Logo image
Logo image

Durerile de sân – 7 cauze ale acestora

4 minute
Dacă nu constați nimic anormal atunci când îți verific sânii, dar totuși simți durere, este posibil ca motivul acestor dureri să nu fie ceva grav. Citește în continuare și o să afli care sunt cele mai comune cauze ale durerilor de sân.
Durerile de sân – 7 cauze ale acestora
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Multe femei asociază automat durerile de sân cu cancerul mamar, ceea ce le poate da multe emoții. Însă, în cele mai multe cazuri, durerile de sân nu au nicio legătură cu această afecțiune. În acest articol îți vom prezenta cele mai comune șapte motive pentru care te pot durea sânii.

Majoritatea femeilor au dureri de sân de cel puțin câteva ori în viață, acestea fiind un simptom al schimbărilor hormonale provocate de menstruație sau graviditate. Inflamația sânilor nu este ceva neobișnuit dacă ești gravidă sau ești la menstruație, cauza fiind o modificare hormonală.

Dacă nu constați nimic anormal atunci când îți verific sânii, dar totuși simți durere, este posibil ca motivul acestor dureri să nu fie ceva grav. Citește în continuare și o să afli care sunt cele mai comune cauze ale durerilor de sân.

Cauzele hormonale

Adolescentele care sunt la prima menstruație tind să aibă dureri de sân, la fel ca și femeile care trec prin sindromul premenstrual.

Multe femei au dureri de sân în anii lor de fertilitate maximă, acestea fiind mai frecvente la jumătatea ciclului menstrual. Totodată, acestea coincid cu ovulația și zilele imediat anterioare menstruației. Aceste două faze ale ciclului menstrual reprezintă o schimbare mai bruscă a nivelurilor hormonale.

Durerile de sân mai pot fi cauzate și de pastilele anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală.

Graviditatea

Some figure

Unul din principalele simptome ale gravidității sunt durerile de sân. O femeie tinde să aibă sânii mai sensibili atunci când este gravidă la o vârstă fragedă sau este la prima sarcină.

În general, aceste dureri sunt mai comune în timpul primului trimestru, atunci când sânii devin mai mari. Venele albastre de pe aceștia devin mai proeminente, semnalând că a crescut nivelul de flux sanguin.

Alăptatul

Atunci când o femeie tocmai a născut, ea va avea dureri de sân fie că alege să-și alăpteze copilul, fie că nu. Acestea dureri se datorează faptului că glandele mamare încep să producă lapte.

Însă, dacă te afli în această situație, este foarte important să-ți monitorizezi durerea. Dacă aceasta este frecventă, intensă sau nu se ameliorează o dată cu trecerea timpului, cauza durerii ar putea să fie mastita.

Mastita

Some figure

Mastita este o inflamație a sânilor ce are loc în urma înfundării conductelor de lapte. Este cauzată de o infecție virală, bacteriană sau fungică. Simptomele mastitei sunt înroșirea sânilor, dureri și febră.

Chisturile mamare

Chisturile mamare sunt niște săculețe pline de lichid ce se formează în interiorul sânilor. Acestea pot apărea atunci când glandele mamare cresc în mărime, iar ele tind să fie benigne, dar să provoace durere.

Dacă aceste chisturi sunt mari, le poți simți cu mâna. De cele mai multe ori însă nu le poți detecta decât făcându-ți o mamografie sau o sonogramă.

Te-ar putea interesa și:

Durerile mamare – 5 cauze frecvente

Abcesele

Abcesele la nivelul sânilor sunt acumulări de puroi în țesutul mamar—mai exact, este vorba despre o infecție. Aceste acumulări sunt cauzate de pătrunderea unor bacterii prin crăpăturile sfârcurilor sau sunt complicații de la alăptare.

Dacă ai o astfel de problemă, vei simți niște umflături mici atunci când îți pipăi sânii, iar acestea îți vor provoca durere. Indiferent de care ar fi cauza acestor abcese, îți recomandăm să apelezi la un medic imediat. Este necesar să primești un diagnostic corect și să se stabilească un tratament adecvat.

Cancerul mamar

Some figure

Așa cum am menționat, multe femei tind să asocieze durerile de sân cu cancerul mamar, dar, în general, cauza este alta. Dacă chiar ai cancer mamar, durerile de sân sunt un simptom ce va apărea destul de târziu în evoluția bolii. Adică, dacă reușești să prinzi cancerul din timp, este posibil să nici nu simți vreo durere din cauza lui!

Te-ar putea interesa și:

7 alimente cancerigene pe care să le eviți

Cum pot preveni și trata durerile de sân?

În general, durerile de sân pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor. Însă, trebuie să știi că sunt și diverse schimbări ale stilului tău de viață pe care poți să le faci dacă vrei să eviți astfel de dureri.

  • Evită sutienele prea mici
  • Urmează o dietă sănătoasă, săracă în alimente grase și bogată în fructe, legume și cereale.
  • Menține o greutate normală, pentru a-ți stabiliza nivelurile hormonale.
  • Consumă mai multă vitamina B6 (piridoxină), vitamina B1 (tiamină) și vitamina E.
  • Poți încerca remedii naturiste pentru ameliorarea durerilor, cum ar fi compresele umede cu apă, zeamă de lămâie, oțet sau cafea.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Suh, M. A. B., Atashili, J., Fuh, E. A., & Eta, V. A. (2012). Breast Self-Examination and breast cancer awareness in women in developing countries: A survey of women in Buea, Cameroon. BMC Research Notes. https://doi.org/10.1186/1756-0500-5-627
  • Ripley, D. (1999). Mastitis. Primary Care Update for Ob/Gyns. https://doi.org/10.1016/S1068-607X(99)00004-9
  • Cagnini, D. Q., Salgado, B. S., Linardi, J. L., Grandi, F., Rocha, R. M., Rocha, N. S., … Sequeira, J. L. (2012). Ocular melanoma and mammary mucinous carcinoma in an African lion. BMC Veterinary Research. https://doi.org/10.1186/1746-6148-8-176

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.