Protocolul autoimun (AIP): ce implică acesta? - Doza de Sănătate
 

Protocolul autoimun (AIP): ce implică acesta?

Protocolul autoimun (AIP) este un tip de dietă menit să atenueze inflamația, durerea și o varietate de alte manifestări clinice ale bolilor autoimune. Ce presupune? Îți vom spune tot ce trebuie să știi în articolul de astăzi.
Protocolul autoimun (AIP): ce implică acesta?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dieta AIP, cunoscută și sub denumirea de protocolul autoimun, este un model alimentar care a câștigat o popularitate considerabilă în ultimii ani. Acesta constă în evitarea consumului anumitor alimente timp de câteva săptămâni pentru a observa schimbările în ceea ce privește starea de sănătate.

După cum se menționează într-un articol publicat în Inflammatory Bowel Diseases, obiectivul său este de a contribui la controlul inflamației, al durerii și al altor simptome ale afecțiunilor autoimune, cum ar fi boala inflamatorie intestinală și boala celiacă, printre altele.

Ce ar trebui să știi despre protocolul autoimun? Îți vom spune totul în acest articol!

Ce este protocolul autoimun sau dieta AIP?

Protocolul autoimun (AIP) este o dietă restrictivă care presupune eliminarea anumitor tipuri de alimente timp de câteva săptămâni pentru a observa efectele pe care schimbarea le provoacă asupra sănătății. Este deosebit de relevant în cazul bolilor autoimune, cum ar fi psoriazisul, artrita reumatoidă, lupusul și bolile inflamatorii intestinale, printre altele.

Aceste boli au simptome care variază de la dureri articulare la oboseală, dureri abdominale, diaree, leziuni ale nervilor și confuzie mintală. Originea lor este multifactorială și include factori genetici și de mediu. Cu toate acestea, una dintre ipoteze le asociază cu afectarea barierei intestinale. Acest lucru, la rândul său, este legat de consumul anumitor alimente.

În esență, dieta AIP propune eliminarea și înlocuirea acestor alimente cu variante bogate în nutrienți care ajută la „repararea” intestinului și promovează echilibrul microbiotei. De asemenea, protocolul autoimun sugerează eliminarea produselor care conțin gluten sau lactoză, deoarece acestea cauzează adesea răspunsuri imune anormale la persoanele sensibile.

Băiat cu psoriazis
Bolile autoimune ale pielii sunt adesea legate de „declanșatoare” alimentare.

Fazele dietei AIP

Protocolul autoimun (AIP) este oarecum asemănător cu dieta paleo atât de populară. De fapt, unii experți îl numesc extensie. În orice caz, varianta AIP este puțin mai strictă și constă în două faze principale.

Faza de eliminare

Prima fază a dietei AIP implică eliminarea alimentelor și a medicamentelor care pot fi legate de inflamația intestinală sau de dezechilibrele microbiotei. Acest lucru ia în considerare produsele care cauzează adesea alergii și reacții nedorite.

De exemplu:

  • Cereale
  • Leguminoase
  • Nuci
  • Semințe
  • Legume solanacee
  • Ouă
  • Lactate
  • Uleiuri vegetale
  • Aditivi alimentari
  • Zaharuri rafinate
  • Cafea
  • Alcool
  • Tutun
  • Produse procesate
  • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen, naproxen, diclofenac și aspirină în doze mari

Desigur, în locul lor, experții recomandă consumul de produse proaspete, bogate în nutrienți. Mai mult, nu ar trebui să neglijezi alimentele fermentate sau cele cu un anumit conținut de probiotice. De asemenea, este important să depui eforturi pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață prin tehnici de relaxare, activitate fizică și o calitate mai bună a somnului.

Durata acestei faze se poate extinde până când observi o ameliorare a simptomelor. Adesea, acest lucru poate dura între 30 și 90 de zile. Cu toate acestea, unii oameni simt efectele după săptămâna a treia de dietă.

Faza de reintroducere

De îndată ce observi o ameliorare a simptomelor bolii autoimune, începe faza de reintroducere. Aceasta constă în încorporarea treptată a alimentelor evitate în dietă. Desigur, acest lucru va depinde de nivelul de toleranță al fiecărei persoane.

Această etapă intenționează să recunoască alimentele care pot declanșa simptomele tulburării. De asemenea, urmărește reintroducerea celor care nu cauzează niciun simptom, pentru a asigura o dietă mai variată și completă.

Introducerea fiecărui aliment se face puțin câte puțin, cu un interval de 5 până la 7 zile între un produs și următorul. Această perioadă este suficientă pentru a determina dacă vreunul dintre simptome reapare după consum. Alimentele care sunt bine tolerate pot continua să fie incluse în dietă. Restul ar trebui lăsate deoparte.

Pași pentru reintroducerea alimentelor

Pentru a reintroduce alimentele în dieta AIP, există câțiva pași standard. Este important să faci acest lucru sub îndrumarea unui profesionist în domeniul sănătății și să știi cum să alegi momentul potrivit pentru a nu provoca inflamații. Prin urmare, după o noapte nedormită sau în momente de stres, este mai bine să amâni reintroducerea unui anumit aliment.

Dacă este posibil, trebuie să alegi la început alimente care au concentrații mai mici de substanță care poate declanșa disconfort. De exemplu, în cazul produselor lactate, cel mai bine este să începi cu opțiuni fermentate, cum ar fi iaurtul.

Pașii sunt următorii:

  1. Alege alimentul pe care vrei să-l reintroduci în dietă. Apoi, consumă-l de mai multe ori pe zi în ziua aleasă pentru test. Apoi, evită-l complet în următoarele 5 sau 6 zile.
  2. Consumă o cantitate mică de produs și așteaptă aproximativ 15 minute pentru a verifica reacțiile.
  3. Dacă există simptome, testul ar trebui să se încheie și ar trebui să eviți în continuare alimentul cu pricina. Dacă simptomele nu apar, ar trebui să încerci o porție mai mare și să observi efectele încă 2 sau 3 ore.
  4. Dacă nu există simptome, atunci poți mânca o porție normală din același aliment. Apoi, ar trebui să-l eviți din nou timp de 5 sau 6 zile înainte de a reintroduce un alt aliment.
  5. Repetă procedura.

Alimentele permise și interzise în protocolul autoimun

Pentru ca dieta AIP să aibă succes, este necesar să respectăm recomandările în ceea ce privește alimentele permise și interzise. În acest sens, ar trebui să reții faptul că există multe restricții. Prin urmare, cel mai bine este să soliciți sfatul unui specialist în nutriție pentru a evita deficiențele.

Alimente permise în protocolul autoimun

  • Diverse plante și alge
  • Pește și fructe de mare de înaltă calitate, cu conținut ridicat de omega 3
  • Fructe proaspete, în porții moderate
  • Alimente fermentate și probiotice (kombucha, kimchi, varză murată, murături și chefir de cocos)
  • Carne slabă și ficat de vită
  • Ulei de măsline, nucă de cocos și avocado
  • Ierburi și condimente care nu provin din semințe
  • Îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, în cantități moderate
  • Supă de oase
  • Ceai verde și negru

Alimente interzise în protocolul autoimun

  • Legume din familia Solanaceae, cum ar fi roșiile, cartofii, ardeii și vinetele
  • Cereale (orez, grâu, ovăz, orz, secară și derivate)
  • Leguminoase
  • Lactate
  • Uleiuri vegetale (cu excepția celor menționate mai sus)
  • Cafea
  • Ouă
  • Fructe uscate și semințe
  • Alcool
  • Aditivi alimentari, cum ar fi zaharurile rafinate și grăsimile trans

Dieta AIP funcționează?

Până în prezent, dovezile științifice privind dieta AIP sunt limitate. Cu toate acestea, unele studii sugerează faptul că poate reduce inflamația și manifestările clinice ale unor boli autoimune.

Să analizăm mai atent situația.

Dieta AIP și intestinul permeabil

Cei care suferă de boli autoimune au un intestin permeabil (intestin cu scurgeri). Conform cercetărilor în domeniu, există o legătură strânsă între inflamație și permeabilitatea intestinului. Astfel, o persoană poate suferi de o tulburare inflamatorie.

În acest sens, dieta AIP, contribuind la ameliorarea sindromului intestinului permeabil, scade gradul de inflamație și simptomele asociate acestuia. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii în domeniu.

Tratarea simptomelor tulburărilor autoimune

În plus față de cele de mai sus, este important să menționăm faptul că acest protocol alimentar a oferit rezultate pozitive în ceea ce privește simptomele tulburărilor autoimune, cum ar fi sindromul de colon iritabil și tiroidita Hashimoto. De fapt, unele cazuri au implicat o reducere a inflamației cu un procent între 29% și 68%.

Medic ce discută despre protocolul autoimun
Dieta AIP s-a dovedit a fi eficientă în tulburările tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto.

Care sunt dezavantajele protocolului autoimun AIP?

Principalul dezavantaj al dietei AIP este faptul că este faptul că impune numeroase restricții, în special în faza de eliminare. Acest lucru o face dificil de urmat și greu de adaptat la nevoile oricărei persoane.

În plus, persoana în cauză poate trece prin episoade de anxietate sau izolare socială din cauza restricțiilor alimentare. Fără o planificare adecvată, dieta AIP poate duce și la deficiențe nutriționale.

De asemenea, nu există nicio garanție că acest protocol va reduce inflamația și simptomatologia bolilor autoimune. Cu toate acestea, mulți ajung să experimenteze efectele sale pozitive.

Consultarea unui nutriționist este cea mai bună opțiune

La prima vedere, pare că adoptarea dietei AIP este simplă dacă ții cont de regulile acesteia. Însă este un protocol care trebuie adoptat cu multă atenție, deoarece implică restricții dietetice semnificative.

Prin urmare, este esențial să consulți un nutriționist sau un medic pentru a primi toate informațiile necesare cu privire la această dietă. Profesionistul te va ajuta să determini dacă această dietă ți se potrivește și te va învăța cum să o planifici în mod adecvat pentru a evita efectele negative asupra sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
  • Mu Q, Kirby J, Reilly CM, Luo XM. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2017;8:598. Published 2017 May 23. doi:10.3389/fimmu.2017.00598
  • Vojdani A. Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med. 2015;21 Suppl 1:34-45.
  • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
  • Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
  • Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
  • Campbell AW. Autoimmunity and the gut. Autoimmune Dis. 2014;2014:152428. doi:10.1155/2014/152428

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.