8 întrebări filozofice la care să te gândești
Filosofia este o disciplină care încearcă să înțeleagă lumea și existența umană. În general, aceste întrebări filozofice nu așteaptă un răspuns concret și definitiv, ci mai degrabă invită la dezbatere, la reflecție și chiar la controverse. Câteva exemple ar fi „Există Dumnezeu, suntem liberi, ce este bine și rău?”.
Aceste întrebări caută să înțeleagă enigmele care se ascund în spatele unei diversități de fenomene și situații. Vă vom prezenta aici câteva dintre cele mai interesante întrebări filozofice, ce au stârnit cele mai aprinse discuții și care nu au un răspuns definitiv.
Întrebări filozofice la care să te gândești
1. Există viață după moarte?
Cu greu vom găsi pe cineva care să nu fi pus această întrebare. Este una dintre marile întrebări ale existenței umane. Dacă conștiința noastră continuă să existe după moarte, trebuie să presupunem că există ceva imaterial care ne formează (adică un suflet). Ei bine, acea substanță ar fi cea care ar transcende.
Cu toate acestea, până acum nu există dovezi de încredere care să susțină existența unui suflet. Dar nici contrariul nu a fost dovedit. Prin urmare, rămâne o întrebare al cărei răspuns depinde de convingerile fiecărei persoane.
Citiți mai mult: Metacogniția: ce este și exemple
2. Chiar avem liber arbitru?
Această întrebare tratează dilema determinismului. Acțiunile noastre sunt predeterminate de un lanț cauzal de evenimente sau suntem ființe cu adevărat libere, care iau decizii pe baza propriei voințe? Lucrurile se întâmplă cu un motiv sau noi suntem motivul pentru care totul se întâmplă?
Ca și la întrebarea anterioară, nu există o concluzie definitivă. Pe de o parte, putem spune că ființele umane sunt capabile să ia propriile decizii, dar acestea reprezintă doar o fracțiune minimă din toate acele lucruri care sunt dincolo de controlul și voința noastră.
[autorul atomik-quote = “Arthur Schopenhauer”] Un om poate face ceea ce vrea, dar nu poate vrea ceea ce vrea. [/ atomik-quote]
În acest sens, putem presupune că liberul arbitru există, dar întotdeauna încadrat într-un număr limitat de posibilități pe care ni le prezintă viața. Vorbim despre o compatibilitate între libertate și determinism. Unii filozofi nu sunt de acord cu acest lucru.
3. Care este secretul fericirii?
Mulți ne-am pus această întrebare și agențiile de publicitate o știu foarte bine, deoarece ne vând multe produse, făcându-ne să credem că putem găsi fericirea în ele. Adevărul este că această întrebare este complexă și stârnește multe dezbateri. Fericirea este subiectivă.
Până acum, nu am găsit elixirul fericirii. Să ne întrebăm acest lucru poate fi o provocare, deoarece nu știm întotdeauna ce lucruri ne fac cu adevărat fericiți.
4. Există obiectivitate sau totul este subiectiv?
Una este să înțelegem lumea în mod obiectiv și alta să o percepem într-un cadru exclusiv obiectiv. Putem percepe lumea doar prin filtrul simțurilor, ceea ce face ca informațiile despre ceea ce ne înconjoară să fie destul de limitate. Ceea ce am văzut, atins, mirosit și cunoscut a fost filtrat prin procesele fiziologice și cognitive. Prin urmare, experiența noastră despre lume este subiectivă.
De exemplu, imaginați-vă că puteți percepe lumina ultravioletă sau că aveți nasul unui câine. Simțurile noastre nu pot înțelege totalitatea realității, ceea ce face ca cunoașterea să nu fie obiectivă. Au existat filozofi care au susținut că asimilăm lumea așa cum este.
5. Care este cel mai bun sistem moral?
O alta discuție pe lista de întrebări filozofice are legătură cu noțiunile de bine și rău. Deși mulți cred că au descoperit formula perfectă pentru a evalua moral acțiunile oamenilor și pentru a stabili un cod de etică just și universal, adevărul este că deseori greșesc.
Asta pentru că viața nu este atât de simplă încât să existe o etică universală și absolută. Regula de aur este să-i tratăm pe ceilalți așa cum am vrea să fim tratați, dar acest lucru nu se aplică în toate circumstanțele. De exemplu, ce ar trebui să facem cu criminalii?
În plus, simplitatea regulii omite scenarii mult mai complexe, cum ar fi dacă este corect moral să sacrifici câțiva pentru a salva mai mulți. Sau ce are mai multă valoare: viața unui nou-născut sau cea a unei maimuțe adulte?
Acestea fiind spuse, vedem cum acțiunile depind de circumstanțe și de psihologia individuală. În plus, aprecierea morală depinde, în mare măsură, de cultură. Prin urmare, nu este un subiect cu o concluzie definitivă.
6. Există Dumnezeu?
La această întrebare vom răspunde pe baza convingerilor individuale. Adevărul este că nu știm exact cum funcționează universul. Prin urmare, nu suntem pregătiți să clarificăm natura realității sau să stabilim dacă există sau nu un Dumnezeu creator omnipotent.
7. Care este sensul vieții?
Aceasta este una dintre întrebările filozofice la care filozofii umaniști și existențialiști au răspuns. Sensul vieții este cel pe care vrem să i-l dăm. Întrebarea devine interesantă atunci când analizăm ce rol joacă sensul în viața noastră.
8. Suntem buni sau răi din fire?
Aceasta este una dintre cele mai dezbătute întrebări filozofice. Pe de o parte, unii filozofi susțin că omul este bun prin fire și că societatea este cea care îl corupe, așa cum a afirmat Jean-Jacques Rousseau.
Pentru alții, precum Hobbes, ființa umană este rea din fire. Pentru a coexista are nevoie de putere absolută, de o lege autoritară care să controleze impulsul agresiv care decurge din motivația egoistă a tuturor ființelor.
Există și o a treia poziție în această dilemă. Omul nu este în mod natural bun sau rău. Acest lucru va depinde de o serie de variabile, cum ar fi educația, experiențele, ereditatea și genetica, printre altele.
Citiți și: 7 sfaturi pentru a depăși frustrarea
Întrebări filozofice pentru viața de zi cu zi
Reflectarea asupra acestor întrebări filozofice ne va ajuta, fără îndoială, să fim mai critici și mai deschiși la minte. Sunt subiecte complexe, a căror bogăție constă în varietatea răspunsurilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lloyd S, Sreedhar S. Hobbes’s Moral and Political Philosophy [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2018 [consultado 9 nov 2021]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/hobbes-moral/
- O’Keefe T. Ancient Theories of Freedom and Determinism [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2020 [consultado 9 nov 2021]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/freedom-ancient/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.