Structura și părțile neuronilor
Neuronii sunt celulele care alcătuiesc sistemul nervos. Sunt foarte specializați și îndeplinesc funcția de transmitere a informațiilor în tot corpul. O fac prin impulsuri electrice: o adevărată minune a naturii. Care sunt structura și părțile neuronilor?
Datorită neuronilor putem să îndeplinim mai multe dintre funcțiile de bază ale vieții inteligente. Aceștia joacă un rol fundamental în mișcare, percepție și raționament. Pentru a face acest lucru, ei folosesc o structură foarte specializată, despre care vom vorbi mai jos.
Structura și părțile neuronilor
Neuronii sunt unitatea funcțională și structurală a întregului sistem nervos. Sunt alcătuiți din diferite părți și fiecare dintre ele are caracteristici specifice și îndeplinește funcții foarte clare.
Soma sau corpul celulei
Se poate spune că soma sau corpul celulei este „panoul de control” sau „centrul de comandă” al neuronilor. Este cea mai lată zonă și adăpostește citoplasma și nucleul. Are o formă ovală. Conține tot materialul genetic al acestei celule.
În soma, au loc procesele necesare pentru ca neuronul să rămână viu și să-și îndeplinească funcția de transmitere a semnalelor electrice în mod adecvat către alți neuroni.
Dendrite
Dendritele sunt mici extensii care apar din corp sau soma. Împreună formează un fel de rețea care acoperă întregul centru al neuronului. Ceea ce fac este să capteze semnalele chimice trimise de neuronul care le precede.
După aceasta, dendritele trimit acele informații corpului neuronului. Acest lucru face ca celula să devină activă electric. Pe scurt, dendritele primesc informații chimice și le transmit astfel încât să devină semnale electrice.
Citiți și: Ce sunt sindroamele paraneoplazice?
Axon
Axonul este o extensie, ca un fel de coadă, care iese din corpul neuronului. Lungimea sa variază în funcție de zona corpului în care se află. Este situat la capătul opus al dendritelor. Funcția sa este de a lua impulsul electric și de a-l conduce într-o altă zonă numită „butonul sinaptic ”.
Nucleu
Nucleii neuronilor sunt structura care conține ADN- ul acestora, adică informația genetică a celulei. Prin urmare, exercită control asupra a tot ceea ce se întâmplă în neuron. În general, produc energia necesară celulei pentru a funcționa.
Teacă de mielină
Mielina este un strat care înconjoară axonul neuronilor. Nu este un strat continuu, ci în bucăți, cu un decalaj care nu depășește un micrometru lungime. Este alcătuită din proteine și grăsimi, iar funcția sa este de a permite impulsului electric să se deplaseze prin axon la viteza corectă.
Substanță Nissl
Este cunoscută sub numele de „corpusculi Nissl”. Corespunde granulelor care sunt prezente în soma neuronilor și a dendritelor, dar nu și în axon. Este o adevărată fabrică producătoare de proteine. Acestea din urmă sunt esențiale pentru transmiterea impulsurilor electrice.
Nodulii lui Ranvier
Nodulii lui Ranvier sunt zonele axonului care nu sunt acoperite de teaca de mielină. Sunt spațiile dintre o porțiune de mielină și cealaltă prin care sodiul și potasiul pătrund în neuroni. Acest lucru ajută semnalul electric să circule mai repede și fără probleme prin axon.
Butoane sinaptice
Butoanele sinaptice sunt ramuri care se află în partea finală a axonului. Acestea preiau semnalul electric care iese din axon, apoi emit semnale chimice care trebuie preluate de dendritele următorului neuron. Sunt cunoscute sub numele de „terminale axonice”.
Con axonal
Această zonă este morfologică, dar nu funcțională. Cu alte cuvinte, nu are un rol specific. Este cea mai îngustă parte a corpului neuronului și dă naștere axonului.
Neuroglia
Există unele componente care nu fac parte din neuron. Cu toate acestea, sunt esențiale pentru funcționarea sa. Aceste componente sunt alte celule, cum ar fi următoarele:
- Astrocit. Hrănește, curăță și susține neuronii.
- Oligodendrocit. Acoperă axonii cu mielină. De asemenea, susține și unește celula.
- Microglia. Elimină deșeurile, are grijă de răspunsul imun și ajută la menținerea echilibrului neuronilor.
- Celulele Schwann. Acoperă axonii neuronilor din sistemul nervos periferic cu mielină.
- Ependimocit. Acoperă ventriculii creierului și o parte a măduvei spinării.
Tipuri de neuroni
Nu toți neuronii sunt la fel. Diferă prin funcția pe care o îndeplinesc. Din acest punct de vedere, există patru tipuri, așa cum vom vedea mai jos.
Neuroni senzitivi
Aceștia sunt neuronii care primesc stimuli din mediul exterior. Astfel de stimuli pot fi percepuți prin cele cinci simțuri: vedere, miros, atingere, gust și auz. Ei sunt, de asemenea, responsabili de transmiterea semnalelor emise de organele interne către creier.
Neuroni motorii
Neuronii motorii trimit semnale din sistemul nervos central către mușchi. Mișcarea în corp are loc ca răspuns la aceste impulsuri electrice, în funcție de nevoile specifice în fiecare situație.
Interneuroni
Acest tip de neuroni este responsabil de îndeplinirea unei funcții de intermediere. Ceea ce fac este să transmită informații între neuronii senzitivi și neuronii motorii. Mesajele sunt transmise și primite în mod corect.
Neuroni de transmisie
Neuronii de transmisie sunt mari. Îndeplinesc rolul de a transmite informații dintr-o parte a sistemului nervos central în alta, fără a trece prin sistemul nervos periferic.
Cum funcționează un neuron?
Neuronii funcționează ca o autostradă informațională cu semnale electrice care sunt transmise de la o celulă la alta. Procesul este ciclic. Când informația ajunge la capătul axonului, trece la butoanele sinaptice.
Acolo sunt eliberate particule numite neurotransmițători. Unele dintre ele se pierd, dar altele intră în dendritele următorului neuron. Când se întâmplă acest lucru, dendritele transmit acel semnal către corpul neuronului. Acest lucru activează semnalul electric, care duce la oprirea axonului pentru a porni din nou ciclul.
Tot acest proces are loc întotdeauna între doi neuroni și se repetă la infinit. Ori de câte ori există un stimul, acest proces se repetă în lanț, la o viteză impresionantă. Acest proces este cunoscut sub numele de „sinapsă ”.
Structura și părțile neuronilor: concluzie
Se estimează că un singur neuron poate avea între 5.000 și 200.000 de sinapse cu alți neuroni. De fapt, creierul poate organiza și procesa informații tot timpul printr-un sistem complex de trilioane de conexiuni neuronale.
Creierul uman are între 67 și 87 de miliarde de neuroni. Deși clasificarea de bază a acestor celule include patru tipuri, așa cum am explicat anterior, în alte clasificări se vorbește de până la 10.000 de tipuri de neuroni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- MedlinePlus. Conducción nerviosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/anatomyvideos/000089.htm
- Beltrán Mendoza, J. Q. (2015). Coliberación de glutamato y gaba de botones sinápticos aislados de las células granulares del hipocampo.
- García Cantero, J. J. (2020). Técnicas para la visualización y mejora de descripciones morfológicas neuronales.
- Departamento de Biología Ambiental y Salud Pública. LA NEURONA Y SUS PROPIEDADES. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xh9s4JSJa6wJ:https://fcm.uccuyosl.edu.ar/images/pdf/3-LA-NEURONA-1.pdf+&cd=18&hl=es&ct=clnk&gl=ar&client=firefox-b-d
- Instituto Nacional de Cáncer. Sinapsis. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/sinapsis