Logo image
Logo image

7 remedii naturale pentru stres pe bază de plante

4 minute
Aplicarea topică sau consumul unor remedii pe bază de plante poate fi de mare ajutor atât în combaterea stresului, cât și a dispoziției proaste.
7 remedii naturale pentru stres pe bază de plante
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Dacă vrem să ne luăm rămas bun de la stres, este necesar să realizăm ceva: trebuie să facem unele schimbări. În acest fel, ne vom simți mai bine și ne vom recâștiga bunăstarea. Vă prezentăm 7 remedii naturale pentru stres pe bază de plante!

Stresul de zi cu zi poate deveni cronic. Dacă avem de-a face cu această stare, avem la dispoziție trei strategii. Prima este ajutorul profesional. Există terapii excelente care ne vor permite să gestionăm mai bine lucrurile.

A doua strategie este de a îmbunătăți obiceiurile de viață. Timpul de calitate și practicarea meditației pot fi de mare ajutor.

A treia strategie este utilizarea remediilor naturale ca terapie complementară. Cu ajutorul plantelor medicinale putem reduce nervozitatea, anxietatea sau insomnia. Iată 7 remedii naturale pentru stres pe bază de plante!

Spuneți adio stresului cu plante

 

Stresul este o tulburare care poate apărea din cauza unei situații specifice. În acest caz, corpul este activat pentru a răspunde rapid la o nevoie, așa cum s-ar întâmpla într-un moment de risc sau urgență. Cu toate acestea, atunci când tensiunea persistă în timp, apare un tip de stres care poate fi foarte dăunător sănătății.

Încetul cu încetul, vom avea diferite simptome și dezechilibre în organism: nervozitate, anxietate, depresie, insomnie, tulburări ale apetitului, modificări ale greutății, infecții frecvente, etc.

Trebuie să punem capăt acestei probleme pentru a începe să trăim cu bucurie. Este esențial să fim critici în ceea ce privește stilul de viață, relațiile personale, munca, programul și angajamentele. Nu putem neglija familia și nevoile de bază, dar nici propria fericire.

Citiți mai mult:

Sindromul general de adaptare: faci față stresului?

Some figure

Ce ne spune știința despre remediile pe bază de plante?

Terapiile complementare și remediile pe bază de plante sunt din ce în ce mai utilizate. Este clar că nu pot fi niciodată prima strategie terapeutică pentru tratarea stresului sau a oricărei alte afecțiuni fizice sau psihologice.

Prin urmare, acestea sunt resurse secundare care ne pot ajuta în anumite condiții. Mulți oameni folosesc aceste abordări complementare pentru a reduce anxietatea, stresul, durerile de cap și alte tipuri de disconfort.

7 remedii naturale pentru stres pe bază de plante

Să vedem ce remedii pe bază de plante pot fi utile pentru a ne lua rămas bun de la stres!

1. Lavanda

Some figure

 

Mirosul de lavandă induce curățare și relaxare datorită caracteristicilor și proprietăților antiseptice și sedative ale plantei. De fapt, este una dintre cele mai populare și mai plăcute plante.

Studii precum cel efectuat la Universitatea Meikai, din Japonia, arată eficacitatea acestei plante în reducerea nivelului de cortizol din sânge (hormonul stresului).

  • Vă recomandăm să impregnați perna sau batista cu câteva picături de ulei esențial de lavandă.
  • Vă veți echilibra sistemul nervos în timpul nopții și veți lupta împotriva insomniei.

2. Ginseng siberian

Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este ideal în perioadele reci sau pentru persoanele friguroase.

  • Vă recomandăm să îl consumați timp de 15 zile, întotdeauna dimineața.
  • Este de preferat să-l folosiți pe perioade scurte de timp pentru a nu-și pierde eficacitatea.

3. Mușețel

Some figure

 

Cu toții avem la îndemână o infuzie de mușețel. Este un remediu antic pe care îl știm de zeci de ani. O cană de infuzie înainte de culcare ne ajută să ne liniștim și să ne odihnim mai bine.

Studii precum cel efectuat la Facultatea de Medicină a Universității din Pennsylvania, ne arată eficacitatea sa în reducerea efectelor asociate cu stresul, anxietatea și depresia.

  • Putem opta și pentru ulei esențial de mușețel, pe care îl putem aplica pe piele. Este cea mai potrivită opțiune pentru cei care suferă de tulburări digestive din cauza stresului.
  • În acest caz, masajul pe burtă se poate face cu ulei vegetal (nucă de cocos, migdale, măsline) amestecat cu ulei esențial de mușețel.

4. Scorțișoară

Scorțișoara, în special tipul Ceylon, este un condiment medicinal cu multe proprietăți curative. Este foarte utilă atunci când stresul cauzează slăbiciune, apatie, oboseală sau probleme cu libidoul.

Scorțișoara este un stimulent care ne activează fără a excita sistemul nervos. O putem folosi ca infuzie sau o putem adăuga în tot felul de rețete, atât dulci, cât și sărate.

5. Maghiran

Maghiranul este un remediu mai puțin cunoscut. Este o plantă cu efect de echilibrare asupra corpului. Îl putem folosi ca infuzie sau condiment.

  • Vă recomandăm să folosiți ulei esențial de maghiran pentru a masa ușor tâmplele.

Citiți mai mult:

Legătura dintre eczemă și stres

6. Ginkgo biloba

Some figure

 

Ginkgo biloba ne ajută să scăpăm de stres datorită eficienței sale în îmbunătățirea circulației cerebrale. În acest sens, îmbunătățește atenția, memoria, concentrarea și performanța mintală.

  • Putem lua acest remediu sub formă de ceai sau supliment timp de 1 până la 3 luni.
  • Apoi, va trebui să facem o pauză înainte de a relua tratamentul.

7. Sunătoare

Sunătoarea este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru stres atunci când această tulburare provoacă depresie ușoară și moderată și descurajare. În acest fel putem evita severitatea acestei boli în timp.

  • Putem consuma ceai sau suplimente cu sunătoare.
  • Există, de asemenea, un ulei vegetal ce poate fi aplicat în caz de umflături, arsuri și cicatrici.

Consultă medicul înainte de a apela la orice remediu natural pentru stres. Unele remedii pot interacționa cu medicamentele sau pot fi un factor agravant în cazul bolilor (cum ar fi problemele hepatice).

Stresul este o boală pe care o putem controla dacă avem sprijin adecvat și sfaturi corecte!

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.