8 greșeli de design interior des întâlnite - Doza de Sănătate
 

8 greșeli de design interior des întâlnite

Pentru a obține un design de interior plăcut, nu te poți limita la ceea ce ar trebui să faci. Uneori, este mai important să știi ce să eviți. Descoperă în acest articol cele mai frecvente greșeli de design interior!
8 greșeli de design interior des întâlnite

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori, oamenii cumpără pentru casele lor obiecte care pur și simplu nu se potrivesc. În acest articol, îți vom explica opt greșeli obișnuite de design interior, pe care oamenii le fac tot mai des. În acest fel, vei putea să le previi sau să le remediezi.

Toată lumea dorește să aibă o casă frumoasă, care să ofere o stare de bine și să reflecte stilul personal. Deși gusturile și confortul personal ar trebui să fie prioritățile în decor, există și alte reguli de bază ce pot duce la crearea unor spații armonioase și plăcute.

Uneori, simpla efectuare a unor mici modificări duce la un aspect complet diferit.

8 greșeli de design interior des întâlnite

Casa ta este o reflectare a personalității și a gusturilor tale. Te bucuri de viața ta privată acolo. Ca atare, trebuie să te simți confortabil.

Cu toate acestea, chiar dacă faci tot posibilul, este posibil ca locuința să nu arate la final așa cum ți-ai dorit, iar tu să nu știi de ce. Cele mai frecvente greșeli de amenajare a interiorului ar putea să-ți indice ceea ce faci greșit:

1. Nu planifici atent decorul

Când vine vorba de mutarea sau renovarea casei, trebuie să ai un plan care să includă un design și să evaluezi caracteristicile fiecărei camere. Chiar dacă nu ai bugetul necesar pentru a angaja un designer de interior profesionist, nu ar trebui să abordezi cu nepăsare planificarea spațiului.

Dacă nu abordezi corect problema, la final vei avea mai multe elemente decorative care nu se potrivesc între ele sau în cameră. Acest lucru te va face să te simți frustrat/ă și nemulțumit/ă.

Cu toate acestea, dacă faci un plan în funcție de buget și studiezi elementele de bază ale designului, vei obține un rezultat mai bun.

Fmeie care nu face greșeli de design interior
Realizarea unui plan este secretul succesului, deoarece vei economisi atât timp, cât și bani.

2. Nu acorzi suficientă atenție iluminării

Iluminatul este unul dintre cei mai importanți factori în designul interior. Cea mai frecventă greșeală în acest sens este iluminarea slabă.

Spațiile pot fi, de asemenea, supra-iluminate sau lumina ar putea evidenția zone mai puțin frumoase ale casei. De asemenea, unii oameni fac greșeala de a combina diferite intervale de temperatură a culorii becurilor.

Iluminatul este esențial pentru spații și pentru sarcini care necesită activitate vizuală. „Manualul practic de iluminare” oferit de Ediciones UC afirmă acest lucru. Începe prin evaluarea iluminării generale a unei zone pentru a determina de cât de multă lumină este nevoie.

Apoi, poți adăuga mai multă lumină spațiilor pe care vrei să le scoți în evidență sau celor care o necesită, cum ar fi o zonă de lucru sau colțul de lectură. De asemenea, trebuie să evaluezi umbrele pe care le vor genera sursele de lumină. De exemplu, nu este convenabil să instalezi neoane în băi, deoarece acestea creează umbre pe fețe.

3. Greșeli de design interior: neglijezi proporțiile

Neglijarea proporțiilor adecvate este o greșeală obișnuită în designul interior, deoarece aceasta este o problemă complexă. Plasarea multor elemente mari într-o cameră o va face să pară mică. Umplerea unui spațiu cu obiecte mici îl va face să pară aglomerat.

Cheia pentru rezolvarea acestei probleme este obținerea echilibrului. Pentru a crea o astfel de armonie, trebuie să amesteci și să potrivești mai multe dimensiuni și forme. Dacă ai o casă mare, evită să o decorezi doar cu elemente mari. Același lucru este valabil și pentru un apartament mic.

4. Nu alegi un punct focal

Conform „Ghidului practic pentru design și decor interior” publicat de Julio Madrigal, fiecare cameră ar trebui să aibă un punct focal. Este normal ca activitatea din cameră să se desfășoare acolo. De exemplu, în dining, punctul central este masa cu scaunele sale.

Dacă nu ții cont de acest punct focal, cel mai mare obiect, cum ar fi o canapea sau un pat, va atrage atenția. Și, dacă acest obiect a fost neglijat, acest lucru va fi contraproductiv.

Prin urmare, este important să alegi un punct focal în fiecare cameră și să decizi ce elemente vrei să iasă în evidență în detrimentul celorlalte. De exemplu, o operă de artă este o opțiune minunată.

5. Greșeli de design interior: blochezi drumul

Pentru a obține un design interior plăcut, trebuie să plasezi elementele în moduri care facilitează circulația. A avea mobilier care obstrucționează mișcarea este una dintre cele mai frecvente greșeli de design interior… precum și una dintre cele mai ușor de remediat!

Tot ce trebuie să faci este să desenezi camera de mai multe ori și să planifici diferite modele. Apoi, alege-l pe cel care facilitează cel mai mult circulația.

6. Ai mobilier și elemente decorative în exces

Numeroase case sunt aglomerate cu prea mult mobilier și elemente decorative. Poate fi incomod să păstrezi moștenirile de familie dacă nu știi unde să le plasezi și ajung să încurce lucrurile. În designul interior, este esențial să evaluezi obiectele pe baza contribuției lor în aspectul spațiului, utilitate sau estetică.

Chiar și în decorul kitsch, care este foarte opulent, elementele trebuie să urmeze un anumit stil și să aibă o utilitate decorativă. Dacă vrei să te asiguri că obții un decor plăcut, nu trebuie să treci nimic cu vederea. Evaluează ce mobilier și elemente decorative nu-ți mai plac sau nu contribuie cu nimic bun la decor.

7. Nu ai suficiente mobilier și elemente decorative

Deși minimalismul constă în utilizarea a câteva elemente, unul dintre principiile sale este funcționalitatea acestora. O mare greșeală de design interior apare atunci când mobilierul și elementele decorative nu îndeplinesc funcții organizatorice specifice.

Atunci când nu există suficient mobilier și elemente de decor, este posibil să te confrunți cu situații incomode, cum ar fi să nu ai un loc unde să-ți pui cheile și haina când ajungi acasă. Aceste situații distrug complet stilul casei, deoarece creează haos.

Cel mai bine este să aplici zicala populară „Totul la locul lui”.

8. Urmezi tendințele fără să te gândești la gusturile tale

Una dintre cele mai frecvente greșeli de design interior este încercarea de a fi mereu în ton cu moda și de a asculta opiniile celorlalți fără a te întreba ce îți place cel mai mult. Renumitul designer de interior spaniol Susanna Cots a spus în diferite interviuri că designul interior emoțional, adică influența terapeutică a designului spațiilor, este foarte important.

Acest designer subliniază că anumite tipuri de elemente de design interior, precum mirosurile, culorile, distribuția și lumina, afectează starea de spirit. Multe dintre aceste aspecte sunt legate de personalitate.

Prin urmare, trebuie să-ți structurezi decorul casei în funcție de emoții și confort. Ia în calcul doar tendințele care îți plac.

Bucătărie foarte colorată
Culorile evocă emoții și afectează starea de spirit. Trebuie să ții cont de acest lucru în designul casei tale.

Ce ar trebui să faci

Cunoașterea lucrurilor pe care nu ar trebui să le faci este un punct de plecare pentru a înțelege cum funcționează designul interior. Cel mai important lucru este să te simți confortabil și să fii mulțumit/ă de decorul și stilul casei tale. Iată câteva puncte esențiale pe care ar trebui să le iei în considerare:

  • Caută inspirație online, pe rețelele de socializare și în reviste. De fapt, în secțiunea noastră de decor pentru casă, vei găsi cele mai utile trucuri, sfaturi și tendințe.
  • Profită de lumina naturală. Permite-i luminii naturale să-ți lumineze casa, în special zonele de lucru.
  • Cumpără elemente de calitate. Dacă te gândești să investești în elemente decorative noi pentru casă, ar trebui să te asiguri că sunt de bună calitate.
  • Donează ceea ce nu utilizezi. În acest scop, poți utiliza faimoasa tehnică Marie Kondo. Donează tot ce nu evocă o emoție sau nu îndeplinește o funcție.

Experimentează!

Acum că știi care sunt cele mai frecvente greșeli de design interior, poți începe să evaluezi propriile spații. Trebuie să faci câteva greșeli înainte de a obține un design armonios. Încearcă să fii flexibil/ă și fă modificări. Dacă ai mijloacele necesare pentru a solicita sfaturi profesionale, aceasta va fi o investiție utilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.