Perforația vasculară și cateterele venoase centrale - Doza de Sănătate
 

Perforația vasculară și cateterele venoase centrale

Perforația vasculară este o complicație neobișnuită. În acest articol, află mai multe despre diferitele tipuri de catetere și ce ar putea cauza această problemă rară.
Perforația vasculară și cateterele venoase centrale
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Prezența cateterului venos central poate provoca vătămarea structurilor înconjurătoare dacă procedura nu este efectuată corect. De exemplu, perforația vasculară se poate produce din cauza deplasării vârfului cateterului. Din fericire însă, perforația vasculară este o complicație neobișnuită. Doar 10% din perforații au loc în venele centrale.

Cu toate acestea, atunci când apare, perforația vasculară nu este diagnosticată, de obicei, înainte de a fi prea târziu. Prin urmare, poate fi foarte periculoasă. Acesta este motivul pentru care am dori să aruncăm o privire mai atentă asupra perforației venoase și detectării precoce a acesteia.

Tipuri de catetere venoase centrale

Pacient afectat de perforația vasculară
Spre deosebire de cateterul folosit într-o linie intravenoasă standard, un cateter de acces vascular este mai durabil și nu se înfundă sau infectează ușor.

Designul acestor catetere le permit să se extindă în cea mai mare venă centrală de lângă inimă. Cateterele variază ca mărime, lungime și număr de canale, în funcție de aplicațiile pentru care au fost concepute.

În general, acestea sunt principalele tipuri de catetere venoase centrale:

Cateter venos central cu inserție periferică

Acesta este un cateter lung care se extinde în cea mai mare venă de lângă inimă dintr-o venă aflată într-un braț sau picior. De asemenea, acesta este numit și „cateter de linie mijlocie” atunci când este plasat astfel încât vârful său să rămână într-o venă relativ mare. Cu toate acestea, nu se extinde în vena mai mare.

Cateter fără tunel

Cateterul central fără tunel poate avea un calibru mai mare și este menit să fie plasat într-o venă relativ mare. Aceasta poate fi o venă centrală, cum ar fi jugulara la nivelul gâtului sau vena femurală în zona inghinală.

Cateter tunelat

Acesta poate avea o manșetă care stimulează creșterea țesuturilor care ajută la menținerea acestuia fixat într-un loc. Există diferite dimensiuni și tipuri de catetere tunelate. Siguranța în utilizare și accesul ușor la acesta sunt unele dintre principalele caracteristici ale unui cateter tunelat.

Cameră implantabilă

Acesta este un dispozitiv permanent format dintr-un cateter cuplat la un mic rezervor.

Ecografia este utilizată frecvent pentru evaluarea și identificarea unei vene adecvate pentru a plasa cateterul. Aceasta permite medicului să identifice rapid venele potrivite.

Riscul de perforație vasculară

Vas de sânge îngustat
Amplasarea unui cateter central cu inserție periferică este adesea asociată cu complicații grave. Perforația vasculară este una dintre acestea. Așadar, medicul trebuie să se asigure că dispozitivul este într-o poziție corectă.

Testul de diagnostic cel mai des utilizat atunci când vine vorba de perforația vasculară la nivel central este tomografia computerizată.

Există două tipuri de riscuri legate direct de cateterele venoase centrale:

  • Cele care apar în timpul plasării.
  • Cele care apar în timp ce dispozitivul este montat în corp.

Unele dintre aceste riscuri sunt:

  • Infectarea locului de incizie la scurt timp după plasarea cateterului.
  • Riscul de sângerare.
  • Pneumotoraxul sau o acumulare de aer în piept care poate duce la oprirea funcționării unui plămân. Acest lucru poate apărea în timpul plasării unui cateter într-o venă de la nivelul pieptului sau al gâtului. Cu toate acestea, problema nu apare niciodată la venele brațelor.
  • Rareori, cateterul poate intra într-o arteră în locul unei vene. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul trebuie să îl elimine imediat. De cele mai multe ori, artera se va vindeca pe cont propriu, deși ocazional necesită reparații chirurgicale.

Infecții ce apar după o perforație vasculară

În cazul utilizării unui cateter venos central, pot apărea două tipuri de infecții tardive:

  • Infecții ale pielii la locul de inserție a cateterului.
  • Infecții în sânge.

Dacă medicul nu introduce în mod corespunzător cateterul în organism, există posibilitatea ca acesta să iasă din greșeală. Dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să aplici presiune pe locul inciziei cu un pansament steril și să anunți medicul cât mai curând posibil.

De asemenea, orice tip de cateter venos central se poate înfunda cu un cheag de sânge. Cheagul poate fi tratat cu un medicament pentru subțierea sângelui, dar uneori medicul va trebui să îndepărteze cateterul.

Cel mai evident simptom produs de problemele ce apar la nivelul cateterului venos central este o senzație de bătaie neregulată a inimii. Dacă te confrunți cu acest lucru, contactează imediat medicul. Cu toate acestea, cateterele venoase centrale sunt, de obicei, foarte sigure.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carballo, M. (2015). Elección de un catéter de acceso periférico. Técnicas y Procedimientos de Enfermería.

  • Juan, I. (2006). POSICIÓN IDEAL DE LA PUNTA DEL CATÉTER VENOSO CENTRAL. Rev. Chil. Anestesia.

  • Aguinaga A, D. P. J. . (2011). Infección asociada a catéter en hemodiálisis: diagnóstico, tratamiento y prevención ACCESO VASCULAR EN HEMODIÁLISIS. NefroPlus. https://doi.org/10.3265/NefroPlus.pre2011.Jun.11016


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.