AEMPS a identificat un nou efect secundar al omeprazolului
 

AEMPS a identificat un nou efect secundar al omeprazolului

Raportul AEMPS din decembrie a actualizat lista reacțiilor nedorite la omeprazol. Ce pacienți trebuie să fie mai atenți?
AEMPS a identificat un nou efect secundar al omeprazolului
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 17 februarie, 2023

Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate sau AEMPS a anunțat un nou efect secundar al omeprazolului, unul dintre cele mai consumate medicamente la nivel global. Dincolo de consumul de masă, există tendința de a-l lua de mai multe luni consecutiv. Potrivit unor sondaje, durata medie de consum în rândul pacienților este de 2 ani, cu o doză de 20 mg pe zi.

Ca orice medicament, omeprazolul nu este scutit de reacții secundare. Unele sunt mai cunoscute decât altele. În Buletinul lunar de siguranță din decembrie 2022, AEMPS a raportat că nefrita tubulointerstițială este un efect secundar al omeprazolului. Problema este că această afecțiune poate evolua spre insuficiență renală.

Pentru ce se utilizează omeprazolul?

Omeprazolul este un inhibitor al pompei de protoni a stomacului. Prin urmare, acesta reduce producția de acid clorhidric în sistemul digestiv.

Prin inhibarea acestei pompe, pH-ul crește și mediul devine mai puțin acid. Nu același lucru se întâmplă în cazul altor medicamente considerate antiacide, care se ocupă de blocarea acidității deja produse. În acest caz, principiul activ reduce producția de acid.

Omeprazolul este considerat a fi foarte eficient în tratarea gastritei, ulcerului peptic, dispepsiei funcționale și chiar infecției cu Helicobacter pylori. Este foarte sigur, dar administrarea sa nu trebuie să depășească 8 săptămâni.

Tendința populației este către un consum excesiv, ajungându-se până la 2 ani de aport zilnic. Multe dintre reacțiile nedorite pot apărea din cauza abuzului.

Persoană care ia omeprazol
Automedicația este o problemă de sănătate publică. Nu se întâmplă doar în cazul antiacidelor.

Efecte adverse frecvente ale omeprazolului

Reacțiile nedorite frecvente sunt:

  • Cefalee
  • Diaree sau constipație
  • Greață și vărsături
  • Flatulență

Toate aceste simptome sunt normale. Deși nu apar întotdeauna, prezența lor este recunoscută de cercetările asupra omeprazolului. Cel mai bine este să vă consultați cu medicul care v-a prescris ingredientul activ, pentru a evalua alternativele.

Efecte secundare provocate de utilizarea excesivă

Un raport din 2016 a menționat faptul că următoarele sunt reacții cauzate de excesul de omeprazol:

  • Eficacitate redusă a medicamentelor anticoagulante și antiagregante plachetare. Prin urmare, crește riscul cardiovascular.
  • Risc crescut de pneumonie. Având mai puțin acid din stomac, bacteriile se pot reproduce cu ușurință.
  • Hipovitaminoză. Deficitul de vitamina B12 apare la consumatorii în vârstă sau care au diabet zaharat.
  • Hipomagnezemie. Concentrația de magneziu în circulație este redusă la pacienții care iau medicamentul mai mult de 1 an.

Efecte adverse care nu sunt raportate în prospect

O analiză din 2018 a descoperit efecte adverse ale medicamentului care nu sunt enumerate pe prospect, dar pe care cercetătorii le-au atribuit ingredientului activ:

  • Insuficiență cardiacă
  • Infarct miocardic
  • Tremurături și frisoane
  • Demență

Un nou efect secundar al omeprazolului

AEMPS a raportat că nefrita tubulointerstițială este un efect secundar al omeprazolului pe care trebuie să îl luăm în considerare. Prin urmare, măsurile de precauție trebuie sporite atunci când acest medicament este administrat pacienților care au antecedente renale.

Nefrita este o inflamație care apare în tubuli, adică în unitățile responsabile de formarea urinei. Bolnavii pot avea o creștere a cantității de urină, dorința de a urina noaptea, dureri de spate și pierderi de sânge în urină.

Deși există și alte cauze care pot genera nefrita, în ultima perioadă s-a constatat că 70% din cazuri sunt secundare unui medicament. Principalele responsabile sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, precum și unele antibiotice (beta-lactamine și ciprofloxacină).

În ceea ce privește omeprazolul și posibilitatea de a genera nefrită tubulointerstițială, aproximativ 20 de utilizatori din 100.000 se îmbolnăvesc. Unii se îmbolnăvesc la doar 15 zile de utilizare, în timp ce alții după 18 luni.

Efect secundar al omeprazolului
Efectul secundar al omeprazolului asupra rinichilor se poate manifesta cu sânge în urină și durere în regiunile apropiate acestor organe.

Cum ar trebui să luați omeprazol pentru a evita acest efect?

Ceea ce trebuie să fie întotdeauna clar este că nu trebuie să ne automedicăm. Utilizarea medicamentelor fără supraveghere medicală exacerbează șansa de reacții adverse.

Prin urmare, este de preferat să aveți rețetă, chiar dacă puteți cumpăra medicamentul și fără. În plus, planul de tratament trebuie limitat la ceea ce recomandă ghidurile științifice. De obicei, este limitat la cel mult 8 săptămâni.

Unele efecte adverse sunt inevitabile. Cu toate acestea, luând măsurile de precauție, riscul scade.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cardona-Ospina, J. A., Medina-Morales, D. A., Rodríguez-Morales, A. J., & Machado-Alba, J. E. (2016). Efectos adversos a largo plazo de los inhibidores de la bomba de protones: Perspectiva desde la medicina basada en la evidencia. Revista colombiana de Gastroenterología31(4), 403-408.
  • Forgerini, M., Mieli, S., & Mastroianni, P. D. C. (2018). Safety assessment of omeprazole use: a review. Sao Paulo Medical Journal136, 557-570.
  • Gordillo García, A. (2015). Omeprazol,¿ el opresor gástrico?.
  • Illesca Orosco, V. F., & Yalli Clemente, Y. Y. (2016). Evaluación del abuso del consumo de omeprazol en pacientes ambulatorios del Hospital Docente Clínico Quirúrgico Daniel Alcides Carrión.
  • Nieto-Ríos, J. F., Ruiz-Velásquez, L. M., Álvarez, L., & Serna-Higuita, L. M. (2020). Acute interstitial nephritis. Literature review. Iatreia33(2), 155-166.
  • Perazella, M. A., & Markowitz, G. S. (2010). Drug-induced acute interstitial nephritis. Nature Reviews Nephrology6(8), 461-470.
  • Shah, N., & Gossman, W. (2019). Omeprazole.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.