Abordul vascular intraosos (perfuzia osoasă) - Doza de Sănătate
 

Abordul vascular intraosos (perfuzia osoasă)

Denumită și canulație intraosoasă, această tehnică de abord vascular este vitală în situațiile de urgență. Însă nu ar trebui folosită mai mult de 24 de ore.
Abordul vascular intraosos (perfuzia osoasă)
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Abordul vascular intraosos este o formă de acces vascular rezervată pentru situațiile de urgență. Medicii îl folosesc pentru a administra medicamente și lichide pacienților care au nevoie de ele. Un alt nume pentru această procedură este canulația sau perfuzia intraosoasă. Abordul vascular intraosos are multe avantaje. Totuși, este o metodă puțin cunoscută, neobișnuită.

Medicii nu recomandă utilizarea acestei proceduri mai mult de 24 de ore. După utilizarea perfuziei intraosoase pentru a înlocui un volum de lichid, medicul va insista asupra dobândirii accesului venos separat printr-o cale centrală sau periferică.

Abordul vascular intraosos: caracteristici

Medic apelând la abordul vascular intraosos
O perfuzie intraosoasă este utilizată în cazurile în care căile principale sunt greu accesibile.

A fost o perioadă în care această tehnică era folosită în principal la copiii cu vârsta sub șase ani. Medicii o foloseau după trei încercări eșuate de a obține accesul venos periferic.

Cu toate acestea, datorită progreselor medicale, această procedură este acum eficientă și la adulți. De fapt, este utilizată la pacienții de orice vârstă cu boli critice, atât timp cât medicii nu pot stabili o linie venoasă în timp util.

Programul avansat de susținere a vieții în urma traumelor recomandă abordul vascular intraosos tuturor pacienților care nu pot primi medicamente intravenos, chiar și înainte de a se încerca accesarea unei căi venoase centrale. Procedura este adecvată atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Justificarea utilizării perfuziei intraosoase constă în faptul că o rețea de capilare sinusoidale ocupă cavitatea medulară a oaselor lungi. Acestea se pot scurge către o cale venoasă centrală mare, care poate transporta medicamente și lichide în sistemul circulator rapid și eficient.

Procesul este foarte asemănător cu administrarea medicamentelor într-o venă periferică. În plus, chiar dacă are loc un stop cardiorespirator, medicamentele sau lichidele vor fi în continuare administrate. Așadar, este un mod sigur de a accesa sistemul vascular și are o rată ridicată de succes.

Îngrijirea de după procedură

Stabilirea unui acces vascular adecvat este de o importanță fundamentală pentru pacient în situațiile de urgență medicală.

Faptul că ruta periferică devine adesea inaccesibilă sau că există o întârziere în obținerea accesului periferic înseamnă o pierdere de resurse și timp prețios. Perfuzia intraosoasă devine mult mai relevantă în aceste situații.

Profesioniștii care efectuează această procedură ar trebui să cunoască tipul de îngrijire de care are nevoie fiecare pacient. De asemenea, ar trebui să știe ce produse pot administra prin această metodă, precum și cea mai bună tehnică de plasare.

Abordul vascular intraosos deschide o cale către circulația sângelui. Acesta este motivul pentru care îngrijirea ulterioară acordată pacienților este similară cu îngrijirea aplicată în cazul accesului venos periferic.

Medicul trebuie să urmărească diferitele simptome, printre care:

  • Culoarea sângerării
  • Prezența impulsurilor distale
  • Temperatura și aspectul
  • Durerea (dacă pacientul este conștient) și gradul de inflamație din jurul puncției (ambele sunt semne ale unei posibile infecții)

De asemenea, personalul medical trebuie să dezinfecteze zona puncției la fiecare 5 ore pentru a evita infecțiile. Specialiștii trebuie să înregistreze tot ce fac în timpul procedurii de perfuzie intraosoasă într-o foaie de îngrijire medicală.

Îngrijirea pacientului

Abordul vascular intraosos pentru administrarea de medicamente
O perfuzie intraosoasă necesită anumite îngrijiri ulterioare pentru a evita complicațiile.

Pansamentul ocluziv nu este recomandat deoarece înmoaie pielea. De asemenea, reține faptul că aceasta este o tehnică temporară și nu ar trebui să dureze mai mult de 24 de ore din cauza ratei de complicații.

În orice caz, perfuzia intraosoasă trebuie retrasă cât mai curând posibil și, dacă este necesar, se poate accesa o altă cale venoasă. Totuși, unele dispozitive (FAST1) pot fi folosite până la 72 de ore, fără a prezenta aceleași riscuri.

Trebuie să menționăm faptul că există puține complicații și că cele mai multe sunt secundare și provocate de o tehnică defectuoasă. Prin urmare, munca profesioniștilor este esențială când vine vorba de utilizarea corectă a acestei metode.

În cele din urmă, medicul trebuie să aplice antiseptice înainte de a scoate cateterul. Apoi, trebuie să comprime zona cu tifon steril timp de cinci minute. Pacientul trebuie supravegheat câteva ore după retragerea cateterului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.