Logo image
Logo image

5 alimente de eliminat din dietă

3 minute
Nu trebuie să uităm că băuturile carbogazoase îngreunează absorbția de calciu, motiv pentru care ar putea favoriza apariția problemelor osoase. Ce alte alimente sunt periculoase pentru sănătate?
5 alimente de eliminat din dietă
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există anumite alimente a căror eliminare din dietă este indicată pentru a avea o alimentație sănătoasă. Sau, cel puțin, consumul lui ar trebui moderat și controlat, mai ales dacă aveți probleme de sănătate. Care sunt cele 5 alimente de eliminat din dietă?

Unele alimente calorice sunt uneori necesare. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, consumul excesiv duce la un risc crescut de hipertensiune arterială, diabet sau probleme renale, printre altele.

Alimente de eliminat din dietă

1. Laptele integral

Poate fi ciudat să auzim că laptele integral este unul dintre alimentele pe care ar trebui să le eliminăm din alimentație, mai ales că a fost întotdeauna un aliment de bază. Cu toate acestea, acest tip de lapte conține o cantitate mare de grăsimi saturate (1,95 g din cele 3,6 g de grăsime totală la 100 g de lapte integral) care crește nivelul de colesterol rău.

În plus, are multe calorii, motiv pentru care Fundația Spaniolă pentru Nutriție recomandă înlocuirea acestuia cu lapte degresat în caz de exces de greutate, obezitate sau tulburări ale lipidelor din sânge. Această opțiune reduce grăsimea fără a afecta aportul de vitamina D, calciu și potasiu.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a concluzionat că aportul de lapte degresat în loc de lapte integral are un impact pozitiv asupra colesterolului, scăzând riscul de boli cardiovasculare.

Citiți și: Ce lapte pot bea copiii după 1 an?

2. Băuturile răcoritoare

Some figure
Băuturile răcoritoare sau sucurile sunt alte alimente pe care trebuie să le eliminăm din dietă. Aportul caloric provine din fructoza din siropul de porumb.

Caloriile goale din băuturile răcoritoare sunt unul dintre principalii factori care au declanșat epidemia globală de obezitate.

De parcă acest lucru nu ar fi suficient, potrivit Harvard TH Chan, băuturile răcoritoare conțin substanțe chimice care pot deteriora oasele și dinții. Acestea produc carii, facilitează apariția osteoporozei, cresc nivelul de glucoză din sânge și provoacă sete.

În plus, cercetările recente au legat consumul de băuturi răcoritoare de un risc crescut de mortalitate din cauza potențialului său de a crește glicemia și de a provoca obezitate.

Cea mai bună băutură pe care o putem consuma este apa, în care putem adăuga fructe proaspete. Dacă vă este dor de senzația de bule, puteți opta pentru apă carbogazoasă.

3. Margarina și untul

Margarinele și unturile pe care le cumpărăm în mod obișnuit au un conținut ridicat de grăsimi trans. Prin urmare, sunt alimente de eliminat din dieta zilnică.

Cei care consumă zilnic unt sau margarină au niveluri ridicate de colesterol rău și niveluri scăzute de colesterol bun. De asemenea, aceste alimente pot crește trigliceridele și pot cauza probleme de coagulare.

Ca alternativă, am putea folosi produse similare care au un conținut scăzut de calorii și care nu conțin grăsimi trans. Dacă aceste modificări implică o mare problemă economică, am putea folosi uleiuri vegetale presate la rece.

4. Pâine

În acest caz, ne referim de pâinea care are la bază făină rafinată. Nu conține suficiente fibre și nutrienți. Cel mai bine este să alegem produse din făină integrală.

Pâinea albă furnizează un număr mare de calorii. De fapt, o felie de pâine din făină rafinată poate oferi echivalentul în calorii a patru felii de pâine integrală.

Dacă vreți să treceți la varianta mai sănătoasă, alegeți doar pâine din făină integrală. Pentru a adăuga puțină aromă, puteți pune alături brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, gem cu conținut scăzut de zahăr sau unt de arahide.

Recomandăm: Pâine keto cu făină de cocos și puține calorii: rețetă ușoară

5. Popcorn comercial

Some figure

Floricelele pe care le cumpărăm pentru cuptorul cu microunde sau la film sunt bogate în calorii și grăsimi saturate.

În plus, tind să vină în porții exagerate, așadar puteți consuma cu ușurință 1.200 calorii. Prin urmare, este unul dintre alimentele pe care trebuie să le eliminăm din dietă.

În loc să consumați floricele de porumb din comerț, puteți alege să le faceți acasă, ținând cont de cantitatea de grăsime adăugată. La filme, puteți opta pentru alte gustări mai sănătoase.

Puteți înlocui oricând aceste alimente cu altele mai sănătoase. Este vorba despre a căuta alternative și de a le încerca până găsiți una care vă place. Ideea este ca mâncarea să fie proaspătă, variată și de bună calitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fundación Española de la Nutrición. Leche entera. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/lecheentera.pdf
  • Steinmetz, K.A. & Childs, Marian & Stimson, C & Kushi, L.H. & McGovern, P.G. & Potter, J.D. & Yamanaka, W.K.. (1994). Effect of consumption of whole milk and skim milk on blood lipid profiles in healthy men. The American journal of clinical nutrition. 59. 612-8. 10.1093/ajcn/59.3.612.
  • Juan Ángel Rivera Dommarco, Anabel Velasco Bernal. CONSUMO DE REFRESCOS, BEBIDAS AZUCARADAS Y EL RIESGO DE OBESIDAD Y DIABETES. https://www.paho.org/mex/index.php?option=com_docman&view=download&alias=849-vfinal-consumo-de-bebidas-azucaradas&Itemid=493
  • WebMD. Once Again Soda Tied to Higher Risk of Early Death. https://www.webmd.com/diet/news/20190903/once-again-soda-tied-to-higher-risk-of-early-death#1
  • Harvard T.H. Chan. Sugary Drinks. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/
  • Fundación Española de la Nutrición. Mantequilla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/mantequilla.pdf
  • Fundación Española de la Nutrición. Margarina. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/margarina.pdf
  • Fundación Española de la Nutrición. Pan blanco. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/panblanco.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.