Logo image
Logo image

Abstinența sexuală: ce este și de ce se practică?

3 minute
Abstinența sexuală înseamnă a te priva de a face sex. Dar de ce se practică? Abstinența sexuală are avantajele și dezavantajele sale.
Abstinența sexuală: ce este și de ce se practică?
Ultima actualizare: 24 octombrie, 2022

Când vorbim despre abstinența sexuală, ne referim la a nu face sex de niciun fel. Cu toate acestea, mulți oameni înțeleg abstinența ca a nu avea relații bazate pe actul sexual tradițional. Prin urmare, este un concept cu sens diferit pentru fiecare grup de populație.

De ce ar alege cineva să fie abstinent sexual? Uneori, dacă nu ai un partener și nu intenționezi să faci sex cu cineva cu care nu ai o astfel de legătură, abstinența este inevitabilă.

O altă circumstanță în care abstinența sexuală poate fi practicată este din motive religioase. Acest lucru este cunoscut sub numele de celibat și oamenii care au aceste convingeri doresc să rămână virgini. Abstinența religioasă ajunge până la interzicerea masturbării.

Abstinența sexuală poate fi practicată și pentru a evita sarcina, a nu contracta o boală sau o infecție cu transmitere sexuală sau pentru a aștepta până când ești gata să-ți pierzi virginitatea. Acest lucru este important la tineri, deoarece presiunea poate avea consecințe majore.

Cât de eficientă este abstinența sexuală?

Eficacitatea abstinenței este foarte mare. În cazul în care se realizează complet, adică nu există niciun tip de contact sexual cu alte persoane, șansele de a contracta o boală sau de a trece printr-o sarcină nedorită sunt nule. Totuși, ce se întâmplă atunci când abstinența nu este totală și implică doar lipsa actului sexual tradițional?

În aceste cazuri, se practică alte tipuri de sex, așa că trebuie avută o grijă deosebită. Poate fi greu să reziști penetrării vaginale.

Ce se poate face în abstinența sexuală?

Când abstinența sexuală nu este totală, poate exista o altă serie de practici care să permită partenerilor să se bucure de sex fără probleme. De exemplu, sexul anal este o modalitate bună de a face acest lucru fără riscul de sarcină. Totuși, bolile se pot transmite și așa.

O altă practică des întâlnită, chiar dacă există abstinență sexuală, este masturbarea. Mâinile pot fi folosite pentru a oferi plăcere celuilalt. Această practică este că nu prezintă riscuri. Este o metodă sigură.

În timpul abstinenței sexuale poți oferi și masaje senzuale, mângâieri, sărutări, etc. Prin urmare, fiecare persoană va decide dacă abstinența va fi completă sau parțială.

Descoperă: 7 mituri despre sexul oral și consecințele sale asupra sănătății

Probleme asociate cu această metodă

Nu totul este pozitiv atunci când vorbim despre abstinența sexuală. Există câteva aspecte cărora trebuie să le acordăm atenție. Prin urmare, vom vorbi despre patru dintre marile probleme care apar atunci când o persoană este abstinentă.

1. Stres și anxietate

Prima dintre problemele abstinenței sexuale este anxietatea și stresul. Sexul produce relaxare și este clar că este o nevoie de bază. Sevrajul poate duce la frustrare. Prin urmare, trebuie să iei în considerare faptul că va exista stres.

2. Scăderea dorinței sexuale

A doua problemă este scăderea dorinței. Dacă organismul se obișnuiește să nu aibă relații sexuale și să nu primească plăcere, poate renunța la această nevoie de bază.

Dorința de a avea relații sexuale poate fi dificil de recuperat și poate provoca un mare sentiment de frustrare.

3. Slăbirea relației

Ambii parteneri trebuie să fie abstinenți din punct de vedere sexual, așadar pot apărea îndoieli și conflicte. Prin urmare, comunicarea în relație este foarte importantă.

4. Risc crescut de disfuncție erectilă

Acest lucru nu are nimic de-a face cu stresul sau de stima de sine, dar abstinența sexuală la bărbați provoacă și pierderea libidoului. În momentul reluării actului sexual, disfuncția erectilă poate fi majoră.

Descoperă: Simptomele tulburărilor sexuale și tratamentul lor

Abstinența sexuală nu ar trebui să fie o decizie ușoară

Cunoscând avantajele și dezavantajele abstinenței sexuale, poți lua o decizie informată. Ia în calcul utilizarea metodelor contraceptive, deși este clar că pot exista accidente.

Fiecare persoană este liberă să decidă. Indiferent de decizia ei, comunicarea în cuplu este esențială.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Madrazo, J., Castellanos, G., Huerta, M., Michel, M., & Marcó, J. (2007). Enfermedades de transmisión sexual y uso del condón para prevenirlas: percepción en estudiantes universitarios.
  • Mendoza Tascón, L. A., Claros Benítez, D. I., & Peñaranda Ospina, C. B. (2016). Actividad sexual temprana y embarazo en la adolescencia: estado del arte. Revista chilena de obstetricia y ginecología81(3), 243-253.
  • Pérez Palmero, Z., Casas Rodríguez, L., Peña Galbán, L. Y., Miranda Rodríguez, O., & Zaldívar Gari, M. (2002). Información sexual en un grupo de adolescentes. Revista Cubana de Medicina Militar31(4), 0-0.
  • Jelin, Elizabeth. “El celibato, la soledad y la autonomía personal: elección personal y restricciones sociales.” Estudios Demográficos y Urbanos (1989): 117-138.
  • Zelaya Carballo, L., Guevara Guevara, F. A., & Orellana de Granados, Y. L. La abstinencia sexual forzada, causas y consecuencias en la resocialización de los internos de la Zona Oriental de El Salvador.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.