7 trucuri pentru ameliorarea durerii lombare
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Dacă te supără frecvent acest simptom neplăcut, află că există câteva trucuri pentru ameliorarea durerii lombare în mod simplu și natural. Citește în continuare pentru a afla care sunt ele!
Durerea lombară poate fi cauzată de iritarea sau deteriorarea unei structuri din partea inferioară a coloanei vertebrale. În general, apariția sa ține de o problemă musculară, însă poate fi provocată și de boli degenerative ale discului intervertebral, afecțiuni articulare, hernie și alte probleme îngrijorătoare.
Deși cazurile severe trebuie analizate de un specialist, există anumite trucuri pentru ameliorarea durerii lombare care funcționează indiferent de cauza acesteia.
Mai mult, poți adopta obiceiurile sănătoase pe care ți le prezentăm mai jos chiar înainte de apariția durerii de spate. Acestea previn leziunile, crampele musculare și alte simptome asociate.
Iată despre ce este vorba!
Sfaturi și trucuri pentru ameliorarea durerii lombare
1. Corectează-ți postura corpului
Chiar dacă pare un aspect lipsit de importanță, o postură corectă a corpului, atât la mers, cât și în stare de repaus, poate fi cea mai bună soluție pentru prevenirea și combaterea durerii lombare.
Recomandări
- Când stai pe scaun, ține spatele drept și, de preferat, sprijinit de ceva.
- Când desfășori activități fizice solicitante, cum ar fi ridicarea unor obiecte grele, îndoaie genunchii pentru a-ți proteja mai bine spatele.
- Când mergi, ține spatele și umerii drepți și capul în față.
2. Fă exerciții fizice
Sedentarismul provoacă dureri lombare și boli articulare care deteriorează partea inferioară a coloanei vertebrale. Chiar dacă lipsa activității fizice ameliorează durerile intense, exercițiile fizice regulate pot preveni acest simptom.
Recomandări
- Practică exerciții fizice timp de minim 30 de minute, de trei ori pe săptămână.
- Îmbină activități cardiovasculare cu exerciții de forță pentru întărirea musculaturii.
- Fă exerciții de încălzire și întinderi.
- Dacă ai anumite leziuni sau dureri, află dacă poți practica înotul.
3. Practică tehnici de respirație
Tehnicile de respirație ajută la îmbunătățirea transportului de oxigen către toate celulele corpului. Astfel, acestea asigură o stare fizică și psihică pozitivă, mai ales atunci când te confrunți cu perioade de stres și anxietate.
Recomandări
- Dacă simți o tensiune în zona lombară cauzată de stres, caută un loc liniștit și respiră încet și adânc timp de 5 minute.
- Inspiră și expiră în mod repetat, până te simți mai relaxat/ă.
4. Ține-ți sub control greutatea corporală
Kilogramele în plus și obezitatea pot cauza dureri lombare, dar și leziuni, deteriorarea discurilor și alte afecțiuni cronice. Ulterior, toate aceste probleme se manifestă prin simptome mai severe.
Greutatea excesivă suprasolicită mușchii și articulațiile, iar coloana vertebrală nu mai poate oferi un sprijin adecvat.
Recomandări
- Adoptă o alimentație echilibrată, săracă în grăsimi și calorii.
- Fă exerciții fizice regulate, cel puțin de trei ori pe săptămână.
- Mergi la medic pentru a afla dacă kilogramele în plus au anumite cauze care nu țin de alimentație (tulburări metabolice sau afecțiuni tiroidiene).
5. Renunță la fumat
Pe lângă faptul că are consecințe grave asupra aparatului respirator, fumatul afectează circulația sanguină, împiedicând oxigenarea corespunzătoare a musculaturii din zona lombară.
Toxinele din țigări deteriorează țesuturile și, pe termen lung, provoacă boli degenerative ale discurilor intervertebrale.
Recomandări
- Renunță la fumat cât mai curând posibil.
- Consumă ceaiuri și remedii pentru combaterea simptomelor sevrajului.
- Dacă nu fumezi, evită să te expui la fumul de țigară.
6. Dormi bine
Un somn de calitate este unul dintre cele mai bune trucuri pentru ameliorarea durerii lombare. Pe lângă faptul că îți oferă energie fizică și psihică, odihna din timpul nopții ajută la relaxarea musculaturii zonei cervicale și lombare.
În timp ce dormi, rigiditatea și tensiunea din timpul zilei se reduc, iar mușchii sunt mai bine oxigenați.
Recomandări
- Respectă un program de somn și dormi între 7 și 9 ore pe zi.
- Nu uita că este important să adopți o postură corectă și în timpul somnului.
7. Ridică picioarele
După o zi obositoare, este bine să ții picioarele ridicate pentru a-ți relaxa spatele și a activa circulația sanguină în partea de jos a corpului. Acest exercițiu simplu combate inflamațiile și previne rigiditatea și crampele musculare.
Recomandări
- Stai întins pe o suprafață comodă, ținând spatele drept și brațele pe lateral.
- Ridică picioarele timp de 3 – 5 minute și odihnește-te.
Te doare des spatele? Dacă acest simptom îți întrerupe activitățile zilnice, ține cont de minunatele trucuri pentru ameliorarea durerii lombare prezentate mai sus. După cum poți vedea, câteva obiceiuri simple pot fi extrem de utile.
Dacă durerea persistă, mergi la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ugurlu, U., Nayki, U., Nayki, C., Ulug, P., Kulhan, M., & Yildirim, Y. (2016). Assessment of smoking for low bone mineral density in postmenopausal Turkish women. Wiener Klinische Wochenschrift. https://doi.org/10.1007/s00508-015-0867-7
- Xu, X., Wang, L., Chen, L., Su, T., Wang, T., Ma, W., … Zhang, Y. (2016). Effects of chronic sleep deprivation on bone mass and bone metabolism in rats. Journal of Orthopaedic Surgery and Research. https://doi.org/10.1186/s13018-016-0418-6
- Cuccia, A., & Caradonna, C. (2009). The relationship between the stomatognathic system and body posture. Clinics. https://doi.org/10.1590/S1807-59322009000100011
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.