Logo image
Logo image

6 tipuri de nuci care oferă energie

4 minute
Consumul zilnic de nuci te ajută să-ți îmbunătățești răspunsul imun la viruși și infecțiile obișnuite și să-ți stimulezi sistemul imunitar pentru a preveni diferite boli. În acest articol, descoperă câteva soiuri de nuci utile pentru a-ți crește nivelul de energie!
6 tipuri de nuci care oferă energie
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nutriționiștii și alți experți recunosc proprietățile benefice și compoziția nutrițională extraordinară a nucilor. Aceste alimente furnizează energie pe perioade lungi de timp, ocupă puțin spațiu în stomac și conțin multe calorii combinate cu fibre, care întârzie absorbția și prelungesc efectul energizant. O dietă sănătoasă trebuie să conțină acest aliment pentru a îmbunătăți absorbția de substanțe nutritive. În acest articol, îți spunem totul despre tipurile de nuci care oferă energie organismului.

Ce sunt nucile?

Some figure
Pe lângă faptul că sunt bogate în grăsimi sănătoase, nucile conțin vitamine importante și minerale esențiale.

Nucile sunt surse de energie foarte interesante. De fapt, acestea ar trebui consumate în porții care se pliază pe nevoile alimentare zilnice ale fiecărei persoane.

De asemenea, nucile conțin acizi grași esențiali, cum ar fi acidul oleic, linoleic și linolenic, pe care corpul uman nu îi poate produce. Aceste grăsimi sănătoase au puteri energizante și antiinflamatoare, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.

De fapt, consumul zilnic de nuci te ajută să-ți îmbunătățești răspunsul imun împotriva virușilor și infecțiilor frecvente. Nucile contribuie la stimularea sistemului imunitar pentru a preveni diferite boli, în special cele sezoniere, cauzate de schimbările climatice bruște.

Îți recomandăm:

Rețetă de omletă vegetală delicioasă

6 tipuri de nuci care oferă energie

1. Migdale

Aceasta este o nucă mediteraneană foarte nutritivă pentru sportivi datorită aportului său energetic sub formă de carbohidrați și grăsimi sănătoase, alături de proteine vegetale. O mână de aproximativ 30 de grame oferă 162 de calorii, alături de fibre insolubile, vitamina E și vitaminele B implicate în metabolismul energetic.

De asemenea, migdalele sunt bogate în minerale precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul și fierul. Așadar, sunt foarte hrănitoare. Din acest motiv, laptele obținut după zdrobirea migdalelor dulci este folosit uneori pentru a înlocui laptele matern sau pentru cei cu probleme de intoleranță la lactoză.

2. Alune de pădure

Some figure
Alunele de pădure se remarcă datorită conținutului lor de acid folic, motiv pentru care experții recomandă consumul lor mai ales în timpul sarcinii.

Aceasta este o nucă versatilă care poate fi consumată în diferite moduri. Nu are o aromă puternică. Conține acid folic, care previne defectele congenitale ale tubului neural (în sarcină). Suplimentarea cu acest nutrient este esențială în timpul sarcinii, la fel și creșterea aportului de alimente care conțin o cantitate semnificativă de acid folic, potrivit unui articol publicat în revista Annales D’Endocrinolige.

Pe lângă faptul că oferă multă energie, alunele de pădure se remarcă prin grăsimile nesaturate și conținutul de vitamina E, motiv pentru care ajută la prevenirea și reducerea inflamației țesuturilor în timpul antrenamentelor. De asemenea, conțin fier, magneziu, mangan și fibre. Din toate aceste motive, sunt foarte energizante.

3. Arahide

Sunt bogate în acid folic, proteine și izoflavone. Provin dintr-o plantă leguminoasă și conțin acizi grași omega-6 și fibre. Pot modula colesterolul și sunt considerate sănătoase pentru inimă.

Le poți consuma crude sau ca unt de arahide. 30 g de unt de arahide pe pâine prăjită oferă aproximativ 10 g de proteine. De asemenea, untul de arahide are un conținut caloric excelent și conține, de asemenea, calciu și fier, motiv pentru care experții recomandă consumul acestuia la micul dejun.

4. Nuci de Brazilia

Nucile de Brazilia se remarcă deoarece conțin o cantitate semnificativă de minerale, în principal seleniu. Astfel, consumul lor trebuie controlat. În plus, sunt bogate în vitamina E, un antioxidant natural care ajută în mod pozitiv la reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi.

Sunt foarte energizante și hrănitoare (ideale pentru sportivi) și conțin o cantitate semnificativă de acizi grași sănătoși. O mână de nuci de Brazilia oferă o cantitate semnificativă de fibre și proteine.

5. Nuci românești

Some figure
Unele studii au arătat efectul cardioprotector al consumului zilnic de nuci.

În plus față de furnizarea de energie, unul dintre cele mai importante beneficii ale nucilor românești este faptul că ajută la protejarea inimii. Acestea sunt nucile care conțin cei mai mulți acizi grași omega-3. Deși sunt alimente grase, majoritatea grăsimilor pe care le conțin sunt polinesaturate, adică ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare fără a modifica greutatea corporală.

De asemenea, nucile românești conțin vitamine, proteine și fibre și ajută oamenii să piardă în greutate datorită proprietăților lor antioxidante și de inducere a sațietății. În plus, nucile conțin fibre solubile, un nutrient foarte important pentru combaterea constipației. Ele ajută la îmbunătățirea somnului prin creșterea nivelului de serotonină.

Citește și:

Informații nutriționale și beneficiile mazării

6. Fistic

Fisticul este foarte bogat în fier, vitamina E și potasiu (1.000 g/100 g). Acesta furnizează 43% din necesarul zilnic de proteine vegetale. Conținutul său de arginină stimulează funcția imunitară.

În ceea ce privește vitaminele și mineralele, fisticul este bogat în vitamina B1, vitamina B6, calciu, magneziu, fosfor și cupru. De asemenea, aportul său de acid oleic și alte grăsimi sănătoase îmbunătățește sensibilitatea la insulină, favorizând intrarea glucozei în celule.

Consumă zilnic nuci care oferă energie

Pe scurt, în acest articol am vorbit despre principalele nuci care oferă energie. Nu uita că există multe altele care, pe lângă faptul că îți oferă energie, te ajută să îți protejezi sistemul cardiovascular și să îți reglezi nivelul de colesterol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stella AB., Gortan Cappellari G., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Valentin M., Coste Mazeau P., Zerah M., François Ceccaldi P., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.