Logo image
Logo image

Alimente incluse în dieta pentru boala Hashimoto

4 minute
Dieta este importantă atunci când ai hipotiroidism Hashimoto, o afecțiune caracterizată printr-o deficiență a producției de hormoni tiroidieni, care duce la inflamații cronice ale glandei tiroide. Articolul de astăzi îți va oferi câteva sfaturi cu privire la dieta care trebuie urmată în boala Hashimoto.
Alimente incluse în dieta pentru boala Hashimoto
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 03 august, 2023

Dieta pentru boala Hashimoto este un tratament pentru tipul de hipotiroidism cu același nume. Scopul său este de a ocoli dezvoltarea unei situații medicale severe care ar putea limita stilul de viață al bolnavului. Această afecțiune își are originea într-un dezechilibru hormonal și abordarea completă necesită utilizarea farmacologiei.

Problemele legate de tiroidă pot fi de două tipuri și este posibil să experimentezi o creștere a producției de hormoni tiroidieni – cu toate inconvenientele pe care aceasta le implică. De asemenea, te poți regăsi într-o situație de deficiență în sinteza hormonală.

Vezi și:

Tiroidita Hashimoto – 6 informații de bază

Persoanele cu boala Hashimoto trebuie să aibă grijă la dietă

Hipotiroidismul Hashimoto este o inflamație a glandei tiroide care duce la funcționarea defectuoasă a acestei glande. Este important să adopți o anumită dietă în acest tip de situație, pentru a evita progresia bolii. În caz contrar, glanda poate deveni din ce în ce mai puțin capabilă să-și îndeplinească funcțiile.

Nu trebuie să uităm că acest organ are sarcina de a produce o serie de hormoni vitali pentru funcția metabolică. În plus, eșecul sintetizării acestora în cantități suficiente poate duce la creșterea în greutate. Inflamația cronică a glandei poate duce la creșterea unei tumori în zonă.

Poți să consumi nutrienți care îmbunătățesc funcția tiroidiană. Aceștia pot contracara creșterea în greutate indusă de boala Hashimoto. Excesul de greutate s-a dovedit a fi dăunător sănătății și crește riscul apariției diferitelor tulburări.

Some figure
Excesul de greutate, hipotiroidismul, dezechilibrele hormonale și dieta au o legătură strânsă.

Alimente de evitat în dieta pentru boala Hashimoto

Astăzi îți vom spune ce alimente să eviți dacă ai hipotiroidismul Hashimoto, pentru a încetini progresia afecțiunii.

Crucifere

Aceste legume sunt excelente în contextul unei diete echilibrate, dar sunt și goitrogene. Din acest motiv, oricine urmează dieta Hashimoto ar trebui să le treacă în plan secund pentru că ar putea inflama și mai mult tiroida. Acest grup include varza, varza de Bruxelles, broccoli și conopida.

Nuci și arahide

Același lucru este valabil și pentru aceste produse, deoarece conțin un număr mare de anti-nutrienți care pot reduce absorbția iodului la nivel intestinal.

Spanac și morcovi

Trebuie să limitezi consumul produselor menționate mai sus, dar regulile sunt mai relaxate atunci când vine vorba de spanac și morcovi. Le poți mânca din când în când, dar nu în fiecare zi. Aceste alimente au multe beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate cu moderație, ca parte a dietei Hashimoto.

Alimente ideale în dieta pentru boala Hashimoto

Una dintre caracteristicile cheie ale dietei Hashimoto este necesitatea de a crește prezența iodului în dietă. Este un nutrient esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni, potrivit unui studiu publicat în Recent Patents on Endocrine, Metabolic & Immune Drug Discovery.

Peşte

Peștele are un nivel ridicat de iod. În plus, conține și acizi grași din seria omega-3, care au capacități antiinflamatoare dovedite. Din acest motiv, are o dublă acțiune în lupta împotriva progresiei hipotiroidismului Hashimoto.

Fructe de mare

Ca și în cazul anterior, conținutul de iod este semnificativ. Cu toate acestea, persoanele cu un nivel ridicat de acid uric trebuie să fie atente la aceste produse, deoarece ar putea duce la diverse alte probleme.

Lactate

Aceste produse conțin doze mari de iod. În plus, probioticele din compoziția lor pot coloniza tractul digestiv, exercitând un efect metabolic pozitiv. Sunt alimente excelente în ceea ce privește controlul greutății.

Alți nutrienți importanți de luat în considerare

În plus față de alimentele menționate mai sus, trebuie să-ți crești aportul următoarelor substanțe nutritive, deoarece acestea sunt implicate în sinteza hormonilor tiroidieni:

  • Zincul este prezent în carnea roșie și nuci.
  • Poți obține fier din alimente de origine animală.
  • Manganul este comun în nuci și cereale.
  • Vitamina A este prezentă în legumele verzi, roșii și portocalii.
  • Seleniul este prezent în principal în nuci și cereale, dar și în produsele lactate

Vezi și:

Protocolul autoimun (AIP): ce implică acesta?

Some figure
Produsele lactate fac parte din dieta Hashimoto, deoarece sunt o sursă de iod și probiotice, acestea contribuind la o bună sănătate a tiroidei și la controlul greutății.

Dieta Hashimoto nu va fi suficientă de una singură

Activitatea fizică este esențială pentru stabilizarea metabolică și pentru a avea o compoziție corporală adecvată. În caz contrar, poți suferi de obezitate, un factor de risc pentru dezvoltarea multor alte patologii cronice.

În același timp, este esențial să recurgi la produse farmaceutice. Acestea pot îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea senzației de oboseală constantă. Specialistul trebuie să-ți prescrie medicamentele și să revizuiască periodic dozele.

Dieta pentru boala Hashimoto poate ajuta la gestionarea hipotiroidismului

Hipotiroidismul Hashimoto este o afecțiune care poate duce la multe probleme pe termen mediu atunci când nu este gestionat corespunzător.Depistarea precoce este esențială, la fel și adaptarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare la caracteristicile afecțiunii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • Zbigniew S. Role of Iodine in Metabolism. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2017;10(2):123-126. doi: 10.2174/1872214811666170119110618. PMID: 28103777.
  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.