Logo image
Logo image

Îndepărtează-te de oamenii care te rănesc

4 minute
Dacă te pui pe tine pe primul loc, urmărindu-ți propria fericire și bunăstare, nu înseamnă că ești egoist/ă – mai ales dacă obiectivul tău este să te îndepărteazi de oamenii care îți provoacă suferință. 
Îndepărtează-te de oamenii care te rănesc
Ultima actualizare: 19 noiembrie, 2018

Lucrurile și oamenii care te rănesc te pot schimba, îndepărtându-te de cine ești în realitate: o persoană curajoasă, puternică și liberă, care merită să fie fericită.

Bineînțeles, nu te poți elibera sau nu te poți debarasa peste noapte de ceea ce îți face rău.

Când suntem puși în fața unui pericol, creierul nostru recunoaște amenințarea, iar reacția pe care o activează este fuga. Nu toate lucrurile dăunătoare sunt ușor de recunoscut și este greu să te convingi că trebuie să fugi de ele. 

Oamenii leagă prietenii, relații și alte tipuri de legături cu persoane care uneori îi fac să sufere. Ce poți să faci atunci când cel care te rănește este un membru al familiei sau partenerul tău?

Citește și:

5 trucuri pentru a depăși suferința emoțională

Oamenii care te rănesc nu te merită

Some figure

O persoană care mă rănește nu mă merită” – cu siguranță aceste cuvinte nu sunt ușor de rostit. În adâncul sufletului știi că un om care îți distruge stima de sine și nu te respectă, nu te iubește cu adevărat… Dar cum să admiți acest lucru cu voce tare? Și cum să procedezi mai departe?

Oamenii care te rănesc sau îi rănesc pe cei din jur sunt egoiști

Când vorbim despre oamenii care îi rănesc pe ceilalți, primul lucru care ne vine în minte este violența fizică. Da, este o realitate crudă faptul că violența depășește orice fel de granițe și lasă în urmă multe victime. Însă există și un alt tip de violență implicită, indirectă sau silențioasă, care face la fel de mult rău.

  • Există oameni incapabili de empatie sau de a stabili relații bazate pe respect reciproc.
  • Într-o relație de cuplu, cei care își pun nevoile personale mai presus de ale partenerului sunt la fel de nocivi.
  • Egoismul și neputința de a stabili o legătură bazată pe înțelegere, încredere și respect sunt caracteristici care ajung să facă mult rău celor din jur.

Cuvintele pot fi distrugătoare

Uneori nu contează ce îți spune cineva – ci modul în care o face. Un ton disprețuitor, ridicarea vocii și sarcasmul sunt atacuri directe la adresa stimei de sine.

  • Severitatea excesivă și lipsa comunicării în perioada de creștere pot avea un efect negativ asupra copilului, știrbindu-i încrederea în sine și sentimentul de siguranță.
  • Felul în care se comportă o persoană într-o relație, tonul folosit și modul în care își exprimă opiniile pot oferi indicii importante despre caracterul său.
Some figure

Învață să te aperi de lucrurile și de oamenii care te rănesc

Adevărata problemă, pe care am menționat-o și mai sus, este faptul că oamenii obișnuiesc să reacționeze mai degrabă la amenințările fizice, decât la cele sociale sau emoționale care le pun în pericol stima de sine.

Te-ar mai putea interesa și:

Dependența emoțională provoacă suferință

Persoanele care au puterea de a face cel mai mult rău sunt membrii familiei sau un prieten. Ce să faci atunci când cei apropiați nu te respectă sau te șantajează emoțional?

Sfaturi pentru creșterea stimei de sine

  • Nu-ți fie teamă să impui niște limite și să spui „NU” acelor lucruri care nu-ți plac sau îți provoacă durere.
  • A spune „nu” nu este o dovadă de egoism. Este o modalitate prin care ceri să fii respectat/ă, prin care le comunici celor din jur că meriți ca sentimentele tale să fie luate în seamă și că unele lucruri sunt dureroase.
  • Este important ca, odată ce ai făcut această declarație, persoana respectivă să aibă o reacție. Dacă observi că nu s-a schimbat nimic și continuă să se comporte în același fel, este timpul să iei o decizie: o persoană care îți face rău intenționat nu te merită.
  • Trebuie să înțelegi că este imposibil să mulțumești pe toată lumea. Încercarea constantă de a le face pe plac tuturor oamenilor din jurul tău te va face chiar pe tine nefericit/ă.
  • În viață trebuie să fii capabil să îți stabilești niște priorități, iar cea dintâi trebuie să fii tu. Dacă te iubești și te respecți, nu lași pe nimeni să-ți facă rău.
  • Este important să cultivăm relații care ne permit să fim noi înșine și care sunt bazate pe respect, dragoste și înțelegere.
Some figure

Menține-ți un echilibru interior

Cât despre oamenii care te rănesc, singurul lucru pe care aceștia îl merită este distanța. Limita pe care o impui între tine și ei este pentru a-ți menține echilibrul interior. Stai departe de ei sau limitează cât poți de mult interacțiunea cu ei. Amintește-ți mereu că stabilirea acestor limite nu dovedește că ești un om rău.

Ești o persoană responsabilă și curajoasă și ai dreptul să-ți cauți propria fericire. Nu-ți pierde timpul cu oamenii care te rănesc sau care nu-ți respectă valorile și integritatea.

Nu merită. 

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.