Ce este misokinezia? Cauze și cum să o depășești
 

Ce este misokinezia? Cauze și cum să o depășești

Una dintre cauzele misokineziei are legătură cu neuronii oglindă. Aflați mai multe despre această afecțiune!
Ce este misokinezia? Cauze și cum să o depășești

Ultima actualizare: 20 octombrie, 2021

Loviți degetele în mod repetat de masă; vă mișcați picioarele în timp ce vorbiți sau vă uitați la televizor. Orice mișcare repetitivă, înlănțuită sau secvențială poate să nu aibă importanță pentru unii. Cu toate acestea, pentru alții este un adevărat disconfort. Ce este misokinezia?

Este o problemă psihologică de care mulți nu știu că suferă, dar care poate avea repercusiuni asupra vieții sociale. Cum se manifestă exact? Ce trebuie să faceți pentru a o aborda? Vom detalia mai jos.

Ce este misokinezia?

Cu rădăcini grecești, misokinesia provine din „miso” care înseamnă ură și „kinesia” care se referă la mișcări. Puțini oameni știu că au boala. Prin urmare, nu există prea multe cercetări pe această temă.

Misokinezia este respingerea mișcărilor mici, repetitive ale altor persoane, ce provoacă disconfort. Determină un răspuns negativ cu intensitate emoțională puternică, însoțit de nervozitate.

De obicei, este confundată cu misofonia, care se referă la aceeași respingere, dar în raport cu sunetele. Bolile sunt similare, dar nu sunt la fel. Pot apărea împreună, dar nu în toate cazurile.

O cercetare științifică a misokineziei – exploratorie și cu un eșantion de 4100 de persoane (majoritatea studenți) – a fost condusă de Sumeet Jaswal de la Universitatea British Columbia (UBC) din Canada, doctor în psihologie.

Cercetătorul a stabilit că aproximativ 1 din 3 persoane suferă de misokinezie. Cu alte cuvinte, este un disconfort care apare mai frecvent decât se crede.

Fată care se întreabă ce este misokinezia

Simptomele misokineziei

Simptomele misokineziei pot varia de la o persoană la alta. Cele generale sunt următoarele:

  • Nervozitate și iritare la vederea mișcărilor repetitive ale altor persoane
  • Disconfort, dorință de a părăsi locul sau de a scăpa de persoana care efectuează mișcările
  • Izolare socială ca măsură pentru a evita expunerea la mișcări repetitive
  • Dificultăți de concentrare și continuarea sarcinilor din cauza disconfortului

Potrivit studiului realizat de Universitatea British Columbia (UBC) din Canada, nu toți oamenii experimentează disconfortul în același mod. În unele cazuri, este o ușoară supărare, dar poate fi și o situație care provoacă durere și iritare enorme.

De fapt, există situații mai complexe în care misokinezia ar putea include nu numai mișcări, ci și stimuli vizuali, cum ar fi utilizarea excesivă și inadecvată a semnelor de punctuație.

Cauze și consecințe ale misokineziei

În ceea ce privește cauzele, nu există date concludente. Una dintre ipoteze vorbește despre neuronii oglindă. Acești neuroni sunt implicați în mișcare, dar și în senzații „oglindite”. Adică, atunci când vedem pe cineva lovind și făcând un gest repetitiv, putem replica acel sentiment și acel gest datorită rolului neuronilor oglindă.

Deci, în această ordine de idei, oamenii care se mișcă permanent sunt de obicei anxioși sau nervoși, iar cei care îi observă pot experimenta același lucru. Printre consecințe se numără următoarele:

  • Disconfort
  • Angoasă și anxietate
  • Nervozitate
  • Dificultăți de lucru, de studiu sau de ședere lângă partenerul care efectuează mișcările

O altă ipoteză este sensibilitatea vizual-atențională mai mare. Acest lucru ar duce la dificultatea blocării stimulilor vizuali care distrag atenția. Totuși, această explicație a avut mai puțin succes.

Cum să faci față misokineziei?

Oricât de ciudat ar părea acest tablou clinic, este important să înțelegem că este real. Există oameni care suferă zilnic din cauza acestei boli. Acesta este un motiv suficient pentru a le valida suferința și a le oferi un răspuns.

Puteți căuta diferite tehnice de relaxare și respirație. În cazul în care misokinezia provoacă mult disconfort, este bine să consultați un terapeut. De asemenea, creați imagini alternative la experiența actuală pentru a încerca să „opriți” stimulul vizual al mișcării permanente.

Uneori, persoana care efectuează mișcările nu este capabilă să-și dea seama că provoacă disconfort altcuiva. Prin urmare, poate fi suficient să-i spunem într-un mod respectuos și calm să se oprească. Ar fi bine să-i explicăm că este un act care provoacă disconfort.

Femeie care practică tehnici de respirație

Importanța continuării studiilor

Există încă multe afecțiuni care trebuie abordate și înțelese în profunzime pentru a oferi răspunsuri și tratamente. Această abordare recentă a misokineziei este doar vârful suprafața unui teren pe care trebuie să continuăm să-l explorăm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.