Logo image
Logo image

8 alimente care provoacă mirosul corporal neplăcut

3 minute
Știați că unele alimente pot promova mirosul corporal neplăcut? Evitați-le dacă aveți această problemă!
8 alimente care provoacă mirosul corporal neplăcut
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 22 august, 2023

Simțiți uneori un miros corporal urât și nu știți de ce? Atenție, există alimente care provoacă mirosul corporal neplăcut! În general, mirosul este produs de un dezechilibru al corpului cauzat de diferiți factori, precum bacteriile, transpirația în exces sau alimentele care modifică pH-ul și aciditatea organismului.

Alimente care provoacă mirosul corporal neplăcut

1. Roșii

Potrivit omului de știință britanic Charles Stewart, există o relație directă între mirosul neplăcut al corpului (în special mirosul de la subraț) și roșii. Aroma uleiului din tulpinile de roșii este foarte asemănătoare cu mirosul de transpirație.

Some figure

 

De ce se întâmplă asta? Mirosul de transpirație este influențat de carotenoizii și terpenele din roșii. Prin urmare, există o relație directă între cantitatea de roșii pe care o consumăm și intensificarea mirosului transpirației.

Citiți mai mult: Care sunt cauzele mirosului neplăcut al corpului?

2. Produse lactate

Deși nu pare, o bună parte a populației are intoleranță la lactoză, deoarece nu mai produce enzima lactază. Alte persoane, deși au această enzimă, se confruntă cu gazele, balonarea și flatulența. Dacă nu putem tolera laptele, după ce îl consumăm transpirația miroase a varză.

Dacă metabolismul nu poate digera leucina, izoleucina și valina, care se găsesc în produsele lactate, fluidele biologice umane capătă un miros de sirop de arțar. Dacă simțiți acest miros, poate că nu tolerați produsele lactate.

3. Pește

Anumite specii pot provoca miros corporal neplăcut și nu din cauza manipulării lor cu mâinile goale când gătiți. Peștele este bogat în vitamina A, iar anumite specii, precum păstrăvul sau tonul, conțin colină (vitamina B4), care oferă un iz de pește mirosului natural uman. Unii oameni pot dezvolta „sindromul mirosului de pește” sau trimetilaminuria.

Some figure

 

Când peștele și carnea se descompun, produc trimetilamină, un compus organic gazos cu miros neplăcut. Sindromul mirosului de pește apare atunci când organismul secretă în exces de trimetilamină, care este eliberată prin transpirație, urină sau respirație. Este o problemă de sănătatea care necesită o dietă specială.

4. Legume din familia verzei

Broccoli, conopida și varza sunt bogate în potasiu și antioxidanți, dar conțin și o cantitate mare de sulf. Această substanță ne poate face să emanăm un miros neplăcut atunci când transpiram. Acest lucru se întâmplă deoarece sulful se disociază în diferite substanțe care provoacă un miros neplăcut ce poate dura câteva ore. De asemenea, poate provoca flatulență. Reglați cantitatea de crucifere din dietă pentru a elimina problema.

5. Muesli

Muesli se amestecă cu cereale, tărâțe, nuci și ovăz. Sunt alimente care ajută la îmbunătățirea tranzitului gastrointestinal și conțin mulți nutrienți. Dar, dacă sunt consumate în exces, stimulează formarea de gaze.

Some figure

 

Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să beți lichide atunci când consumați muesli, pentru a reduce efectul negativ al consumului ridicat de fibre.

6. Usturoi și ceapă

Atât usturoiul, cât și ceapa sunt alimente care servesc la acumularea de substanțe care sunt ulterior eliminate prin transpirație și plămâni. Desigur, aceste două alimente ar trebui evitate la cine sau prânzuri de afaceri sau romantice. Respirația va căpăta un miros puternic de ceapă sau usturoi.

7. Sparanghel

Sparanghelul are un conținut scăzut de calorii, dar este bogat în saponină și cumarină. Saponina este benefică pentru persoanele cu scleroză sau pentru cele care au ulcer peptic.

Cumarina are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular. În plus, sparanghelul este un excelent antioxidant natural și un puternic afrodisiac.

Citiți și: Mirosurile corporale urâte: remedii preparate acasă

Some figure

 

Cu toate acestea, are și dezavantaje. Sparanghelul poate schimba mirosul de transpirație și urină din cauza gazului numit metantiol, care este produs în timpul digestiei și care este implicat activ în formarea gazelor intestinale.

8. Carne roșie

Carnea roșie are un conținut ridicat de fier, fosfor, zinc, vitamine și creatină. Însă, este un aliment care se digeră lent și pe care intestinul îl absoarbe cu dificultate. Dacă mâncați carne roșie de mai mult de două ori pe săptămână, veți observa un impact negativ asupra mirosului corporal.

Alimentele care provoacă mirosul corporal neplăcut: adaptați-vă dieta

Nu trebuie să eliminați aceste alimente din dietă. Dar, acum că știți că pot fi cauza mirosului corporal neplăcut, le puteți consuma cu moderație. Care dintre ele v-a surprins cel mai mult?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barba, Lucía y Valerio, Irene. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos Revista Internacional de Ciencias Dentales , 22 (1), 47-59. https://dx.doi.org/10.15517/ijds.v0i0.32881
  • Fleta, Z. J., & Bueno Lozano, M. (2018). Trastornos del olfato. Enfermedades que cursan con olor característico, especialmente en la infancia. Universidad de Zaragoza. https://zaguan.unizar.es/record/79595?ln=es
  • Kindelán, D. P., Masó, J. F., Álvarez, J. G., Sánchez, D. M. R., Williams, D. V. G., Núñez, D. E. C., & de la Caridad Aguirre Ruiz, D. A. (2008). Fenilcetonuria. Aspectos clínico– epidemiológicos. Revista Información Científica58(2). http://revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/1349
  • Stewart J. C. (2014). Tomatoes cause under-arm odour. Medical hypotheses82(5), 518–521. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2014.02.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.