7 sfaturi pentru alimentația copiilor vara
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Toți părinții simt o îngrijorare specială cu privire la ceea ce consumă copiii lor. La urma urmei, dieta joacă un rol vital în sănătate. Din acest motiv, mulți simt nevoia să asigure o alimentație cât mai sănătoasă celor mici, dar nu știu cum să o facă. În acest articol, îți vom oferi 7 sfaturi pentru alimentația copiilor vara.
Din fericire, a avea mai mult timp liber și a putea cumpăra produse proaspete și sănătoase facilitează această sarcină. Ce trebuie să le oferi copiilor vara? În rândurile următoare, îți vom oferi câteva informații vitale despre acest subiect.
7 sfaturi pentru alimentația copiilor vara
1. Fructe noi
Unul dintre cele mai importante lucruri vara este varietatea largă de fructe proaspete pe care le poți găsi pe piață. Majoritatea sunt răcoritoare, dulci și hidratante, ceea ce este perfect pentru cei mici.
Prin urmare, acesta este un moment minunat pentru a le oferi copiilor fructe mai des. Unii copii pot fi destul de reticenți când vine vorba de alimente. Din fericire, există o mare varietate de rețete și feluri de mâncare pe care le poți pregăti împreună cu ei pentru a facilita introducerea alimentelor proaspete în dieta copilului.
De exemplu, supele reci, cum ar fi cele cu pepene verde, gazpacho sau crema de pepene galben, sunt destul de populare vara. Există, de asemenea, și alte opțiuni sănătoase și delicioase, precum salatele cu mango, ananas sau măr, printre alte fructe.
2. Piureuri și salate de legume, o opțiune excelentă pentru o alimentație potrivită pentru copii
Rețetele ușoare din alimente proaspete sunt grozave atunci când este cald afară. Din acest motiv, schimbă legumele fierte sau supele fierbinți cu alte feluri de mâncare.
Legumele oferă mulți nutrienți; prezența lor în dieta unui copil este extrem de importantă, deoarece consumul frecvent al acestora reduce riscul de a suferi anumite boli la vârsta adultă.
Gazpacho sau supa vichyssoise sunt două dintre felurile de mâncare ideale pentru a asigura o bună nutriție a copilului în timpul verii. De asemenea, poți încerca să introduci ingrediente noi în salate de paste sau legume, cum ar fi castravetele sau piperul.
Citește mai mult:
3. Înghețată de casă în alimentația copiilor vara
Fără îndoială, copiii adoră înghețata, mai ales vara. Cu toate acestea, majoritatea produselor din comerț tind să conțină cantități mari de zahăr sau grăsimi nesănătoase.
Din fericire, poți prepara înghețată de casă destul de ușor și rapid. Nici măcar nu trebuie să cumperi anumite dispozitive. Iată câteva sfaturi utile:
- Poți face sorbeturi delicioase, zdrobind fructele preferate ale copiilor.
- Dacă ești fan al înghețatei cremoase, poți folosi orice lapte la alegere, iaurt sau chiar avocado!
- De asemenea, nu este necesar să adaugi coloranți sau arome artificiale. Dacă vrei o înghețată foarte aromată, poți adăuga cacao, vanilie sau fructe zdrobite.
4. Copiii în bucătărie
Suntem conștienți de faptul că viața de zi cu zi este plină de sarcini atât pentru părinți, cât și pentru copii. Prin urmare, vara și sărbătorile sunt momente ideale pentru a implica copiii în pregătirea meselor.
Invitarea copiilor în bucătărie le trezește curiozitatea și interesul pentru gătit. În plus, îi ajută să-și dezvolte simțul gustului și al mirosului. Și nu numai asta, ci crește varietatea și calitatea dietei lor, precum și numărul de alimente noi pe care sunt dispuși să le încerce în viitor.
Nu trebuie să îi implici în realizarea de rețete dificile și complexe. Este destul de simplu: spune-le să spele legumele sau să bată niște năut pentru a pregăti hummus.
Totul este să se distreze și să îi ajuți să-și dezvolte abilitățile în funcție de vârsta lor. Dacă vrei, lasă-i să-și folosească imaginația și să facă combinații de alimente ușoare, dar interesante.
5. Servirea meselor alături de copii
Un alt sfat bun pentru a asigura o alimentație corectă a copiilor în timpul verii este să serviți mesele împreună și să fii un exemplu pentru cei mici. În general, părinții tind să mănânce mai multe legume decât copiii și adolescenții. Din acest motiv, este important să devii un exemplu atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă. Însă este important să ții cont de unele aspecte:
- Stai jos să mănânci cu copiii tăi. Petrece suficient timp cu ei – fă din servirea mesei un moment plăcut, nu o corvoadă.
- Pune-le la dispoziție o gamă largă de alimente sănătoase (în special fructe și legume proaspete, cumpărate pe plan local).
- Nu-i forța să mănânce anumite lucruri, deoarece acest fapt poate declanșa aversiuni mai târziu. Este o idee bună să vorbești despre beneficiile anumitor legume, astfel încât copiii să se simtă încurajați să le mănânce.
O modalitate excelentă de a-i determina pe copii să facă alegeri alimentare sănătoase este să fii un exemplu pentru ei. Alimentația copiilor vara te poate ajuta și pe tine să faci alegeri mai înțelepte.
6. Mâncăruri ușoare
Vara, copiii își petrec o mare parte din timp jucându-se și făcând activități în aer liber, ceea ce le poate scădea pofta de mâncare. De fapt, temperaturile ridicate au fost corelate cu o scădere a dorinței de a mânca, a ratei metabolice și a activității enzimatice legate de digestie.
În consecință, este mai bine să alegi rețete ușoare, cu puține sosuri, puține grăsimi și ușor de digerat. Adăugarea de nuci, pește, leguminoase sau cereale integrale transformă felurile de mâncare ușoare în opțiuni foarte nutritive.
Citește mai mult:
Lipsa poftei de mâncare la copii și remedii naturale pentru un apetit crescut
7. Hidratare corectă
Temperaturile pot deveni extrem de ridicate în timpul verii. Prin urmare, nu trebuie trecut cu vederea consumul de lichide. Copiii au o proporție mai mare de lichid corporal în comparație cu adulții, iar aceste lichide trebuie să fie completate în mod regulat.
Experții în sănătate vorbesc despre importanța consumului de apă potabilă pe tot parcursul zilei. Copiilor le place să se angajeze în activități afară vara și tind să uite să intre în casă pentru a se odihni și a bea lichide. Este esențial ca toți părinții să fie atenți la hidratarea copiilor lor. Trebuie să menționăm că nu toate băuturile sunt la fel atunci când vine vorba de asigurarea hidratării organismului.
- Apa sau laptele trebuie să fie prioritatea.
- Băuturile zaharoase, cum ar fi sucul de fructe, sunt deseori bogate în zahăr și sărace în nutrienți. În plus, consumul lor este legat de obezitate și carii dentare.
- Uită de băuturile energizante deoarece ingredientele lor nu sunt potrivite pentru minori.
Secretul pentru alimentația sănătoasă a copiilor vara
Pentru a asigura o bună nutriție a copiilor în timpul verii, este esențial să îi încurajezi să mănânce fructe, legume și o varietate mare de alimente proaspete. Nu uita să respecți programarea meselor și să oferi preparate ușoare celor mici. Copiii tăi îți vor mulțumi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- De Ruyter J.C, et al. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. The New England Journal of Medicine.Octubre 2012. 367:1397-1406.
- Fineberg HV. Healthy foods for healthy kids. Medscape General Medicine. Octubre 2007.9(4):20.
- Grimm KA, et al. Fruit and vegetable intake during infancy and early childhood. Pediatrics. Setiembre 2014. 134 Suppl 1(Suppl 1):S63-S69.
- Kenney EL, et al. What Do Children Eat in the Summer? A Direct Observation of Summer Day Camps That Serve Meals. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2017. 117(7):1097-1103.
- Pearson N, et al.Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review.Public Health Nutrition. Febrero 2009. 12(2):267-283.
- Van der Horst K, et al. Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite. Agosto 2014;79:18-24.
- Zheng G, Li K, Wang Y. The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health. Enero 2019.16(2):270.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.