De ce simt că totul îmi merge prost?
Cu toții am trecut prin momente proaste sau momente în care simțim că viața este împotriva noastră. Trecem printr-o serie de nenorociri care ne fac să ne pierdem drumul. Așa că ne întrebăm „de ce totul îmi merge prost?”…
Adevărul este că viața este plină de urcușuri și coborâșuri. Nu ne putem preface că suntem întotdeauna fericiți și că tot ce ne-am propus merge așa cum ne-am așteptat.
Chiar dacă suntem conștienți de aceasta, este dificil să nu ne simțim rău atunci când norocul nu este de partea noastră. Apoi, fără să ne dăm seama, ne trezim într-o stare de neputință, demotivare, apatie, depresie și reticență.
Cu toate acestea, există modalități de a face față și de a depăși aceste situații. Mai jos, vom încerca să explicăm de ce uneori simțim că totul ne merge prost.
De ce simt că totul îmi merge prost? Posibile cauze ale acestui sentiment
Identificarea factorilor declanșatori din spatele evenimentelor negative ne poate ajuta să avem un control mai mare asupra situației, ceea ce ne va permite să preluăm controlul asupra problemei.
Stimă de sine scăzută
Stima de sine este un fenomen dinamic. Adică poate varia în timp, în funcție de circumstanțe și caracteristici personale. Prin urmare, poate deveni mai slabă sau mai puternică.
Stima de sine scăzută ne face să ne îndoim de propria noastră valoare și ne face să ne vedem într-un mod negativ. Nu este surprinzător faptul că, având o stimă de sine scăzută, percepem tot ceea ce ne înconjoară ca fiind negativ.
Stima de sine scăzută ne face să credem că ni se întâmplă doar lucruri rele și că le atragem.
Recomandăm: 4 obiceiuri care încurajează dragostea de sine
Filtrare negativă
În spatele afirmației că totul merge prost este adesea o distorsiune cognitivă. Oamenii tind să perceapă realitatea pe baza a ceea ce vor să vadă; dacă insistăm să vedem doar răul care ni se întâmplă, este de așteptat să fim înghițiți de negativitate.
În acest caz, fenomenul filtrării negative se referă la tendința de a uita pozitivul. Ne uităm numai la rău și nu vedem alte aspecte ale realității.
Pesimism învățat
Pesimismul se caracterizează prin a judeca tot ceea ce se întâmplă în cel mai rău mod posibil. În multe cazuri, acest mod de a vedea realitatea este o trăsătură culturală învățată, care este integrată în psihicul nostru încă din copilărie.
Orice tulburare
În spatele sentimentului că totul merge prost, poate exista o problemă psihologică sau o tulburare care necesită intervenție terapeutică. Tulburările de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia, duc adesea la o viziune negativă și pesimistă asupra realității.
De exemplu, persoanele care suferă de depresie se învinovățesc adesea pentru lucruri rele care li se întâmplă și tind să creadă că merită nenorocirile.
Situații dificile
Uneori se întâmplă evenimente nefericite, care sunt dincolo de controlul nostru: de exemplu, moartea unei rude, recesiunea economiei, dezastrele naturale. Sunt situații naturale, deci este esențial să învățăm să le acceptăm.
Totul este temporar și trebuie să cerem sprijin de la cei dragi sau de la un profesionist. Viața nu are întotdeauna culoarea trandafirilor.
Ce să facem când totul merge prost?
Pentru a face față și a depăși nenorocirile, esențialul este să nu ne pierdem calmul și să nu ne blocăm. Există întotdeauna soluții.
Acceptare
Uneori, vremurile grele par că vor dura pentru totdeauna, dar nici o problemă nu durează o viață. Trebuie să acceptăm că totul se va termina la un moment dat.
Lucruri care merg bine
Când trecem prin momente dificile, ne este greu să recunoaștem acele lucruri care merg bine. Este ușor să respingem binele și să ne concentrăm doar pe rău. Totuși, există întotdeauna aspecte pozitive.
Control
Ce aspecte ale situației depinde de noi? Le putem controla? Odată ce am identificat ce depinde de noi și ce nu, trebuie să acceptăm ideea că există lucruri pe care nu le putem controla.
Citiți mai mult: Omul lacom are mai multe lipsuri decât cel sărac
Relaxare
Există multe tehnici de relaxare care ne ajută să ne simțim calmi și odihniți. Practicarea lor în mod constant ne poate ajuta să depășim depresia și negativitatea.
Ajutor profesional
Dacă simțim că nu putem ieși singuri din această situație, cel mai bine este să consultăm un profesionist în sănătate mintală. Negativitatea și pesimismul pot fi indicatori ai unei tulburări; în acest caz, intervenția terapeutică este cea mai bună opțiune.
Nu contează cât de rea este situația; ceva bun va ieși la final. Măcar o lecție de viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baena A, Sandoval M, Urbina C, Juárez N, Villaseñor S. Los Trastornos del Estado de Ánimo. Revista Digital Universitaria [Internet]. 2005; 6(11). Recuperado de: http://www.revista.unam.mx/vol.6/num11/art110/nov_art110.pdf
- Martínez A, Reyes G, García Ana, González M. Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamientodel estrés. Psicothema [Internet]. 2006;18(1):66-72. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72718110