Logo image
Logo image

Acestea sunt știrile despre sănătate care s-au evidențiat cel mai mult în 2022

6 minute
Unele știri despre sănătate din 2022 au fost șocante. Descoperiți împreună cu noi cele mai importante lucruri care s-au întâmplat în lumea sănătății!
Acestea sunt știrile despre sănătate care s-au evidențiat cel mai mult în 2022
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 03 februarie, 2023

La sfârșitul anului 2022, am analizat știrile despre sănătate care s-au remarcat cel mai mult și care au fost publicate pe aproape toate portalurile web. Printre acestea, anumite subiecte au fost foarte relevante, precum noile prevederi împotriva pandemiei de COVID-19 și focarul de Mpox.

Alte epidemii au trecut mai degrabă neobservate, dar au avut repercusiuni puternice în anumite zone geografice. Așa s-a întâmplat cu holera din Haiti, de exemplu.

Mai jos, vom prezenta știrile despre sănătate care s-au remarcat cel mai mult în 2022 și care merită recapitulate.

Știrile despre sănătate care s-au evidențiat cel mai mult în 2022

1. Omicron, vaccinarea împotriva COVID-19 și milionul de decese

Începutul anului 2022 a adus o nouă variantă a SARS-CoV-2, numită omicron. Această versiune mai contagioasă, dar mai puțin letală a virusului s-a răspândit rapid în contextul deschiderii granițelor internaționale.

Mai multe țări au revenit la măsurile de siguranță în emisfera nordică. Dimpotrivă, în emisfera sudică, revenirea la normalitate a fost prioritară. În orice caz, creșterea numărului de cazuri și reinfectări a însemnat un scenariu diferit de cel din 2020. Sistemele de sănătate s-au descurcat mult mai bine și mulți oameni erau deja vaccinați.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat în luna mai următoarele:

S-a terminat COVID-19? Nu, cu siguranță nu s-a terminat.

Ghebreyesus

Datele statistice au susținut această afirmație. În august, a fost atins recordul tragic de 1 milion de decese din cauza COVID-19 în 2022. Deși curba morților a încetinit în ultimul an, numărul deceselor este în continuare ridicat.

Acces inegal la vaccin

Avansul în vaccinarea împotriva COVID-19 a fost uimitor. Vaccinurile au fost dezvoltate în timp record și distribuite prin mecanisme create în acest scop.

Cu toate acestea, Africa a fost unul dintre continentele cu cea mai mică rată de vaccinare. Conform datelor oficiale, aproape 70% din populația lumii a primit cel puțin o doză. Dacă ne concentrăm pe țările cu venituri mici, acest număr scade la 25,1%.

Chile este țara cu cea mai mare rată a populației ce a primit protocolul inițial complet (2 doze). 90% dintre chilieni au fost vaccinați. Dacă facem o comparație, constatăm că doar 26% dintre cetățenii africani se află în aceeași situație.

Descoperiți: 14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor

Some figure
SARS-CoV-2 face parte din familia coronavirusurilor, cauza mai multor epidemii globale.

2. Mpox și un nou nume pentru boală

Focarul de Mpox a șocat lumea și a alarmat mai multe țări care își deschideau granițele în urma pandemiei de COVID-19. În mai 2022, nu existau oficial cazuri de Mpox. Era o patologie care se manifesta doar în Africa în mod sporadic. Totuși, până în luna august a aceluiași an, s-a atins un vârf de infectări în America și Europa.

Deoarece numele inițial al bolii era „variola maimuței”, OMS a format o comisie specială pentru a redenumi virusul și boala.  Astfel, în noiembrie 2022 s-au stabilit următoarele:

  • Mpox va fi denumirea oficială a bolii în engleză și în alte limbi.
  • Utilizarea termenului variola maimuței este permisă până în noiembrie 2023.

Situația reală

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), în 2022 au fost confirmate 72 de decese cauzate de Mpox în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă în contextul unui total de 83.424 de cazuri confirmate.

Deși letalitatea pare scăzută, expansiunea infecției este istorică. Majoritatea țărilor care au raportat cazuri în 2022 nu aveau înregistrări anterioare ale virusului.

Statele Unite sunt în fruntea raportului, cu 29.740 de cazuri confirmate. A doua țară este Brazilia, cu 10.375 de cazuri și 14 decese.

Datorită expansiunii rapide, CDC a implementat o campanie de vaccinare pentru populația din SUA, bazată pe două grupe de risc:

  1. Persoanele care au fost expuse la virus.
  2. Persoane care ar putea fi expuse la virus în viitorul apropiat.

3. Focare și epidemii

Ebola a lovit din nou Uganda. Este vorba despre o variantă a virusului despre care nu am mai auzit nimic de aproape 10 ani. Focarul s-a adăugat celui de-al șaselea val de infecții din ultimii 4 ani dinn Republica Democrată Congo.

Statisticile raportează 141 de cazuri și 55 de decese cauzate de Ebola în 2022.

Pentru Haiti, un nou focar de holeră a fost o veste tragică. Situația este agravată de lipsa accesibilității la apă potabilă, chiar și în centrele de sănătate.

Istoria acestei boli în țară este complicată. În octombrie 2010, a avut loc o epidemie majoră care a afectat peste 820.000 de persoane, dintre care 9.192 au murit. Până în ianuarie 2019, nu au mai fost înregistrate cazuri. Totuși, septembrie 2022 a marcat reapariția infecției. Acum sunt 11.953 de pacienți cu holeră în Haiti.

4. Schimbările climatice și sănătatea

Știrile majore despre sănătate din 2022 nu au putut ignora catastrofa schimbărilor climatice. Inundațiile, valurile de căldură și valurile de aer polar încurajează răspândirea bolilor într-un ritm rapid.

Tot mai multe studii certifică efectul schimbărilor climatice asupra sănătății umane. Conform datelor colectate de The Lancet în acest an, efectele atribuibile acestei probleme sunt următoarele:

  • Decesele legate de valurile de căldură s-au înmulțit cu 68% în ultimii 20 de ani.
  • Schimbările climatice din zonele de coastă cresc transmiterea malariei cu 31,3%.
  • Încă 98 de milioane de oameni au ajuns într-o stare de insecuritate alimentară din cauza disponibilității reduse a produselor din cauza căldurii extreme din 2022.

Recomandăm: 6 remedii naturiste pentru boli frecvente

Some figure
Valurile de căldură sunt din ce în ce mai dese, provocând probleme de sănătate.

5. Inteligența artificială este o realitate în sănătate

Aplicațiile și programele de inteligență artificială câștigă teren în domeniul sănătății. Din ce în ce mai multe sisteme de rețele neuronale contribuie la diagnosticarea și tratamentul bolilor.

Pandemia de COVID-19 a accelerat implementarea telemedicinei. În același timp, dezvoltatorii de inteligență artificială devin din ce în ce mai eficienți în ghidarea procesului de învățare a rețelelor neuronale.

Astăzi avem deja aplicații pentru a detecta infarctul miocardic, mecanisme de screening non-invazive pentru a prezice apariția bolii Parkinson și algoritmi pentru a ajuta la tratarea metastazelor cancerului de colon. Cât de departe vom ajunge? Este posibil să nu mai avem nevoie de medici în viitor?

Multe întrebări etice apar în cazul folosirii inteligenței artificiale în sănătate. Cine este responsabil de posibilele erori ale tehnologiei când vine vorba de o viață umană?

Datele de sănătate colectate de dispozitivele inteligente merită o atenție sporită. Pe lângă numărarea pașilor și măsurarea ritmului cardiac, telefoanele înregistrează unde mergem, când mergem și cine este cu noi. Aceste date fac parte din monitorizarea sănătății sau sunt o încălcare a confidențialității?

Știrile despre sănătate din 2022 vor fi actualizate în 2023

Coronavirusul, Mpox, inteligența artificială și schimbările climatice sunt subiecte care vor fi de actualitate și în 2023. Vom continua să discutăm despre aceste realități și în lunile următoare. Care credeți că va fi cel mai important eveniment de sănătate al anului în curs?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Edouard Mathieu, Hannah Ritchie, Lucas Rodés-Guirao, Cameron Appel, Charlie Giattino, Joe Hasell, Bobbie Macdonald, Saloni Dattani, Diana Beltekian, Esteban Ortiz-Ospina and Max Roser (2020) – “Coronavirus Pandemic (COVID-19)”. Published online at OurWorldInData.org. Retrieved from: ‘https://ourworldindata.org/coronavirus’ [Online Resource]
  • El-Sherif, Dina M., et al. “Telehealth and Artificial Intelligence insights into healthcare during the COVID-19 pandemic.” Healthcare. Vol. 10. No. 2. MDPI, 2022.
  • Joloudari, Javad Hassannataj, et al. “Application of Artificial Intelligence Techniques for Automated Detection of Myocardial Infarction: a Review.” (2022).
  • Keswani, Anjeni, Hana Akselrod, and Susan C. Anenberg. “Health and clinical impacts of air pollution and linkages with climate change.” NEJM Evidence 1.7 (2022): EVIDra2200068.
  • Romanello, Marina, et al. “The 2022 report of the Lancet Countdown on health and climate change: health at the mercy of fossil fuels.” The Lancet 400.10363 (2022): 1619-1654.
  • Rompianesi, Gianluca, et al. “Artificial intelligence in the diagnosis and management of colorectal cancer liver metastases.” World Journal of Gastroenterology 28.1 (2022): 108.
  • Rubin, Daniel HF, et al. “Reemergence of cholera in Haiti.” New England Journal of Medicine (2022).
  • Yang, Yuzhe, et al. “Artificial intelligence-enabled detection and assessment of Parkinson’s disease using nocturnal breathing signals.” Nature medicine 28.10 (2022): 2207-2215.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.