Acai Berry Cleanse: de ce este o metodă de detoxificare periculoasă?
 

Acai Berry Cleanse: de ce este o metodă de detoxificare periculoasă?

Mulți oameni apelează la această terapie cu acai pentru purificare, dar există multe motive pentru care nu este o idee bună.
Acai Berry Cleanse: de ce este o metodă de detoxificare periculoasă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 23 martie, 2023

Acai Berry Cleanse este o metodă de detoxificare periculoasă care ar putea afecta funcționarea normală a organismului. Organismul nu are nevoie de mai multă curățare decât ceea ce oferă rinichii și ficatul.

Înainte de a începe, este important de menționat faptul că multe dintre dietele de detoxificare ce promit curățarea eșuează pe termen mediu. Nu oferă suficienți nutrienți esențiali și nu acoperă cerințele zilnice. De obicei, încurajează înfometarea.

Ce este Acai Berry Cleanse sau curățarea cu fructe de acai?

Curățarea cu fructe de acai se realizează prin aportul de suplimente obținute din acest fruct. De obicei, cura presupune un protocol de 2 sau 3 săptămâni, cu un consum zilnic de produse sub formă de băuturi detoxificante.

Fanii acestei metodă afirmă că prin acest mecanism inflamația este redusă, deși nu există dovezi științifice solide în acest sens. De asemenea, ei susțin Acai Berry Cleanse ajută la pierderea în greutate.

Ceea ce este clar este că majoritatea suplimentelor cu acai nu sunt reglementate, așadar pot conține elemente dăunătoare sau toxice. De fapt, acestea includ adesea laxative pentru a accelera mișcările intestinale, ceea ce nu este un lucru benefic.

Aceste metode de curățare sunt adesea însoțite de un plan alimentar restrictiv, care se bazează pe consumul aproape exclusiv de alimente vegetale. Dacă acest lucru nu este făcut în mod corespunzător, apar deficite de nutrienți.

Fructe acai
Detoxificarea cu acai are loc de multe ori în contextul unei diete vegetariene sau vegane.

Acai Berry Cleanse: riscuri mai mari în anumite situații

Aceste mecanisme purificatoare și restrictive sunt deosebit de periculoase în situații precum sarcina sau alăptarea. Aportul insuficient de nutrienți poate influența dezvoltarea fătului, iar o posibilă contaminare cu compuși nedoriți a suplimentelor ar putea provoca toxicitate.

Aceste diete nu sunt recomandate nici în cazul persoanelor în vârstă. La vârstnici, necesarul de proteine crește. Dietele restrictive pot duce la o distrugere rapidă a masei musculare, care este asociată cu un risc mai mare de deces din orice cauză.

Moduri sănătoase de a slăbi

Dacă scopul este de a reduce balonarea sau de a pierde în greutate în mod eficient, există alternative mai bune decât începerea unei curățări cu fructe de acai. De exemplu, activitatea fizică regulată este esențială, așa cum arată cercetările publicate în jurnalul Progress in Cardiovascular Disease. În acest fel, construiți masă musculară și creșteți consumul zilnic de energie.

De asemenea, dieta va trebui modificată, cerințele nutriționale fiind întotdeauna îndeplinite. În cazul optării pentru un mecanism restrictiv, cea mai bună variantă este postul intermitent. Acesta are beneficii asupra compoziției corpului și asupra funcționării metabolismului.

Sportivă care folosește Acai Berry Cleanse
Activitatea fizică este recomandată pentru pierderea sănătoasă în greutate.

Aveți grijă la Acai Berry Cleanse

Curățarea cu fructe de acai este considerată periculoasă pentru sănătate și inutilă.

Organismul are o capacitate mare de purificare. Tot ce trebuie să faceți este să adoptați obiceiuri benefice. În acest sens, evitarea toxinelor, precum alcoolul sau tutunul, este esențială.

Boabele de acai au proprietăți care sunt intens studiate. Cele mai multe dintre ele sunt legate de protecția cardiovasculară pe termen lung.

Trebuie avut în vedere faptul că dietele și protocoalele minune au adesea efecte secundare. Ele trebuie evitate. Atunci când vreți să obțineți beneficii pentru sănătate sau o îmbunătățire a compoziției corporale, cel mai bine este să luați în considerare schimbări în rutină și o alimentație variată și echilibrată. Satisfacerea cerințelor nutriționale va preveni alterarea funcției normale a organelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018;61(2):206-213. doi:10.1016/j.pcad.2018.07.014
  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  • Gonçalves Jr, A. C., Schwantes, D., Campagnolo, M. A., Dragunski, D. C., Tarley, C. R. T., & Silva, A. K. D. S. (2018). Removal of toxic metals using endocarp of açaí berry as biosorbent. Water Science and Technology77(6), 1547-1557.
  • Kang, M. H., & Kim, B. H. (2018). Oral wound healing effects of acai berry water extracts in rat oral mucosa. Toxicological research34(2), 97-102.
  • de Moura, R. S., & Resende, Â. C. (2016). Cardiovascular and metabolic effects of açaí, an Amazon plant. Journal of Cardiovascular Pharmacology68(1), 19-26.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.