Logo image
Logo image

Alcoolismul la adolescenți: tot ce trebuie să știți

6 minute
Consumul de alcool la adolescenți devine din ce în ce mai frecvent și poate avea consecințe grave. Vă spunem cum să preveniți consumul de alcool la copii!
Alcoolismul la adolescenți: tot ce trebuie să știți
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 28 noiembrie, 2022

Consumul de alcool este normalizat în societate, fiind perceput ca activitate dezirabilă. Băuturile alcoolice sunt prezente în multe contexte, precum sărbătorile și reuniunile de familie. Consumul de alcool este riscant la adulți, dar alcoolismul la adolescenți poate avea consecințe mult mai grave.

Se estimeazăpeste 76% dintre adolescenți au consumat alcool la un moment dat și aproape 28% s-au îmbătat în ultima lună. Consumul de băuturi alcoolice este foarte frecvent în rândul populației adolescentine și începe la vârste tot mai mici.

Având în vedere aceste date, este imperativ ca părinții să ia măsuri preventive. Dacă nu știți cum să rezolvați problema, iată tot ce trebuie să știți despre aceasta!

Care sunt cauzele alcoolismului la adolescenți?

Pentru ca prevenția să fie eficientă, este important să înțelegem de ce tinerii consumă alcool. În primul rând, nu există nicio îndoială că normalizarea consumului și accesul ușor sunt aspecte cheie în acest proces.

Tinerii subestimează riscurile și fac rost de băuturi alcoolice într-un mod simplu. Însăși natura adolescenței poate contribui la consum din diferite motive:

  • Copilul caută să se desprindă de valorile parentale, iar atitudinile sfidătoare sunt frecvente. Consumul de alcool poate fi considerat un act de rebeliune.
  • Nevoia de a fi acceptat de colegi și de a face parte dintr-un grup crește. Presiunea socială exercită o mare influență.
  • Adolescența este o etapă cu mari schimbări care îi poate copleși pe tineri. În alcool pot găsi o modalitate de a evita suferința și de a-și depăși temerile și limitările.
  • Apare un sentiment de invulnerabilitate care îl face pe adolescent să creadă că nu va fi afectat de niciuna dintre consecințele alcoolului.

În plus, există anumite fenomene care determină menținerea alcoolismului. S-a constatattinerii sunt mult mai puțin sensibili la efectele sedative ale alcoolului. În schimb, ei experimentează efecte de întărire într-o măsură mai mare decât adulții.

Din acest motiv, nu posedă barierele care limitează escaladarea consumului la adulți. Pentru ei, pe termen scurt, avantajele sunt mai mari decât părțile negative.

Some figure
Consumul de alcool este normalizat în societate.

Riscurile și consecințele asupra sănătății

Daunele pe care consumul excesiv de alcool le poate provoca organismului sunt cunoscute. Totuși, atunci când vorbim de adolescenți, pentru că sunt în plină dezvoltare, consecințele pot fi mult mai grave.

În primul rând, alcoolul modifică acțiunea hormonală și afectează creșterea. Mai presus de toate, principalele consecințe sunt la nivel psihosocial.

Dezvoltarea creierului nu s-a terminat, așa că alcoolismul la adolescenți le afectează abilitățile cognitive. Cortexul prefrontal (responsabil de raționament, planificare și luare a deciziilor) continuă să se maturizeze.

Atenția, memoria și învățarea pot fi grav afectate, consecințele fiind mai mari cu cât consumul de alcool este mai frecvent. În plus, anumite probleme psihologice (anxietate, depresie și stima de sine scăzută) pot apărea într-o măsură mai mare.

De parcă acest lucru nu ar fi suficient, s-a demonstrat că vârsta este legată de riscul de a dezvolta dependență. Cu cât consumul începe mai devreme, cu atât crește riscul de dependență.

Alte probleme pe care consumul de alcool le poate declanșa

Pe lângă efectele directe asupra sănătății fizice și psihice a adolescenților, consumul de alcool poate genera o serie de probleme indirecte derivate din lipsa controlului impulsurilor:

  • Probabilitate mai mare de comportamente sexuale riscante și, prin urmare, de transmitere a bolilor (BTS) sau de a apariție a sarcinilor nedorite.
  • Agresivitate crescută și comportament violent față de membrii familiei, colegii sau partenerii sentimentali.
  • Risc crescut de a suferi accidente auto sau alte accidente.
  • Posibilitate mai mare de a consuma și alte substanțe și de a dezvolta dependență.

Citiți mai mult: Boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul: există o relație?

Some figure
Dependența de alcool este mai probabilă la acei adolescenți care încep de la o vârstă fragedă.

Date despre consumul de alcool la adolescenți

În lume, peste 25% dintre tineri consumă băuturi alcoolice, ceea ce reprezintă, conform Raportului de situație globală privind alcoolul și sănătatea în 2018, 155 de milioane de adolescenți. Europa are cele mai mari rate de consum: 43,8%. Este urmată de America, cu 38,2% și Pacificul de Vest cu 37,9%.

Consumul de alcool începe înainte de vârsta de 15 ani și este egal la fete și băieți, oscilând între 50 și 70%. În raport cu populația totală, consumul excesiv de alcool este mai mic la tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Între 20 și 24 de ani, consumul este cel mai ridicat, cu excepția estului Mediteranei.

Când vine vorba de fete, cu excepția Asiei de Sud-Est și Pacificului de Vest, numărul celor care consumă alcool este în scădere.

Alcoolismul la adolescenți: semne de avertizare

Adolescența este o etapă caracterizată de schimbări și dezvoltare. Prin urmare, unele modificări de comportament sunt normale. Cu toate acestea, există comportamente sau acțiuni care nu corespund procesului normal de dezvoltare și care pot indica probleme cu alcoolul. Prin urmare, părinții, îngrijitorii și profesorii ar trebui să cunoască și să fie foarte atenți la semnele de avertizare care pot indica alcoolismul la adolescenți.

Cele mai frecvente sunt:

  • Modificări ale dispoziției și iritabilitate
  • Răzvrătire și neascultare
  • Nivel scăzut de energie
  • Aspect neîngrijit
  • Respirație cu miros de alcool, probleme de coordonare și dificultăți de vorbire
  • Alcool printre lucrurile adolescentului
  • Prieteni care consumă alcool

Cum să prevenim alcoolismul la adolescenți?

Pentru a preveni alcoolismul la adolescenți, este esențial ca acasă să fie luate anumite măsuri. În ciuda faptului că există campanii de prevenire în mass-media sau în școli, ca părinți trebuie să faceți următoarele:

  • Promovați stima de sine și siguranța adolescentului pentru ca acesta să poată lua decizii pe baza propriilor valori.
  • Lucrați la abilitățile sociale și comunicarea asertivă, astfel încât alcoolul să nu fie necesar ca mijloc de dezinhibare și relaționare.
  • Discutați cu adolescentul despre riscurile consumului de alcool. În loc să-l interziceți și să-l demonizați, explicați-i de ce este important să amâne consumul până când corpul și creierul lui se dezvoltă complet.
  • Oferiți alternative sănătoase de petrecere a timpului liber și promovați compania altor adolescenți care împărtășesc aceleași valori. Sportul sau arta sunt activități foarte potrivite pentru timpul liber.
  • Dați un exemplu prin propriul comportament. Este inutil să-i explicați unui tânăr riscurile alcoolului în timp ce părinții îl consumă zilnic sau fără măsură.

Descoperiți: Care este legătura dintre consumul de alcool și diabet?

Rolul părinților în ceea ce privește consumul de alcool

Părinții și îngrijitorii joacă adesea un rol major în modelarea atitudinilor cu privire la consumul de alcool.

  • Fiți modele. Consumați alcool responsabil.
  • Evitați ca alcoolul să fie accesibil minorilor.
  • Supravegheați întâlnirile și petrecerile pentru a evita consumul de alcool.
  • Încurajați minorii să participe la activități sănătoase și distractive care nu implică alcool.

Pe scurt, alcoolismul la adolescenți poate fi extrem de dăunător, având consecințe grave pe termen lung. Prin urmare, dacă aveți copii care sunt aproape de pubertate, profitați de ocaziile propice pentru a începe să vorbiți cu ei. Deținerea informațiilor adecvate le va permite să ia decizii mai bune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ahumada-Cortez, J. G., Gámez-Medina, M. E., & Valdez-Montero, C. (2017). El consumo de alcohol como problema de salud pública. Ra Ximhai13(2), 13-24.
  • Gómez, O. G., Vázquez, Y. E. G., Ojeda, M. A. R., Guerrero, J. L. P., González, E. H., & Carralero, W. J. R. (2019). Comportamiento del alcoholismo en adolescentes. Acta medica del centro, 13(3), 315-327. https://www.medigraphic.com/pdfs/medicadelcentro/mec-2019/mec193d.pdf
  • Leal-López, E., Sánchez-Queija, I., Rivera, F., & Moreno, C. (2021). Tendencias en el consumo de alcohol en adolescentes escolarizados en España (2010-2018). Gaceta Sanitaria, 35, 35-41. https://www.gacetasanitaria.org/es-pdf-S0213911119302237
  • Organización Panamericana de la Salud 2019 Informe sobre la situación mundial del alcohol y la salud 2018. Resumen OPS/NMH/19-012 https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/51352/OPSNMH19012_spa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Sánchez, L. (2002). Consumo de alcohol en la población juvenil. Adicciones, 14 (Supl. 1), 99-114.
  • Pautassi, R. M. (2013). Consumo de alcohol durante la adolescencia y el desarrollo temprano, causas y consecuencias.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.