8 beneficii pentru sănătate ale năutului
 

8 beneficii pentru sănătate ale năutului

De la boli cronice la probleme digestive, năutul este capabil să ne ajute în multe complicații de sănătate. Nu ratați această listă cu cele mai importante beneficii pentru organism.
8 beneficii pentru sănătate ale năutului
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când vine vorba de leguminoase, foarte puține care sunt la fel de faimoase ca năutul. Aceste boabe mici pot fi consumate atât în preparate calde, cât și reci și, în plus, se combină foarte bine cu o mare varietate de alimente. Care sunt cele 8 beneficii pentru sănătate ale năutului?

Există diverse rețete pentru a savura năut pe tot parcursul anului și nu este de mirare că în multe zone ale lumii este consumat în mod regulat. Vă sună familiar salatele reci cu năut, tocănițele sau cremele de tip hummus? Sigur că da. Indiferent de modul în care l-ați mâncat, adevărul este că ar trebui să-i cunoașteți aportul nutrițional pentru a-l include mai des în meniu.

8 beneficii pentru sănătate ale năutului

Experții de la Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN)   indică faptul că năutul este o sursă de „proteine vegetale, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, folat, niacină, vitamina B6 și vitamina E . În plus, este o sursă importantă de fibre solubile și insolubile.

Ținând cont de valoarea sa nutritivă, năutul este considerat a fi un aliment capabil să ofere diverse beneficii pentru sănătate.

1. Oferă proteine

Farfurie cu năut

 

Acesta este probabil unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale năutului. Conținutul său ridicat de proteine îl face ideal pentru vegetarieni, care doresc să se asigure că obțin nutrienții necesari organismului dintr-o sursă non-animală.

Cu toate acestea, proteinele din năut nu sunt „complete”. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să fie singurul aliment pe care îl alegeți. Chiar și așa, este o alternativă optimă de creștere și dezvoltare. De asemenea, contribuie la vindecarea corectă a rănilor.

2. Oferă vitamina E

După cum au indicat anterior experții de la FEN, năutul este o sursă de vitamina E care „acționează ca un antioxidant, ajutând la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi”. Prin urmare, favorizează prevenirea – sau reducerea, după caz – acțiunii radicalilor liberi.

Amintiți-vă că vitamina E întărește sistemul imunitar și colaborează cu celulele în îndeplinirea diferitelor funcții.

3. Reglează tranzitul intestinal

Digestia ar putea fi considerată un punct de plecare pentru sănătatea organismului. Dacă are loc corect, putem asimila nutrienții de care avem nevoie.

Datorită conținutului de fibre, năutul oferă următoarele avantaje:

  • Reduce inflamația abdominală.
  • Menține mișcările intestinale regulate.
  • Reduce balonarea și constipația.
  • Ajută organismul să absoarbă toți nutrienții din alimente.

4. Facilitează pierderea în greutate

Din nou, grație conținutului de fibre, năutul este un aliment care susține pierderea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că:

  • Ajută la satisfacerea poftei de mâncare și la evitarea gustărilor între mese, ceea ce împiedică pierderea acelor kilograme în plus.
  • Susține tranzit intestinal, ceea ce se traduce prin reducerea inflamației zonei abdominale.
  • Menține corpul plin de energie și activ și ajută la prevenirea oboselii.

5. Sprijină oasele și mușchii sănătoși

Mineralele din năut includ:

  • Fier
  • Fosfor
  • Magneziu
  • Cupru
  • Zinc

Aceasta înseamnă că năutul este un aliat grozav pentru schelet și sistemul muscular. Multe dintre aceste minerale sunt esențiale atunci când vine vorba de îmbunătățirea densității oaselor și prevenirea bolilor legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza.

6. Este util pentru sănătatea bebeluşilor

Acidul folic este o vitamină importantă din complexul B. Este asociat mai des cu sănătatea femeilor, datorita potențialelor beneficii pe care le poate, mai ales în timpul sarcinii.

Nivelurile scăzute de acid folic sunt strâns legate de defecte ale tubului neural și alte complicații la nașterea bebelușilor. Din acest motiv, adăugarea de năut în dietă este o modalitate excelentă de a asigura sănătatea bebelușului.

7. Protejează sănătatea inimii

Beneficii pentru sănătate ale năutului

 

Sănătatea cardiovasculară este susținută de nutrienții din năut în două moduri. Pe de o parte, singurele grăsimi din năut sunt acizii grași omega 3. După cum probabil știți deja, aceștia sunt grăsimi polinesaturate benefice, de care organismul are nevoie pentru a proteja inima și pentru a ajuta la reducerea oricărei inflamații.

Pe de altă parte, fiecare dintre mineralele pe care năutul le conține susține sistemul cardiovascular.

8. Oferă calciu

Da, năutul este o sursă generoasă de calciu, un mineral cu multe funcții importante în organism, strâns legat de sănătatea oaselor. Acest lucru este esențial pentru femeile de vârstă pre sau postmenopauză, în vederea prevenirii osteoporozei.

O persoană adultă ar trebui să consume 1.000 de miligrame (mg) de calciu pe zi. Un pahar de lapte contribuie cu aproape o treime din necesar. Conform studiilor, două porții de năut sunt echivalente cu un pahar de lapte. Este o veste bună, mai ales pentru persoanele care nu tolerează lactoza.

Beneficii pentru sănătate ale năutului: concluzie

Deși beneficiile năutului sunt minunate, el conține și purine. De obicei, organismul descompune aceste purine în acid uric. Din acest motiv, dacă aveți probleme medicale, cum ar fi pietre la rinichi , litiază biliară sau gută, cel mai bine este să evitați năutul .

În acest caz, beneficiile sale sunt minime în comparație cu daunele pe care le poate provoca. Prin urmare, subliniem importanța coordonării modificărilor alimentare cu evaluarea medicală, care trebuie să se bazeze pe starea de sănătate a fiecărei persoane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.