Alchemilla sau crețișoara ajută la calmarea simptomelor menstruației?
 

Alchemilla sau crețișoara ajută la calmarea simptomelor menstruației?

Alchemilla este folosită în medicina tradițională ca adjuvant împotriva simptomelor menstruației. Funcționează?
Alchemilla sau crețișoara ajută la calmarea simptomelor menstruației?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 23 octombrie, 2022

Alchemilla sau crețișoara, cu denumirea științifică Alchemilla vulgaris, este o plantă cu flori care aparține familiei Rosaceae. Are o dimensiune cuprinsă între 10 și 40 cm, cu rizom lemnos, tulpină erectă cu ramuri, frunze rotunjite și flori mici verde gălbui. Se spune că alchemilla sau crețișoara ajută la calmarea simptomelor menstruației. Este adevărat?

Deși este originară din Europa, crețișoara se cultivă și în unele regiuni din Asia și America de Nord. Este cunoscută în medicina naturistă pentru potențialul său de a trata afecțiunile asociate cu sănătatea femeilor. Este utilizată adesea împotriva simptomelor menstruației și menopauzei.

Potrivit proiectului iNaturalist al Academiei de Științe din California și al Societății National Geographic, crețișoara este utilă în caz de dismenoree și leucoree. În plus, are calități astringente. Vreți să aflați mai multe despre acest subiect? Vă arătăm ce spune știința despre aplicațiile sale în sănătatea menstruală!

Alchemilla sau crețișoara ajută la calmarea simptomelor menstruației?

În mod tradițional, alchemilla este folosită ca supliment pentru a îmbunătăți sănătatea reproductivă și hormonală a femeilor. Așa cum arată cercetarea comună publicată în revista științifică RSC Advances, este de ajutor în afecțiuni precum următoarele:

  • Chisturi
  • Fibroame
  • Infertilitate
  • Endometrioză
  • Probleme menstruale și ciclu menstrual alterat
  • Alterarea hormonilor reproductivi și tiroidieni

Asta nu înseamnă că există o certitudine totală a unor astfel de beneficii. Studiile sunt încă în desfășurare și nu există suficiente dovezi clinice pentru a dovedi eficacitatea crețișoarei.

Deocamdată, nu ar trebui considerată un tratament de primă alegere.
Crețișoara sau alchemilla
Alchemilla vulgaris

Ce spun studiile?

În primul rând, trebuie remarcat faptul că studiile au descoperit conținutul generos de compuși fenolici al alchemillei. O analiză fitochimică și o examinare in vitro a plantei – raportate în South African Journal of Botany – au arătat că extractele metanolice din părțile aeriene și rădăcinile de Alchemilla vulgaris conțin taninuri galice și elagice.

Aceste substanțe conferă plantei proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și astringente, cu potențialul de a favoriza ameliorarea anumitor afecțiuni și boli. În ceea ce privește menstruația, dovezile sugerează că are potențialul de a calma dismenoreea (durerile menstruale).

Studiile indică faptul că alchemilla ajută la reglarea producției de prostaglandine, a căror creștere este asociată cu inflamația și durerea care apare în timpul menstruației. În orice caz, cercetătorii subliniază necesitatea mai multor studii in vitro și pe oameni pentru a corobora aceste proprietăți.

Literatura populară menționează că proprietățile astringente ale plantei sunt utile pentru controlul sângerărilor menstruale abundente (menoragie). The Journal of the Canadian Chiropractic Association include această plantă pe lista suplimentelor benefice împotriva acestei afecțiuni. În ciuda acestui fapt, nu au fost efectuate studii specifice pentru a evalua această utilizare.

Pentru alte utilizări, dovezile sunt insuficiente

Având în vedere conținutul său bogat de flavonoide și taninuri, alchemilla a fost asociată și cu alte beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, dovezile științifice sunt insuficiente. Planta ar putea fi de ajutor în caz de:

  • Diaree
  • Diabet
  • Vindecarea rănilor
  • Tensiune arterială crescută
  • Tulburări ale stomacului
  • Spasme musculare
  • Afecțiuni ale pielii, cum ar fi ulcere, eczeme și erupții cutanate

Contraindicații și posibile interacțiuni

Suplimentele de alchemilla sunt sigure pentru majoritatea adulților sănătoși. Desigur, este necesar să se respecte recomandările de consum ale producătorului. Depășirea dozei recomandate poate duce la afectarea ficatului.

În plus, din cauza lipsei de dovezi, utilizarea crețișoarei nu este recomandată în următoarele cazuri:

  • Copii mici
  • Sarcină și alăptare
  • Pacienți cu boli hepatice sau renale
Profilul de siguranță al alchemillei pe piele este necunoscut. Se recomandă prudență atunci când este utilizată local.

Este posibil ca planta să ducă la interacțiuni atunci când este folosită simultan cu anumite medicamente. Conținutul său ridicat de taninuri poate reduce eficacitatea medicamentelor administrate pe cale orală.

În cazul în care vă aflați sub tratament medical, este necesar să consultați medicul specialist înainte de a lua suplimente. Nu se recomandă administrarea în asociere cu medicamente pentru diabet și tensiune arterială.

Persoană care ia medicamente
Interacțiunea alchemillei cu diferite medicamente limitează utilizarea acesteia la pacienții cu boli cronice.

Cum se prepară infuzia de alchemilla?

În magazinele naturiste puteți găsi suplimente de alchemilla sub diferite forme, precum pliculețe de ceai, tablete și tincturi pentru uz extern. Fiecare are propriile recomandări stabilite de producător.

Una dintre cele mai comune forme de utilizare este infuzia. Pentru a face acest lucru, luați 1 pliculeț de ceai sau folosiți 1 lingură (15 g) de plantă uscată. Puneți planta în apă fierbinte și lăsați-o să stea timp de 10 minute. Apoi, strecurați și consumați.

În cazul menstruației, se recomandă începerea utilizării infuziei de crețișoară cu două zile înainte de începerea sângerării.

Deci, ajută alchemilla la calmarea simptomelor menstruației?

Compușii fenolici conținuți de alchemilla au fost asociați cu efecte pozitive asupra sănătății hormonale și reproductive la femei. Deși dovezile sunt insuficiente, se spune că alchemilla acţionează ca antiinflamator, astringent și antispastic. Prin urmare, poate ajuta la calmarea dismenoreei.

Poate ajuta și în caz de menoragie, dar nu există dovezi concludente. În orice caz, nu trebuie să fie un tratament de primă linie. Dacă apar simptome care nu se ameliorează, consultați medicul ginecolog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alchemilla vulgaris. (n.d.). iNaturalist. California Academy of Sciences.  National Geographic Society. Available in https://ecuador.inaturalist.org/taxa/56054-Alchemilla-vulgaris
  • Tadic, Vanja & Krgović, Nemanja & Žugić, Ana. (2020). Lady’s mantle (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae): A review of traditional uses, phytochemical profile, and biological properties. Lekovite sirovine. 66-74. 10.5937/leksir2040066T.
  • Boroja, T., Mihailović, V., Katanić, J., Pan, S.-P., Nikles, S., Imbimbo, P., Monti, D. M., Stanković, N., Stanković, M. S., & Bauer, R. (2018). The biological activities of roots and aerial parts of Alchemilla vulgaris L. In South African Journal of Botany (Vol. 116, pp. 175–184). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.03.007
  • Livdans-Forret AB, Harvey PJ, Larkin-Thier SM. Menorrhagia: a synopsis of management focusing on herbal and nutritional supplements, and chiropractic. J Can Chiropr Assoc. 2007 Dec;51(4):235-46. PMID: 18060009; PMCID: PMC2077876.
  • Tasić-Kostov M, Arsić I, Pavlović D, Stojanović S, Najman S, Naumović S, Tadić V. Towards a modern approach to traditional use: in vitro and in vivo evaluation of Alchemilla vulgaris L. gel wound healing potential. J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111789. doi: 10.1016/j.jep.2019.03.016. Epub 2019 Mar 21. PMID: 30904703.
  • Takır S, Altun IH, Sezgi B, Süzgeç-Selçuk S, Mat A, Uydeş-Doǧan BS. Vasorelaxant and blood pressure lowering effects of alchemilla vulgaris: A comparative study of methanol and aqueous extracts. Pharmacogn Mag. 2015 Jan-Mar;11(41):163-9. doi: 10.4103/0973-1296.149733. PMID: 25709228; PMCID: PMC4329619.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.