Logo image
Logo image

9 alimente pentru eliminarea gazelor intestinale

5 minute
Ghimbirul, iaurtul, feniculul sau ananasul sunt alimente care ajută la eliminarea gazelelor intestinale. Includerea lor în viața de zi cu zi ajută la reducerea acestor simptome enervante.
9 alimente pentru eliminarea gazelor intestinale
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Prezența gazelor în sistemul digestiv este ceva care se întâmplă în mod regulat. Pentru unii oameni, acestea pot fi foarte enervante și dureroase. Din fericire, există alimente pentru eliminarea gazelor intestinale, care pot fi foarte utile în această situație.

În plus, ar trebui luate în considerare anumite obiceiuri alimentare, precum mâncatul încet, calm și fără a vorbi. Vreți să aflați mai multe despre asta? În continuare, vă vom spune ce alimente puteți mânca pentru a face față flatulenței și balonării abdominale!

Ce sunt gazele intestinale?

Some figure
Unii oameni suferă de gaze intestinale care provoacă dureri abdominale severe.

Apariția gazelor este un proces normal în cadrul digestiei. Există modalități de a elimina gazele, cum ar fi eructațiile sau flatulența. Dar, uneori pot rămâne prinse în tractul digestiv și pot provoca durere, umflături, o senzație de plenitudine sau disconfort.

Deși nu sunt considerate o boală, uneori pot compromite viața de zi cu zi și calitatea vieții celor afectați. De fapt, acestea sunt un simptom care indică prezența excesului de aer în tractul digestiv. Cele mai frecvente cauze sunt următoarele:

  • Înghițirea unei cantități mari de aer la masă
  • Mese copioase
  • Incapacitatea de a digera unele substanțe
  • Alterarea bacteriilor din colon
  • Anumite boli, precum boala celiacă, sindromul colonului iritabil, boala Crohn, intoleranța la lactoză sau refluxul gastroesofagian
  • Guma de mestecat
  • Fumatul

Folosiți alimente care favorizează eliminarea gazelor atât pentru a le preveni, cât și pentru a le atenua odată ce apar. Cu toate acestea, trebuie să mergeți la medic dacă gazele sunt persistente sau severe sau sunt însoțite de vărsături, diaree, constipație, scădere în greutate sau sânge în scaun.

Recomandăm: Plante carminative pentru a combate gazele intestinale

9 alimente pentru eliminarea gazelor intestinale

Some figure

1. Iaurt și chefir

Aceste două derivate lactate conțin un număr și o varietate mare de bacterii probiotice. Acestea pot modifica compoziția florei colonului și pot reduce producția de gaze.

În plus, studiile au arătat că probioticele pot fi utile în reducerea balonării și flatulenței din cauza sindromului de colon iritabil. Pe de altă parte, pot fi un produs lactat potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

2. Ghimbir

Această rădăcină originară din China este celebră pentru proprietățile sale medicinale. Ghimbirul previne dispepsia, balonarea și gazele. De asemenea, are efect carminativ și reduce crampele intestinale.

Consumul unei infuzii de ghimbir (1 sau 2 felii) cu o jumătate de oră înainte de mese este una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți digestia. De asemenea, puteți mesteca ghimbir uscat după mese.

Este necesar să se țină cont de faptul că există unele contraindicații în utilizarea acestuia. Poate interfera cu unele medicamente (anticoagulante, antiplachetare, antiinflamatoare steroidiene, trombolitice, antihipertensive și agenți hipoglicemici). De asemenea, nu-l consumați în timpul sarcinii și alăptării.

3. Banane

Bananele sunt fructe ușor de consumat și, de asemenea, foarte ușor de digerat. În plus, înmoaie scaunul și favorizează tranzitul intestinal datorită prezenței fibrelor alimentare.

Tipul de carbohidrați pe care îl conțin (amidon rezistent) nu este digerat în stomac și ajunge intact in colon. Acolo, servește drept hrană pentru bacteriile intestinale și stimulează dezvoltarea acestora. În plus, după fermentare, apar compuși benefici.

4. Kombucha

Este o băutură fermentată făcută din ceai negru sau ceai verde. Ceaiul Kombucha este cunoscut pentru efectele sale probiotice, similare cu cele ale iaurtului.

Utilizarea sa este la modă și pare sigură la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, în lipsa unor studii privind siguranța acestuia, nu este indicat femeilor însărcinate și persoanelor cu afecțiuni grave ale plămânilor, inimii sau rinichilor.

5. Mai multe alimente pentru eliminarea gazelor: ananasul și papaya

Aceste două fructe tropicale conțin enzime naturale care ajută sistemul digestiv să descompună fibrele din alimente. În plus, ambele sunt cunoscute pentru nutrienți, printre care se remarcă antioxidanții și vitamina C.

6. Bulb de fenicul

Feniculul (Foenicum vulgare) este o plantă foarte aromată care este cultivată pentru uz gastronomic. De asemenea, are efecte interesante la nivel digestiv, deoarece calmează spasmele intestinale, relaxează mușchii și ameliorează gazele și balonarea.

Bulbul plantei poate fi folosit în bucătărie într-o multitudine de preparate precum salatele sau tocănițele.

7. Prune Umeboshi

Această varietate de prune fermentate este originară din Japonia. Aroma lor acidă favorizează secreția salivară, digestia alimentelor în stomac și mișcarea intestinală.

8. Dovleac

Dovleacul fiert este o legumă foarte moale și ușor de digerat. Conține fibre, apă și potasiu care contribuie la eliminarea lichidelor.

9. Plante pentru eliminarea gazelor

Există câteva plante medicinale cu proprietăți benefice pentru a atenua această problemă. Cele mai multe dintre ele sunt aromatice, amare, digestive și carminative. Printre cele mai cunoscute sunt mușețelul, menta, scorțișoara, chimenul, păpădia sau melisa.

Alte obiceiuri benefice în caz de flatulență

După cum ați văzut, există alimente pentru eliminarea gazelor și balonării. În plus, trebuie să adoptăm o serie de obiceiuri care contribuie foarte mult la îmbunătățirea situației:

  • Mâncați încet și mestecați bine.
  • Nu vorbiți când mâncați pentru a evita un aport mai mare de aer.
  • Mâncați mai multe mese mai mici pe zi.
  • Evitați băuturile carbogazoase și alimentele flatulente, precum și consumul excesiv de fibre.
  • Practicați exerciții fizice ușoare sau moderate în mod regulat.
  • Fumatul este interzis.

Recomandăm: 5 ceaiuri pentru combaterea gazelor intestinale

Consumul de alimente pentru eliminarea gazelor ajută la ameliorarea acestei probleme comune

Prezența gazelor în sistemul digestiv este parte a procesului de digestie. Acestea pot fi evacuate prin mecanismele pe care organismul însuși le are și nu reprezintă o problemă.

Cu toate acestea, uneori sunt frecvente sau chiar dureroase. În fața acestei situații, există obiceiuri și alimente care favorizează expulzarea gazelor. Acestea servesc atât la prevenirea apariției, cât și la eliminarea lor.

Chiar dacă este o situație frecventă, este necesar să consultați mai întâi medicul. Acest lucru este necesar deoarece în spatele acestui simptom ar putea sta unele boli, probleme mecanice ale tractului digestiv sau intoleranțe alimentare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Badgujar S. B, Patel V. V, Bandivdekar A. H. Foenicum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International. Agosto 2014. 2014: 842674.
  • Di Stefano M, Miceli E, et al. Probiotics and functional abdominal bloating. Journal of Clinical Gastroenterology. Julio 2004. 38 (6 Suppl): S102-3.
  • Drugs.com. Ginger. Dicimebre 2020.
  • Harvard T.H. Chan. The nutrition source: Bananas.
  • Hasler W. L. Gas and bloating. Gastroenterology and Hepatology. Septiembre 2006. 2 (9): 654-662.
  • Hungin A. P. S, Mitchell C. R, et al. Systematic review: probiotics in the management of lower gastrointestinal symptoms – an updated evidence-based international consensus. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Abril 2018. 47 (8): 1054-1070.
  • Kapp J. M. Sumner W. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology. Febrero 2019. 30: 66-70.
  • Maekita T, Kato J, et al. Japanese apricot improves symptoms of gastrointestinal dysmotility associated with gastroesophageal reflux disease. World Journal of Gastroenterology. Julio 2015. 21 (26): 8170-8177.
  • Mayo Clinic. Síntomas. Gas intestinal. Septiembre 2021.
  • Valussi M. Functional foods with digestion-enhancing properties. International Journal of Food Sciences and Nutrition. Marzo 2012. 63 Suppl 1: 82-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.