Logo image
Logo image

Alimente pentru creșterea hemoglobinei

4 minute
În cazul în care medicul v-a spus că aveți un nivel scăzut de hemoglobină, urmați instrucțiunile sale și consumați alimentele de mai jos.
Alimente pentru creșterea hemoglobinei
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2022

Pentru a reechilibra nivelul hemoglobinei și a recăpăta starea de bine, este esențială adoptarea și menținerea unei diete sănătoase. Ce alimente sunt ideale pentru creșterea hemoglobinei?

Hemoglobină, anemie, fier și dietă

Experții de la Asociația Spaniolă a Persoanelor Afectate de Limfom, Mielom și Leucemie (AEAL) subliniază faptul că hemoglobina este „o substanță bogată în fier a cărei funcție este de a transporta oxigenul de la plămâni către restul celulelor corpului”. Când nivelul hemoglobinei este scăzut, organismul nu primește suficient oxigen, ceea ce poate duce la slăbiciune și oboseală.

Cauzele din spatele hemoglobinei scăzute sunt multiple. Printre acestea se numără următoarele:

  • Producția deficitară de globule roșii, derivată dintr-o problemă la nivelul măduvei osoase
  • Înlocuirea insuficientă a globulelor roșii
  • Pierderea de sânge din cauza bolilor, rănilor sau menstruațiilor abundente
  • Problemele de absorbție a fierului care afectează capacitatea organismului de a produce globule roșii
  • Lipsa unor nutrienți în cantități adecvate, cum ar fi fierul și vitaminele B12 și B9

Pentru a afla dacă nivelul hemoglobinei este normal sau anormal, medicul trebuie să solicite un test de sânge. Acest test este necesar atunci când pacientul raportează simptome precum: oboseală, amețeli, răceală, iritabilitate, oboseală, lipsă de energie, somnolență excesivă, etc.

Tratamentul depinde în funcție de cauză. Dacă există anemie cu deficit de fier, se recomandă un supliment și o dietă adecvată.

Descoperiți: Care sunt simptomele anemiei?

Alimente pentru creșterea hemoglobinei

De multe ori, nivelul scăzut de hemoglobină nu poate fi remediat cu remedii la domiciliu, deoarece este necesar să se trateze cauza. Cu toate acestea, dieta adecvată poate ajuta la menținerea nivelului de celule roșii în sânge.

1. Alimente care conțin fier

Pentru a crește nivelul hemoglobinei și a lăsa anemia în urmă, este esențial să ne îmbunătățim obiceiurile alimentare și să încercăm să integrăm mai frecvent sursele de fier în alimentație. Printre acestea se numără următoarele:

 

Some figure

  • Alimente de origine animală: oferă fier care este mai ușor absorbit. Consumați: carne de miel, ficat de vițel, scoici, creveți, ficat de pui și stridii.
  • Legume: anumite alimente vegetale conțin cantități interesante de fier, deși acesta nu este absorbit la fel de bine ca fierul hem (care se găsește în alimentele de origine animală). Alegeți: soia, tofu, tempeh, linte, năut, fasole, caju, semințe de dovleac, cânepă, nuci de pin, spanac, varză, varză de Bruxelles, quinoa și ovăz.

2. Absorbție sporită a fierului pentru a crește nivelul hemoglobinei

Citricele (și orice aliment care conține vitamina C) ajută la îmbunătățirea absorbției fierului.

În schimb, produsele lactate reduc capacitatea de absorbție, așa că se recomandă ca laptele și brânza să fie consumate cu o oră înainte de a consuma alimente ce conțin fier.

Băuturile carbogazoase, ciocolata și cafeaua împiedică absorbția fierului, așa că nu este indicat să le consumați odată cu mesele principale, ci după 40 de minute și întotdeauna cu moderație.

3. Alimente care conțin acid folic

Acidul folic (sau vitamina B9) ajută organismul să producă globule roșii și, prin urmare, are un rol important în stabilizarea valorii hemoglobinei. Este prezent în următoarele alimente:

  • Fasole și mazăre
  • Nuci
  • Legume cu frunze verzi
  • Fructe precum portocalele, lămâile, bananele sau pepenele galben

Alte alimente sănătoase pentru creșterea hemoglobinei

  • Migdale: conțin mult cupru; acesta, împreună cu fierul și anumite vitamine, catalizează sinteza hemoglobinei. Înmuiați șapte migdale timp de două ore în apă și apoi măcinați-le și îndepărtați coaja fină. Consumați pasta o dată pe zi, pe stomacul gol.
  • Semințe de susan: sunt o sursă bogată de fier. Puneți o lingură de semințe într-o cană cu apă fierbinte pentru câteva ore, apoi măcinați-le. Amestecați semințele zdrobite cu o cană de lapte îndulcit și beți remediul zilnic.
  • Spanac: este bogat în fier; previne anemia și o tratează.

Descoperiți: Tratamente medicamentoase pentru anemie

 

Some figure

O dietă sănătoasă ajută la menținerea unui nivel normal de hemoglobină

După cum ați văzut, este esențial să mâncați sănătos pentru a avea un nivel normal de hemoglobină. Desigur, și stilul de viață este important, precum și evitarea exceselor de orice fel.

Amintiți-vă că, dacă aveți anemie, nu este recomandat să consumați cafea sau ceai în cantități mari. Beți aceste băuturi la 40-45 de minute după mesele principale, pentru a nu afecta absorbția fierului și a altor nutrienți.

Dacă aveți întrebări despre dieta pentru anemie, puteți oricând să consultați medicul. Acesta va ști să vă îndrume astfel încât să vă îmbunătățiți dieta și să profitați la maxim de alimentele pentru creșterea hemoglobinei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Asociación Española de Afectados por Linfoma, Mieloma y Leucemia (AEAL). El aparato circulatorio.
  • Cleveland Clinic. Low hemoglobin. Abril 2022.
  • Cleveland Clinic. Anemia. Septiembre 2022.
  • Hardison, R. C. (2012). Evolution of hemoglobin and its genes. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a011627.
  • John Hopkins Medicine. Vitamin B12 deficiency anemia.
  • Lynch S. R, Cook J. D. Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Science. 1980. 355: 21-44.
  • Marti, H. R. (1969). Hemoglobin. Experientia. https://doi.org/10.1016/j.jtbi.2017.04.012.
  • Mayo Clinic. Folato (ácido fólico). Febrero 2021.
  • Mayo Clinic. Low hemoglobin count. Mayo 2022.
  • Medline Plus. Cobre en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina. Noviembre 2021.
  • National Health System. Vitamin B12 or folate deficiency anemia. Mayo 2022.
  • Piskin E, Cianciosi D, et al. Iron absorption: factors, limitations, and improvement methods. ACS Omega. Junio 2022. 7 (24): 20441-20456.
  • Sabatine, M. S., Morrow, D. A., Giugliano, R. P., Burton, P. B. J., Murphy, S. A., McCabe, C. H., … Braunwald, E. (2005). Association of hemoglobin levels with clinical outcomes in acute coronary syndromes. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000162477.70955.5F
  • Saunders A. V, Winston J. C, et al. Iron and vegetarian diets. The Medical Journal of Australia. 2013. 199 (4): S11-S16.
  • Zijp I.M, Korver O, Tijburg L. B. Effect of tea and other dietary factors on iron absorption. Critical Reviews in food science and nutrition. Septiembre 2000. 40 (5): 371-98.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.