Logo image
Logo image

Adolescenții vegani: o nouă modă

4 minute
Este greu să fii un adolescent vegan; însă, acest tip de dietă poate oferi beneficii interesante, atât timp cât este planificat corect.
Adolescenții vegani: o nouă modă
Ultima actualizare: 09 septembrie, 2020

Există un avantaj și un dezavantaj în a fi un adolescent vegan. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bazată exclusiv pe plante îți poate îmbunătăți sănătatea și te poate ajuta să-ți menții greutatea optimă. Însă această dietă are anumite implicații care sunt controversate. Dieta vegană poate duce la un deficit de anumiți nutrienți dacă nu este planificată corect. Așadar, ce trebuie să știi despre adolescenții vegani?

Ce înseamnă să fii vegetarian sau vegan?

Datorită unui număr mare de articole apărute în mass-media (adăugate la numeroasele conferințe științifice pe această temă), se pare că există din ce în ce mai mulți adolescenți vegani. În același timp, există tot mai multe controverse în jurul acestei diete, pe lângă dezacordurile dintre părinți și copii.

R. González Leal, membru al Serviciului de endocrinologie de la Spitalul Infantil Universitar Niño Jesús din Madrid, oferă o definiție de bază a diferențelor dintre veganism și vegetarianism:

Cele mai frecvente două tipuri de diete bazate pe plante sunt dietele vegane, în care o persoană nu mănâncă nimic din ceea ce provine de la un animal și dietele vegetariene, care exclud carnea, dar includ ouă și produse lactate.

Some figure

În culise: De ce există o preferință pentru dietele vegane?

În general, cele mai frecvente motive pentru alegerea unei diete vegetariene sunt considerațiile ce țin de sănătate, preocuparea pentru mediu și factorii legați de bunăstarea animalelor.

De asemenea, unii vegetarieni citează motive economice, considerații etice legate de foamea în lume și credințe religioase ca motive pentru a adopta modelul alimentar vegan. Mulți au acest obicei dietetic încă din copilărie dacă au crescut în familii vegetariene.

Îți recomandăm:

Brânză vegană cu șovârf – o rețetă sănătoasă

Adolescenții vegani: o realitate îngrijorătoare, riscantă și în plină expansiune

Adoptarea unei diete vegetariene poate duce la o reducere a aportului anumitor substanțe nutritive. Cu toate acestea, poți evita deficiențele urmând o dietă vegetariană bine planificată, care include legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe pentru a obține o nutriție adecvată.

De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că, atunci când vine vorba de vegetarianism, anumiți oameni sunt deosebit de sensibili sau expuși riscului:

  • Primul grup este alcătuit din copii și adolescenți, care se dezvoltă și au nevoie de toți nutrienții pe care îi pot obține. Aceștia includ, în special, aminoacizii.
  • Al doilea grup este alcătuit din femei, deoarece acestea au nevoie de mai mult fier. Acest mineral este prezent în leguminoase și în alimentele pe bază de plante, desigur. Însă biodisponibilitatea sa este mai mică decât cea a fierului din carne.

Legumele și leguminoasele conțin mult fier, dar corpul uman nu îl poate asimila în același mod în care asimilează fierul de origine animală.

Some figure

Adolescenții vegani: beneficii pentru sănătate

Deși există anumite beneficii ale acestor modele dietetice, nu trebuie să ignori existența unor elemente controversate care ar putea fi dăunătoare sănătății adolescenților.

În acest sens, iată câteva date suplimentare:

  • Atunci când sunt planificate corect, dietele vegetariene sunt adesea asociate cu diferite beneficii pentru sănătate.
  • Deși proteinele animale conțin toți aminoacizii esențiali, proteinele vegetale sunt incomplete. De exemplu, cerealele au lizină ca aminoacid proponderent, în timp ce leguminoasele conțin metionină și treonină.
  • Stadiul adolescenței este un factor de risc pentru apariția tulburărilor alimentare.

Citește mai mult:

Beneficii și riscuri în dieta raw vegană

Concluzie

Biblioteca Națională de Medicină din SUA are anumite recomandări pentru adolescenții vegani:

  • Consumă diferite tipuri de alimente, inclusiv legume, fructe, nuci, semințe și cereale integrale. Adăugă produse lactate și ouă dacă dieta îți permite.
  • Optează pentru alimente îmbogățite cu vitamine, cum ar fi cerealele, pâinea, soia, laptele de migdale și sucul natural de fructe pentru a obține o mare varietate de substanțe nutritive.
  • Evită alimentele prea bogate în grăsimi, zahăr și sodiu (sare).
  • Include cel puțin o sursă de proteine la fiecare masă.
  • Ia suplimente alimentare dacă dieta ta nu conține anumite vitamine și minerale.
  • Nu uita că vitamina B12 este necesară pentru a preveni anemia. Ouăle și lactatele sunt bogate în B12, motiv pentru care veganii pot avea dificultăți în obținerea acesteia.
  • Învață să citești etichetele nutriționale de pe ambalajele alimentelor, deoarece acestea enumeră ingredientele și conținutul nutrițional al produsului.

În cele din urmă, colaborează cu un nutriționist pentru a te asigura că obții toți nutrienții de care ai nevoie atunci când adopți o dietă limitativă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Temas de revisión. “Alimentación vegetariana en adolescentes: pros y contras”. ADOLESCERE • Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia • Volumen V • Septiembre 2017 • Nº 3.
  • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.