Cele mai cunoscute mituri despre antibiotice - Doza de Sănătate
 

Cele mai cunoscute mituri despre antibiotice

Miturile despre antibiotice contribuie la folosirea lor greșită. Problema este că utilizarea lor eronată generează rezistență bacteriană urmată de riscurile pe care aceasta le implică. Află mai multe în acest articol!
Cele mai cunoscute mituri despre antibiotice
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Principalele mituri despre antibiotice au dus la o criză în domeniul terapeutic în ceea ce privește tratarea bolilor bacteriene. Aceste medicamente sunt la mare căutare și miturile din jurul lor încurajează oamenii să le utilizeze incorect.

Aceste microorganisme au reușit să dezvolte mecanisme de rezistență care scad eficacitatea antibioticelor. În consecință, oamenii de știință au fost nevoiți să dezvolte noi antibiotice cu alte mecanisme de acțiune.

Aceste opțiuni de tratament sunt totuși limitate și putem ajunge într-un punct în care anumite boli să devină netratabile dacă nu schimbăm modul în care folosim antibioticele. Din acest motiv, este esențial să fii informat despre aceste medicamente și să nu crezi toate miturile auzite.

Medicamentele sunt substanțe chimice periculoase, iar oamenii nu ar trebui să le utilizeze fără un motiv justificat. Astfel, sfaturile medicale sau farmaceutice sunt esențiale atunci când iei antibiotice.

Cele mai cunoscute mituri despre antibiotice

1. Antibioticele pot vindeca orice

După cum am spus mai sus, mulți oameni asociază cuvântul antibiotic cu un medicament magic care poate vindeca absolut totul. Evident, acest lucru este fals. Medicamentele antibacteriene, după cum sugerează și numele, sunt medicamente utilizate doar împotriva bacteriilor.

Când mergi la medic cu o infecție bacteriană și ți se prescrie un antibiotic, te simți mai bine după o zi sau două. De aceea, oamenii le consideră eficiente împotriva oricărei boli. Însă medicul a prescris antibioticul pentru a eradica o bacterie.

Persoană care cunoaște mituri despre antibiotice

2. Ar trebui să cumperi antibioticul scump, nu cel ieftin

Acesta este un alt mit despre antibiotice care s-a răspândit în rândul populației. Avem tendința de a asocia „scump” cu „cea mai bună calitate”, iar acest lucru se întâmplă rar. După cum poți vedea, este important să înțelegi ce sunt medicamentele generice și cele comerciale. Singura diferență dintre ele este faptul că unele au un nume mai elegant.

Ambele tipuri de medicamente conțin aceeași substanță chimică în aceeași cantitate. Există studii riguroase în spatele acestor substanțe. Antibioticele „de marcă” sunt mai scumpe doar pentru că firmele producătoare cheltuiesc o mulțime de bani pe reclame.

Este ca și cum ai cumpăra aceeași pizza în două tipuri de ambalaje. Una este scumpă, deoarece numele producătorului este celebru, iar cealaltă este ieftină, deoarece nu are un nume cunoscut. Pizza este practic aceeași, dar sub o prezentare comercială diferită.

3. Rezistența la antibiotice nu este o problemă pentru persoanele sănătoase

Oricine, de orice vârstă, din orice țară, poate contracta o infecție bacteriană rezistentă la tratamentul cu antibiotice. Bacteriile care au dezvoltat un mecanism de rezistență pot infecta pe oricine, iar tratamentul care anterior era util împotriva acestora nu mai este eficient.

Din acest motiv, este important să nu folosești în exces acest tip de medicamente pentru a nu „avertiza” bacteriile și a nu le determina să se adapteze la efectele sale. Scopul prescripțiilor medicale este de a controla utilizarea acestor medicamente.

Specialist care cunoaște mituri despre antibiotice
Antibioticele necesită rețetă din cauza efectelor lor secundare.

4. Mituri despre antibiotice: folosește ceea ce ai deja acasă

Există multe tipuri de antibiotice. Fiecare dintre ele are o serie de indicații și sfaturi de administrare. Reține faptul că nu toate sunt adecvate pentru orice tip de infecție.

De asemenea, fiecare persoană reacționează diferit la aceste tipuri de tratamente. Din acest motiv, nu trebuie să utilizezi niciodată medicamente vechi. Medicamentele pe care intenționezi să le reutilizezi pot fi în stare proastă și pot să-și fi pierdut eficacitatea.

Nu le utiliza decât dacă medicul le acceptă. De asemenea, acesta trebuie să stabilească dozajul și durata tratamentului.

Concluzie

Nu trebuie să crezi tot ce auzi și citești. Este important să știi cum funcționează acest tip de medicamente și să consulți întotdeauna un profesionist din domeniul sănătății dacă ai îndoieli. După cum îți poți imagina, doar un medic sau un farmacist te poate sfătui cu privire la utilizarea antibioticelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarez, E. (1947). Antibióticos. Medicamenta. https://doi.org/10.2307/j.ctvkjb56f.12
  • Sánchez, J. S. (2006). Resistencia a antibióticos. In Revista Latinoamericana de Microbiologia.
  • Paredes, F., & Roca, J. J. (2004). Acción de los antibiòticos. Ámbito Farmacéutico Farmacologia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.