Tratamentul limfomului non-Hodgkin - Doza de Sănătate
 

Tratamentul limfomului non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin poate produce simptome confuze, cum ar fi febra și pierderea în greutate. Află ce este și cum se tratează în rândurile de mai jos!
Tratamentul limfomului non-Hodgkin

Ultima actualizare: 10 iulie, 2021

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care apare în celulele sistemului limfatic, în special în limfocite. Acest tip de cancer este numit astfel pentru a-l diferenția de celălalt grup de limfoame, de tip Hodgkin. Care sunt simptomele și tratamentul limfomului non-Hodgkin?

Principalele diferențe între limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin sunt forma și caracteristicile celulelor formate. Cu toate acestea, când vorbim de limfom non-Hodgkin, ne referim și la un grup care prezintă diferite subtipuri de tumori.

Conform celor mai recente statistici, aceste tumori reprezintă 4% din toate cazurile de cancer. Conform estimărilor, aproximativ 77.000 de persoane au primit un diagnostic de limfom non-Hodgkin în ultimul an, adulți și copii.

Deși poate apărea la orice vârstă, incidența crește după vârsta de 65 de ani. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre limfomul non-Hodgkin.

Ce este limfomul non-Hodgkin?

Limfomul non-Hodgkin, așa cum am menționat, este cancerul care are originea în limfocite. Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar care ajută la combaterea infecțiilor și a altor agresiuni care amenință corpul.

Toate limfoamele pot debuta oriunde în corp dacă există țesut limfoid. Acest țesut este prezent în principal în ganglionii limfatici și în măduva osoasă, dar îl putem găsi și în timus, tractul digestiv, etc.

Limfomul non-Hodgkin cuprinde multe subtipuri de tumori. Cea mai utilizată clasificare a fost aprobată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Tumorile sunt clasificate în funcție de tipul de celule, aspectul lor sau markerii celulari.

După cum am subliniat, acest cancer are o incidență mai mare odată cu creșterea vârstei. Cu toate acestea, există și multe cazuri în copilărie și adolescență. Mai mult, deși există o ușoară predominanță la bărbați, boala afectează ambele sexe.

Celula malignă în sânge

Care sunt simptomele?

Adevărul este că limfomul non-Hodgkin poate fi dificil de diagnosticat deoarece, atunci când produce simptome, acestea sunt generale. Nu există multe semne specifice ale acestui tip de cancer. Totuși, anumite semne de avertizare pot ridica suspiciuni.

Este obișnuit ca zona din care provine să crească în dimensiune, deci este important să cunoști sistemul limfatic. Pot exista ganglioni limfatici măriți în zona inghinală sau a gâtului. Ficatul sau splina pot fi palpabile.

În plus, există febră, scădere în greutate și oboseală. Când tumora se află într-o locație specifică, simptomele pot fi cauzate de comprimarea unui alt organ sau a unei alte structuri. De exemplu, atunci când splina crește, provoacă dureri de spate.

În mod similar, dacă limfomul se află în piept, acesta poate provoca tuse sau dificultăți de respirație. Din acest motiv, este important să treci prin examinări fizice complete și să te supui tuturor testelor necesare.

Care este tratamentul limfomului non-Hodgkin?

Mulți factori trebuie luați în considerare în tratarea limfomului non-Hodgkin. Mai presus de toate, tratamentul depinde de forma acestuia (dacă este cu creștere lentă sau cu creștere rapidă). Limfoamele cu creștere lentă au un prognostic mai bun.

Dacă tumora este diagnosticată devreme, când încă este localizată și nu este foarte agresivă, tratamentul se bazează pe radioterapie. Cu toate acestea, atunci când crește rapid, chimioterapia combinată este utilizată mai frecvent.

Adevărul este că acest tip de cancer are o rată de supraviețuire mai mare de 60% la 5 ani, indiferent de subtip. Cu toate acestea, diagnosticul precoce este foarte important. Din acest motiv, trebuie să consulți întotdeauna medicul dacă observi orice semnal de alarmă.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.