Cum poți preveni abuzul de medicamente - Doza de Sănătate
 

Cum poți preveni abuzul de medicamente

Abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă poate avea consecințe grave asupra sănătății. Cum poți preveni această situație?
Cum poți preveni abuzul de medicamente
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu siguranță știi de ce unele medicamente pot fi cumpărate doar cu rețetă. Este o modalitate de a evita abuzul de medicamente și utilizarea necontrolată a acestora, lucruri care îți  pot afecta sănătatea. Cu toate acestea, în ciuda tuturor măsurilor luate, abuzul de medicamente este o problemă des întâlnită.

Multe boli sau afecțiuni impun utilizarea de analgezice pentru a reduce durerea. În alte cazuri, există medicamente care deprima sistemul nervos pentru a trata probleme precum anxietatea și insomnia.

Deși aceste medicamente se eliberează doar pe bază de rețetă, problema rezultă din modul în care fiecare medic recomandă utilizarea și ce face, în cele din urmă, pacientul. Abuzul de medicamente poate avea consecințe teribile și este o problemă gravă de sănătate publică.

De ce apare abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă?

Femeie care exemplifică abuzul de medicamente
Utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor afectează eficacitatea acestora și poate fi nesigură.

Există câteva motive pentru care oamenii abuzează de medicamentele eliberate pe bază de rețetă. De exemplu, unele medicamente pot provoca dependență. Vom enumera câteva motive mai jos.

  • Credințe false: Uneori, oamenii cred că administrarea unei doze mai mari decât cea indicată de medic va face medicamentul mai eficient. Din păcate, corpul devine rezistent și are nevoie de doze și mai mari pentru ca medicamentul să aibă efect.
  • Probleme emoționale: Dacă cineva nu se află într-o stare psihologică bună, poate apela la medicamente pentru a dormi mai mult și pentru a nu gândi, pentru a se simți într-un anumit fel și pentru a evita durerea emoțională.

Atunci când problemele emoționale sunt foarte grave, persoanele care abuzează de medicamentele eliberate pe bază de rețetă pot încerca să-și facă rău luând supradoze.

În marea majoritate a cazurilor, abuzul este cauzat de administrarea incorectă a medicamentelor, determinând oamenii să crească doza pentru a observa efectele. Cu toate acestea, tratamentul prelungit poate avea, de asemenea, același rezultat.

Cum poți preveni abuzul de medicamente

Persoană care a luat o supradoză
Abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă poate avea consecințe grave asupra sănătății pacientului și, în unele cazuri, asupra sănătății globale.

În ciuda măsurilor luate deja pentru a preveni abuzul de anumite medicamente, trebuie luate și mai multe, deoarece acest lucru continuă să se întâmple. Este important să pui în aplicare anumite metode de prevenire care pot ajuta la evitarea situațiilor periculoase, cum ar fi supradozajul involuntar, efectele negative asupra sănătății sau efectele secundare nedorite din cauza utilizării necontrolate a medicamentelor.

Definirea duratei tratamentului

Medicul ar trebui să definească în mod adecvat cât ar trebui să dureze tratamentul pe care îl dă pacientului, de exemplu, cu benzodiazepine. Acesta este un medicament psihotrop care poate fi prescris pentru a rezolva probleme precum insomnia, anxietatea și diferite tulburări (tulburarea obsesiv-compulsivă, printre altele).

Riscul dependenței este foarte mare. Din acest motiv, medicii nu recomandă oamenilor să ia aceste medicamente mai mult de 8 până la 12 săptămâni. Apoi, medicul ar trebui să caute alte soluții sau să schimbe medicamentul pentru a ajuta la prevenirea dependenței.

Consiliere psihologică

Este foarte important ca pacienții care abuzează de medicamentele eliberate pe bază de rețetă să primească consiliere psihologică, pentru a-i ajuta să își formeze obiceiuri sănătoase și a-i încuraja să înțeleagă când sunt necesare acestea.

Specialiștii pot lucra la diferite aspecte emoționale care ar putea promova un comportament abuziv și pot oferi persoanei instrumente pentru rezolvarea diferitelor probleme cu care s-ar putea confrunta.

Susținere de orice tip

Sprijinul este fundamental pentru a opri abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă atunci când acesta începe să afecteze viața pacientului.

Dacă pacientul este religios, poate căuta sprijin de la oameni care îi împărtășesc credința. Dacă nu este, atunci există multe grupuri de sprijin care pot fi de mare ajutor. La fel, familia, partenerul și prietenii sunt un sistem fundamental de sprijin.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine importanța respectării instrucțiunilor date de medic. Evită abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă. Unele medicamente îți pot distruge sănătatea și viața dacă devii dependent de ele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ayuso Gutiérrez, José Luis. (2008). ¿Está justificado el tratamiento prolongado con benzodiacepinas?. Salud mental31(6), 429-430. Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252008000600001&lng=es&tlng=es.
  • Caballero Aranda, Inma, & Sevilla Lerena, MP.. (2014). Abuso de fármacos en medio sanitario: programas de tratamiento. Medicina y Seguridad del Trabajo60(235), 434-454. https://dx.doi.org/10.4321/S0465-546X2014000200014
  • Ramírez Ramírez, Martha Ofelia. (2006). La Prescripción de medicamentos y su repercusión socialDrug prescription and its social impact. Revista Cubana de Salud Pública32(4) Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662006000400016&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.