Alăptarea și spirulina: sunt acestea compatibile?
 

Alăptarea și spirulina: sunt acestea compatibile?

Mulți oameni recomandă aportul de spirulină în timpul sarcinii și al alăptării. Totuși, nu există suficient dovezi care să susțină compatibilitatea acestora. Iată ce trebuie să știi despre alăptare și spirulină!
Alăptarea și spirulina: sunt acestea compatibile?

Ultima actualizare: 22 iulie, 2021

În prezent, nu există un consens cu privire la compatibilitatea dintre alăptare și spirulină. Există un număr mare de profesioniști care văd această asociere ca fiind pozitivă sau care nu consideră că are un impact major. Pentru alții, însă, poate exista o anumită incompatibilitate. Așadar, poți asocia alăptarea și spirulina?

Este important să menționăm faptul că spirulina este o algă aparținând genului Arthrospira. De ceva timp, este promovată ca supliment alimentar cu proprietăți excepționale. În acest sens, putem observa că are o compoziție nutrițională deosebită și că servește ca supliment util împotriva anumitor boli.

Spirulina este disponibilă pe piață sub formă de tablete, lichid și pulbere. Magazinele cu produse alimentare sănătoase tind să vândă aceste suplimente. În plus, nu există studii publicate care să ne avertizeze asupra efectelor secundare sau interacțiunilor riscante cu această substanță.

Spirulina și proprietățile sale

Înainte de a aprofunda compatibilitatea dintre alăptare și spirulină, vom analiza presupusele proprietăți ale acestei substanțe. Deși un număr mare de medici nu consideră că aceasta are proprietăți excepționale, consumul de spirulină a devenit foarte popular. Potrivit susținătorilor săi, există dovezi care sugerează că spirulina are beneficii în următoarele situații:

 • Nutriție. Aparent, conține o cantitate mare de substanțe nutritive care servesc drept complement ideal al dietei.
 • Obezitate. Spirulina ar putea ajuta la reducerea grăsimii corporale, la scăderea apetitului și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acest lucru este susținut de un studiu publicat în Complementary Therapies in Medicine.
 • Îmbătrânire. Potrivit unui articol apărut în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, spirulina are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Prin urmare, ar putea încetini îmbătrânirea.
 • Sistem imunitar. Potrivit cercetărilor publicate în Archives of Toxicology, spirulina crește nivelul producției de anticorpi.
 • Altele. Potrivit cercetărilor apărute în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, spirulina sprijină recuperarea, este antivirală, reduce oboseala cronică, ajută la ameliorarea rinitei alergice, scade colesterolul, combate diabetul și multe altele.
Pulbere și suc cu spirulina
Spirulina a fost studiată, deoarece este bogată în substanțe nutritive și s-a demonstrat că are efecte pozitive asupra sănătății.

Alăptarea și spirulina, argumente pro

Susținătorii acestei substanțe consideră că alăptarea și spirulina sunt perfect compatibile. De fapt, ei recomandă consumul de spirulină și în timpul sarcinii și susțin că ameliorează deficitele nutriționale ale mamei și contribuie la dezvoltarea normală a bebelușului.

Potrivit anumitor persoane, spirulina protejează mama în timpul sarcinii, deoarece conține de 10 ori mai mult fier decât alimentele obișnuite. Acest lucru ar putea preveni apariția anemiei. Mai mult, conține și calciu, un mineral esențial în timpul sarcinii.

În ceea ce privește alăptarea și spirulina, mulți sugerează că acestea sunt compatibile. De fapt, conform credinței populare, spirulina ajută la furnizarea mai multor nutrienți bebelușului prin laptele matern. Printre altele, spirulina conține acid gamma-linoleic, care este esențial pentru buna dezvoltare a creierului bebelușului.

Alăptarea și spirulina, argumente contra

Există și un segment de populație care consideră că alăptarea și spirulina sunt incompatibile. Pe eticheta unor mărci de spirulină, există avertismente împotriva consumului în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și al copiilor, din cauza posibilelor efecte adverse.

Motivul pentru care mulți consideră că alăptarea și spirulina sunt incompatibile este cantitatea mare de iod din această algă. Acest lucru poate modifica, într-o măsură mai mare sau mai mică, funcția tiroidiană. Totuși, nu există studii relevante care să dovedească această relație.

Ceea ce a fost raportat într-un studiu recent, publicat în Breastfeeding Medicine, este faptul că suplimentarea cu spirulină în timpul alăptării a schimbat culoarea laptelui în albastru-verde. Cu toate acestea, nu s-au găsit anomalii în compoziția laptelui și, după oprirea administrării suplimentului, laptele a revenit la culoarea normală în 3 zile.

Femeie care își alăptează bebelușul

Efectele negative ale consumului de spirulină în timpul alăptării nu pot fi excluse. Acesta este motivul pentru care spirulina este un supliment care trebuie utilizat sub supraveghere medicală.

Concluzii

Studiile științifice efectuate până în prezent nu confirmă proprietățile spirulinei. Nu există nici studii oficiale care să le excludă. În acest caz, cel mai bine este să consulți medicul înainte de a lua spirulină în mod regulat, în special în timpul sarcinii și al alăptării.

Există multe substanțe pe piață care sunt comercializate ca spirulină, dar nu toate au aceeași compoziție. Unele suplimente alimentare cu spirulină s-au dovedit a avea niveluri mai ridicate de arsen.

În mod similar, nu toate formele de prezentare sunt la fel de sigure și fiabile. Prin urmare, trebuie să verifici calitatea suplimentului și să îl cumperi numai din surse de încredere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Shamosh Halabe, S. (2009). Historia, nutrición, salud y ecología para generar estrategias de comunicación sobre la espirulina (A. maxima) (Master’s thesis, Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología).
 • Yousefi, R., Mottaghi, A., & Saidpour, A. (2018). Spirulina platensis effectively ameliorates anthropometric measurements and obesity-related metabolic disorders in obese or overweight healthy individuals: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine, 40, 106–112. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.08.003
 • Bashandy SA, El Awdan SA, Ebaid H, Alhazza IM. Antioxidant Potential of Spirulina platensis Mitigates Oxidative Stress and Reprotoxicity Induced by Sodium Arsenite in Male Rats. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:7174351. doi:10.1155/2016/7174351
 • Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuca, K. (2016, August 1). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5
 • Kapoor, R., & Mehta, U. (1993). Effect of supplementation of blue green alga (Spirulina) on outcome of pregnancy in rats. Plant Foods for Human Nutrition43(1), 29–35. https://doi.org/10.1007/BF01088093
 • Naor, N., Fridman, E., Kouadio, F., Merlob, P., & Linder, N. (2019). Green Breast Milk Following Ingestion of Blue-Green Algae: A Case Report. Breastfeeding Medicine, 14(3), 203–204. https://doi.org/10.1089/bfm.2018.0184

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.