Boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul: există o relație?
 

Boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul: există o relație?

Boala pulmonară obstructivă cronică este frecventă, tratabilă și prevenibilă. Consumul de alcool, chiar dacă nu o provoacă, poate agrava simptomele.
Boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul: există o relație?

Ultima actualizare: 13 octombrie, 2021

În boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), există o obstrucție slab reversibilă a fluxului de aer în căile respiratorii, care împiedică respirația corectă. Ce relație există între boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul consumat frecvent?

BPOC provoacă dificultăți de respirație, senzație de sufocare și oboseală din cauza suprasolicitării mușchilor respiratori. Există, de asemenea, tuse cronică și expectorație abundentă. Diagnosticarea bolii pulmonare obstructive cronice începe cu suspiciune clinică și este completată de spirometrie. Acest test reflectă obstrucția ireversibilă a fluxului de aer din plămâni.

Cauze și tratament pentru BPOC

BPOC este clasificată în: bronșită cronică și emfizem pulmonar. Diagnosticul bronșitei este clinic și este definit ca prezența tusei și expectorației în majoritatea zilelor, mai mult de 3 luni pe an, mai mult de 2 ani consecutivi.

Emfizemul pulmonar este un diagnostic patologic. Necesită demonstrarea măririi permanente a pereților alveolari, care poate fi descoperită prin teste de imagistică.

Procedură de spirometrie
Spirometria poate diagnostica BPOC.

Cauze

Cauza tipică a BPOC este expunerea pe termen lung la iritanții respiratori. Principalul iritant cunoscut este fumul de țigară, indiferent de forma de consum (țigară, pipă, trabucuri sau narghilea).

Expunerea la fumul de țigară este cauza a 85% din cazurile de boli pulmonare obstructive cronice.

Expunerea la alte tipuri de fum poate fi la fel de periculoasă:

  • Poluarea mediului prin arderea de combustibili din biomasă
  • Expunerea profesională la particule de praf, substanțe chimice, lemn și benzină

Unele afecțiuni sunt factori de risc pentru bronșita cronică sau emfizem. Printre acestea avem următoarele:

  • Vârsta: 65 de ani sau peste
  • Infecții respiratorii recurente
  • Prezența anumitor factori genetici: deficit de alfa-1 antitripsină
  • Fumător actual, fost fumător sau fumător pasiv
  • Astm

Tratament

Tratamentul BPOC implică utilizarea medicamentelor care dilată căile respiratorii (bronhodilatatoare). Medicamentele care scad inflamația și antibioticele sunt prescrise atunci când există o infecție subiacentă sau concomitentă.

Exercițiile de reabilitare pulmonară sunt recomandate pentru majoritatea pacienților. Când cazul este sever sau a progresat prea mult, poate fi necesar oxigen suplimentar.

Boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul: există o relație?

Deși consumul de alcool nu este o cauză directă a bolilor pulmonare obstructive cronice, acestea sunt legate indirect. Consumul prelungit și excesiv de alcool tinde să afecteze sistemul imunitar și plămânii.

În plus, este frecventă asocierea dintre consumul cronic și excesiv de alcool cu consumul cronic de tutun. Mulți oameni care fumează consumă și alcool. În plus, alcoolul poate interfera cu eficacitatea medicamentelor utilizate, mai ales cu antibioticele și steroizii.

Cum afectează consumul cronic de alcool plămânii și sistemul imunitar?

Alcoolul afectează mecanismul de apărare a căilor respiratorii superioare, modifică peretele alveolelor și provoacă disfuncționalitatea macrofagelor alveolare. Acestea din urmă sunt celulele imunitare principale din plămâni.

Sistemul de transport mucociliar participă la apărarea căilor respiratorii superioare. Acesta este responsabil de curățarea mucusului și a particulelor de poluanți care intră în căile respiratorii. Alcoolul paralizează cilii, împiedicând căile respiratorii superioare să elimine agenții patogeni și iritanți. Prin urmare, particulele intră în spațiul alveolar.

În alveole, iritanții sau agenții patogeni ar trebui eliminați de macrofage. Cu toate acestea, în caz de consum cronic de alcool, activitatea macrofagelor este scăzută. În acest fel, capacitatea de reacție și curățare eșuează. Apare o sensibilitate la pneumonie.

Alcoolul scade producția de surfactant și modifică permeabilitatea pereților alveolari. Acest lucru afectează bariera de protecție și creează și mai multă susceptibilitate la infecție.

Infecție la plămâni

Macrofagele și sistemul imunitar

Prezența agenților patogeni în spațiul alveolar activează căile oxidative pe care macrofagele le utilizează pentru a elimina agenții patogeni. Acest lucru generează eliberarea de factori inflamatori sistemici care cresc stresul oxidativ și eliberarea de radicali liberi.

În plus, starea pro-inflamatorie afectează barierele celulare și scade nivelul glutationului antioxidant. Simptomele BPOC devine mai grave la pacienții care consumă alcool.

Boala pulmonară obstructivă cronică și alcoolul nu trebuie asociate

Principala recomandare pentru pacienții cu BPOC este de a opri fumatul și de a reduce expunerea la fumatul pasiv. Dar nu ignorați nici efectul alcoolului la persoanele afectate de bronșită cronică sau emfizem.

Deși consumul cronic de alcool nu este o cauză a BPOC, acesta influențează exacerbarea bolii. Prin urmare, fumătorii cu factori de risc pulmonar sau cei care suferă deja de boală, ar trebui să elimine consumul de alcool.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.