Logo image
Logo image

3 alimente de evitat vara

4 minute
Vara este sinonimă cu relaxarea, dar nu din toate punctele de vedere. Va trebui să aveți grijă în continuare de alimentație pentru a evita problemele de sănătate pe termen mediu.
3 alimente de evitat vara
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 20 decembrie, 2022

Există o serie de alimente de evitat vara, deoarece prezintă anumite riscuri microbiologice. Creșterea temperaturilor înseamnă că trebuie luate măsuri de precauție la nivel igienă, deoarece există șanse mai mari de proliferare a bacteriilor patogene.

În fiecare an, un număr considerabil de persoane merg la urgențe pentru probleme legate de toxiinfecțiile alimentare. De obicei, nu se întâmplă nimic grav, dar pot apărea complicații precum deshidratarea.

Alimente de evitat vara

În perioadele caniculare, riscul de intoxicație alimentară crește considerabil. Din cauza caracteristicilor lor, unele alimente sunt mai periculoase decât altele. Care sunt cele care ar trebui evitate?

Maioneză de casă

Maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri. În ciuda faptului că cea de casă are o calitate superioară celei industriale, este făcută din ouă crude și poate genera complicații. Dacă nu este depozitată corespunzător, Salmonella poate prolifera, ducând la probleme gastrointestinale.

Așadar, dacă urmează să pregătiți acest sos, trebuie să țineți cont de faptul că trebuie depozitat rapid în frigider. Este important să-l păstrați acoperit și să îl consumați într-o perioadă mai mică de 48 de ore. În cazul detectării unui miros neplăcut, maioneza trebuie aruncată.

De menționat că această problemă de igienă alimentară nu există la maioneza industrială sau preparată în restaurante. În astfel de cazuri, oul pasteurizat este ingredientul principal. Acest tratament termic determină uciderea bacteriilor patogene.

Some figure
Maioneza de casă se prepară din ou crud. Prin urmare, consumul acesteia prezintă riscul de intoxicație alimentară.

Alcool și băuturi dulci

În timpul verii, consumul de băuturi alcoolice tinde să crească, ceea ce este o greșeală. Această substanță este toxică, indiferent de cantitatea consumată, potrivit unui studiu publicat în revista Alcohol Research. Afectează microbiota intestinală și o bună parte din organele care alcătuiesc corpul uman.

Problema este și mai gravă atunci când alcoolul este însoțit de băuturi răcoritoare, deoarece zahărul din compoziție le face dăunătoare sănătății metabolice. De asemenea, trebuie evitate băuturile energizante.

Recomandăm: 7 fructe bogate în apă pentru hidratare

Paste

Salatele sunt foarte consumate preparate în timpul verii. Cu toate acestea, adăugarea de paste în salate nu este o idee bună. Aceste alimente sunt făcute din făină de grâu rafinată, ceea ce determină o creștere semnificativă a glicemiei. Prin urmare, provoacă stres hepatic care nu este recomandat pentru sănătate.

Dacă aveți nevoie de un aliment cu carbohidrați, alegeți leguminoase sau orez brun. Chiar și quinoa poate ajuta. Toate au o concentrație semnificativă de fibre. Acest element ajută la stimularea senzației de sațietate, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică.

Câteva alimente esențiale pentru dieta de vară

Acum că știți ce alimente sunt de evitat vara, descoperiți ce trebuie să consumați în mod regulat!

Legume și fructe

Produsele vegetale sunt recomandate în orice perioadă a anului, dar mai ales vara. Atât fructele, cât și legumele conțin o cantitate mare de apă, ceea ce contribuie la îmbunătățirea stării de hidratare. Acest lucru este important pe măsură ce temperaturile și rata de transpirație cresc.

Some figure
Fructele și legumele ajută la menținerea organismului hidratat în timpul verii.

Peşte

Știți deja că garantarea aportului de proteine în dietă este crucială pentru îmbunătățirea sănătății musculare. De asemenea, trebuie să rețineți că nu toate proteinele sunt la fel. Cele din pește au o mare valoare biologică. Conțin toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea.

Printre altele, peștele este un aliment simplu, ușor de digerat, cu puține calorii și cu micronutrienții esențiali pentru îngrijirea sănătății. Iodul este unul dintre ei, dar putem evidenția și calciul. Consumați pește de cel puțin două ori pe săptămână.

Lactate

Este important să vă răcoriți vara. Cele mai bune alimente reci sunt lactatele integrale. Versiunile degresate ar trebui evitate, deoarece împreună cu grăsimea se elimină o cantitate mare de vitamine liposolubile, precum A și D. Verificați eticheta pentru a vă asigura că nu conțin zaharuri adăugate.

Descoperiți: Gleznele și picioarele umflate: cauze și prevenție

Optimizați-vă dieta în timpul lunilor de vară

Nu este suficient să aveți grijă de alimentație, ci trebuie să aveți o serie de obiceiuri benefice. Este esențial să stați departe de alcool și băuturile răcoritoare cu zahăr, deoarece acestea nu oferă niciun beneficiu organismului. Evitați alimentele cu risc microbiologic, precum maioneza.

Amintiți-vă că garantarea unei bune stări de hidratare vara este esențială pentru evitarea insolației. Alegeți apa ca principală băutură și parați pe o prezență mai mare a legumelor în dietă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria. Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio. Ministerio de Sanidad y Consumo de España. 2019.
  • Ask USDA. Is homemade mayonnaise safe? U. S. Department of Agriculture.
  • Bishehsari F, Magno E, Swanson G, Desai V, Voigt RM, Forsyth CB, Keshavarzian A. Alcohol and Gut-Derived Inflammation. Alcohol Res. 2017;38 (2): 163-171. PMID: 28988571; PMCID: PMC5513683.
  • BOE. Real Decreto 1420/2006, de 1 de diciembre, sobre prevención de la parasitosis por anisakis en productos de pesca suministrados por establecimientos que sirven comida a los consumidores finales o a colectividades. Ministerio de Sanidad y Consumo «BOE» núm. 302, de 19 de diciembre de 2006.
  • Chen L, Xu H, Wu G, Huang Z. Occurrence, fatality and time distribution of food poisoning in Hunan Province. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2012 Feb; 37 (2): 126-30. doi: 10.3969/j.issn.1672-7347.2012.02.002. PMID: 22561429.
  • Cleveland Clinic. The risks of mixing alcohol and summer heat. Junio 2022.
  • Comunidad de Madrid. Cut fruit, always refrigerated.
  • Environmental Health. Summer food safety guidelines. Health and Human Services. Government of Canada.
  • Food Safety and Inspection Service. Ground beef and food safety. U. S. Department of Agriculture. Febrero 2016.
  • Kleiner SM. Food safety for your active summer. Phys Sportsmed. 1998 Aug;26(8):81-2. doi: 10.3810/psm.1998.08.1594. PMID: 20086845.
  • Malik VS, Hu FB. Sugar-Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: An Update of the Evidence. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1840. doi: 10.3390/nu11081840. PMID: 31398911; PMCID: PMC6723421.
  • NSW Food Authority. Seafood safety. New South Wales Government.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73 (3): 333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.