Cum sunt legate perfecționismul și depresia?
 

Cum sunt legate perfecționismul și depresia?

Perfecționismul și depresia au o relație cauză-efect. Dacă nu suntem mulțumiți de realizările noastre, putem experimenta simptome depresive.
Cum sunt legate perfecționismul și depresia?
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Perfecționismul și depresia au o legătură clară. Perfecțiunea este o așteptare irealizabilă și generează o frustrare constantă. Este logic să credem că starea noastră de spirit este afectată atunci când nu suntem niciodată mulțumiți de ceea ce facem. În plus, se știe că anumite trăsături de personalitate influențează apariția depresiei. Deci, cum sunt legate?

Ce este perfecționismul?

Pentru a înțelege cum apare relația dintre perfecționism și depresie, trebuie să trecem în revistă ambele concepte. În acest sens, perfecționismul este înțeles ca o schemă mintală dezadaptativă care provoacă probleme de comportament .

Așteptarea perfecțiunii poate fi exprimată în diferite moduri. Unii oameni pun prea multă presiune pe ei înșiși, în timp ce alții au prea multe așteptări de la alții. În orice caz, nu este niciodată sănătos să ne ghidăm viața pe baza unui ideal perfecționist.

Când vrem ca totul să fie perfect, stima de sine are de suferit. Un exemplu clar este atunci când o persoană trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune rezultate la locul de muncă; neobținându-le, se întristează și nu reușește să funcționeze bine în alte domenii.

Bărbat ce realizează cum sunt legate perfecționismul și depresia

Cauzele perfecționismului

Principala cauză a perfecționismului și chiar a depresiei este un stil parental disfuncțional. Acei părinți care cer prea mult de la copiii lor determină apariția frustrărilor. Copiii care cresc în medii ostile, unde sunt educați să obțină rezultate perfecte mai presus de orice, devin insensibili și perfecționiști.

A avea o stimă de sine scăzută este un alt factor de risc pentru personalitatea perfecționistă . Oamenii care din anumite motive nu au reușit să-și stabilizeze stima de sine se refugiază în ideea de a fi perfecți. Este important să identificăm originea așteptărilor noastre pentru a le modera.

Mediul poate însemna concurență toxică. Astfel, în mediile de lucru disfuncționale, perfecționismul se intensifică . Dacă petrecem mult timp expuși la comportamentul negativ al altora, este normal ca acesta să ne afecteze.

Perfecționismul și relația sa cu depresia și anxietatea

După cum am văzut anterior, relația dintre perfecționism și problemele de sănătate mintală este clară. Anxietatea și depresia sunt principalele patologii asociate . Nefiind capabili să răspundă așteptărilor perfecționismului, oamenii se auto-abuzează emoțional.

Anxietatea apare atunci când anticipăm catastrofal orice eveniment. În condiții normale, acesta este un model de gândire irațional. Dar atunci când oamenii au așteptări de perfecțiune, teama de a nu fi suficient de bun este mereu prezentă.

În raport cu depresia, este cel mai intens răspuns. Este o stare de apatie constantă din care este greu să ieși. Pentru a deveni deprimat din cauza perfecționismului, va trebui să fii supus unei presiuni necontenite mult timp și să nu primești niciun fel de ajutor.

Cum să faci față perfecționismului?

Schimbarea schemelor mintale privind funcționarea vieții este esențială. Deși nu obținem întotdeauna cele mai bune rezultate, putem fi mulțumiți. Acest lucru nu înseamnă a deveni oameni conformiști; este vorba de a accepta că succesul nu este o cale liniară, este normal să existe suișuri și coborâșuri.

A avea o rețea de suport social nu permite ca ravagiile perfecționismului să provoace situații intense, cum ar fi tulburările de anxietate sau depresia. Având sprijinul prietenilor și familiei, este mai ușor să acceptăm rezultatele atunci când nu ne mulțumesc complet.

Terapie de grup

Când să căutăm ajutor profesionist?

În unele cazuri, trebuie să mergem la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Ideal este să putem identifica dacă situația ne afectează în mod intens și predominant. Consultația este necesară dacă perfecționismul afectează trei sau mai multe domenii ale vieții.

Nu trebuie să fii deprimat pentru a căuta ajutor . De fapt, este bine să ne dăm seama că trebuie să începem un proces terapeutic. Adesea, domeniile cele mai afectate de perfecționism sunt familia, munca și relațiile interpersonale.

Familia și prietenii pot suferi din cauza comportamentului unui perfecționist. Nu este ușor să faci față frustrării constante a unei persoane dragi. Desigur, sprijinul trebuie să fie întotdeauna empatic și respectuos.

Este perfecționismul întotdeauna dăunător și generează depresia?

A avea insatisfacție cronică nu este niciodată sănătos. A fi perfecționiști îi împiedică pe oameni să-și atingă potențialul. Oricât de paradoxal ar suna, cu cât căutăm mai mult să atingem perfecțiunea, cu atât ne îndepărtăm de cea mai bună versiune a noastră.

Așadar, pentru a evita un cerc vicios de performanță de neatins, trebuie să fim judecători corecți când vine vorba de progresul propriu. A învăța să prețuim progresul pe care l-am făcut, chiar dacă suntem încă departe de cel mai bun nivel al nostru, este vital pentru creșterea motivației în viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vera Farfan, A. L. Análisis teórico de la variable esquemas mentales desadaptativos según la teoría Jeffrey Young.
  • FRANCHI, S. (2010). Estilo de personalidad perfeccionista y depresión15. Contribuciones y proyecciones de la Etnografía en el estudio interdisciplinario del desarrollo infantil., (13), 53.
  • Ferrer, L., Martín-Vivar, M., Pineda, D., Sandín, B., & Piqueras, J. A. (2018). RELACIÓN DE LA ANSIEDAD Y LA DEPRESIÓN EN ADOLESCENTES CON DOS MECANISMOS TRANSDIAGNÓSTICOS: EL PERFECCIONISMO Y LA RUMIACIÓN. Behavioral Psychology/Psicologia Conductual26(1).
  • Puddington, M. M. (2021, July). Asociación diferencial del perfeccionismo con distintos tipos de síntomas de depresión. In XVIII Reunión Nacional y VII Encuentro Internacional de la AACC.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.