cuvinte și decizii și pentru a nu acționa automat. Gestionarea emoțiilor ne împiedică să reacționăm într-un mod pe care mai târziu îl putem regreta.
  • Asertivitatea și abilitățile sociale sunt necesare pentru a pune capăt lipsei de respect. Trebuie să învățați amândoi să vă exprimați opiniile, sentimentele și cererile cu respect, dar ferm. Ascultați nevoile celuilalt cu intenția de a le înțelege.

În cele din urmă, respectul și acceptarea celuilalt sunt bazele unei relații de lungă durată. Prin urmare, nu justificați lipsa de respect, nu o susțineți de teama de a nu vă pierde partenerul. Prioritatea trebuie să fie întotdeauna grija față de propria persoană.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Blázquez Alonso, M., Moreno Manso, J. M., & García-Baamonde Sánchez, M. E. (2009). Inteligencia emocional como alternativa para la prevención del maltrato psicológico en la pareja. Anales de Psicología / Annals of Psychology25(2), 250–260. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/87541
  • Capafóns, J. I., & Sosa, C. D. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Behavioral Psychology/Psicología Conductual23(1).
  • Cuervo, J. J. (2013). Parejas viables que perduran en el tiempo. Diversitas9(2), 257-270.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.