Alimentația în caz de radioterapie - Doza de Sănătate
 

Alimentația în caz de radioterapie

Radioterapia și dieta pot funcționa sinergic. În plus, ajustarea dietei în aceste situații reduce efectele secundare ale tratamentului.
Alimentația în caz de radioterapie
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Procesele oncologice sunt boli complexe care necesită un tratament precis ce combină farmacologia și dieta. În acest fel, se poate produce un efect sinergic, îmbunătățindu-se prognosticul. Din acest motiv, vă vom oferi o serie de sfaturi despre alimentația în caz de radioterapie.

În ultimii ani, recomandările nutriționale în domeniul cancerului au variat foarte mult. Înainte, era recomandat un model hipercaloric bogat în carbohidrați. În prezent, se recomandă contrariul. Restricția zaharurilor și aportul anumitor micronutrienți par a fi eficace în creșterea șanselor de supraviețuire.

Alimentația în caz de radioterapie

Dieta în procesul de radioterapie are ca scop reducerea efectelor secundare și creșterea eficacității acesteia. Pot fi utilizate strategii precum dieta ketogenică, în special în tumorile dependente de glucoză.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Molecular Metabolism, restricția carbohidraților este utilă ca tratament adjuvant în procesele oncologice, deoarece întârzie sau încetinește creșterea tumorii. Cu toate acestea, sunt necesare o serie de recomandări dietetice mai precise pentru a evita efectele secundare ale tratamentului.

Femeie cu dureri de stomac

Pentru a evita uscarea gurii

Tratamentele pentru cancer cauzează adesea o senzație constantă de uscăciune a gurii. Pentru a evita această afecțiune, este necesar să consumați cantități mici de apă în mod regulat. În plus, este necesar să evitați alimentele uscate, deci poate fi o opțiune bună să folosiți sosuri ușor grase sau să zdrobiți alimentele pentru a face piure.

Dacă există mucozită

Mucozita este inflamația întregii mucoase a sistemului digestiv. În acest tip de situație, prioritatea este evitarea alimentelor acide, precum citricele. Nici cele cu o textură dură nu sunt o opțiune bună. În schimb, optați pentru produse reci care oferă un ușor efect de calmare a durerii.

Când apare dificultate la înghițire

Când apare disfagia, cel mai bine este să distribuiți mesele pentru a evita volumele mari de alimente. În plus, nu consumați alimente tari, cum ar fi carnea. O strategie eficientă este de a transforma preparatele în piure și de a le consuma cu înghițituri frecvente de apă.

În caz de lipsă de apetit

Tratamentele pentru cancer cauzează adesea o reducere a poftei de mâncare. În acest caz, este important să distribuiți cantitatea zilnică de calorii în mai multe mese mici. Deși în mod tradițional se recomanda alegerea alimentelor bogate în carbohidrați, acest sfat este în prezent pus la îndoială.

Dacă există diaree

Ultimul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei este diareea. Pentru a evita această problemă, este esențial aportul de alimente lactate fermentate și fibre solubile, precum cele prezente în mere. Probioticele din iaurt s-au dovedit a fi eficiente în tratarea acestei afecțiuni intestinale.

Atunci când radioterapia este aplicată la nivel abdominal, diareea este mult mai probabilă pe tot parcursul procesului. Din acest motiv, pot fi puse în aplicare o serie de modificări mai stricte. Este esențial să aveți o dietă săracă în aditivi, cu un conținut scăzut de fibre. În același timp, prezența grăsimilor și a laptelui trebuie moderată, crescând aportul de lichide.

Alimentația după radioterapie

Odată terminat tratamentul, este posibil să adoptați o serie de protocoale dietetice cu scopul de a stimula procesele de autofagie internă. Unul dintre ele este postul intermitent, a cărui punere în aplicare a fost asociată cu un risc mai mic de a dezvolta recidive.

Pe de altă parte, se recomandă restricționarea alimentelor ultraprelucrate. Prezența grăsimilor trans și a aditivilor este contraproductivă pentru sănătate. Alegeți produse proaspete, precum legumele, carnea sau peștele.

În același timp, este descurajat consumul de alcool și băuturi răcoritoare. Acestea din urmă conțin cantități mari de zaharuri simple sau îndulcitori artificiali care împiedică funcționarea proceselor fiziologice.

Ar putea să vă intereseze:

Tratamentul limfomului non-Hodgkin

În ce constă alimentația în caz de radioterapie

Nutriția în radioterapie este un punct de sprijin

După cum am afirmat, dieta este capabilă să reducă efectele secundare ale radioterapiei. Se consumă substanțe nutritive de calitate, iar alimentele considerate dăunătoare sunt limitate.

Din acest motiv, dacă suferiți de orice proces oncologic, mergeți la nutriționist ca parte complementară a tratamentului. Acest profesionist va fi capabil să dezvolte un plan de dietă adaptat, care acționează sinergic cu medicamentele administrate. În acest fel, prognosticul și gestionarea bolii vor fi îmbunătățite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Weber DD., Aminzadeh Gohari S., Tulipan J., Catalano L., et al., Ketogenic diet in the treatment of cancer- where do we stand? Mol Metab, 2020. 33: 102-121.
  • Elliott DA., Nabavizadeh N., Romer JL., Chen Y., et al., Medical marijuana use in head and neck squamous cell carcinoma patients treated with radiotherapy. Support Care Cancer, 2016. 24 (8): 3517-24.
  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Antunes F., Erustes AG., Costa AJ., Nascimento AC., et al., Autophagy and intermittent fasting: the connection for cancer therapy? Clinics, 2018.
  • Luna, Javier, et al. “Nutrientes y radioterapia: revisión de la literatura.” Nutricion hospitalaria 32.6 (2015): 2446-2459.
  • Jiménez, MIC Ana Karen Medina, and MIC Marco Antonio López García. “LA DIETA CETOGÉNICA EN EL TRATAMIENTO DEL CÁNCER:¿ QUÉ DICE LA EVIDENCIA CIENTÍFICA?.” COMITE EDITORIAL: 1.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.