Tratamente medicamentoase pentru anemie - Doza de Sănătate
 

Tratamente medicamentoase pentru anemie

Tratamentele farmaceutice ale anemiei depind de cauzele afecțiunii. Este important să primești un diagnostic corect pentru a alege opțiunea potrivită de tratament.
Tratamente medicamentoase pentru anemie
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Următoarele tratamente medicamentoase pentru anemie depind de ceea ce a cauzat afecțiunea la pacient. Nu toate tipurile de anemie sunt cauzate de același lucru, motiv pentru care opțiunile de tratament variază.

Anemia este o afecțiune care determină o reducere a nivelului de oxigen din sânge. Acest lucru se întâmplă atunci când concentrația de hemoglobină, o moleculă bogată în fier și prezentă în celulele roșii din sânge, scade.

În zilele noastre, pentru a remedia această problemă, există multe opțiuni de tratament, pe care le vom detalia în acest articol. Tratamentele farmaceutice ale anemiei se bazează, în principal, pe ajustarea sau corectarea cauzei specifice a afecțiunii. Printre opțiunile de tratament avem:

  • Terapia de bază pentru înlocuirea nutrienților
  • Stimulanți hematopoietici
  • Imunosupresoare
  • Transplanturi de măduvă osoasă

Care sunt posibilele cauze ale anemiei?

Există trei cauze principale ale anemiei. În primul rând, anemia poate apărea deoarece corpul nu produce suficiente celule roșii (celulele sanguine care conțin hemoglobină). După cum am menționat, hemoglobina este molecula care transportă oxigenul în organism.

În al doilea rând, poate fi cauzată și de sângerări excesive, fie din cauza unei leziuni, fie din cauza menstruației la femei. Multe femei tinere trebuie să ia suplimente de fier din această cauză.

Și, în al treilea rând, există tulburări autoimune care distrug celulele roșii din sânge.

Analize pentru anemie
Atunci când ai anemie, nivelul tău de hemoglobină este scăzut.

Tratamente medicamentoase pentru anemie

Terapia de bază pentru înlocuirea nutrienților

Pe lista de tratamente medicamentoase pentru anemie avem administrarea de suplimente care ajută la sinteza eritropoietinei, care este o proteină de care organismul are nevoie pentru a crea noi celule roșii. Printre suplimentele pe care medicii le recomandă în mod normal sunt următoarele:

  • Săruri de fier: acestea sunt mai eficiente în tratarea anemiei cu deficit de fier.
  • Vitamine: în mod specific, vitamina B12 sau cobalamină, vitamina B6 sau piridoxină și acid folic sau vitamina B9. Aceste vitamine sunt necesare pentru a sintetiza celulele roșii din sânge.

Stimulanți eritropoietici sau ai sintezei eritropoietinei

Un alt tratament farmaceutic al anemiei constă în administrarea de stimulente eritropoietice. Aceste medicamente determină crearea de celule roșii în măduva osoasă. În general, sunt utilizate pentru anemia care provoacă insuficiență renală cronică. În plus, sunt recomandate și pentru reducerea numărului de transfuzii de sânge necesare în timpul anumitor intervenții chirurgicale importante, precum și după acestea.

Unele dintre aceste medicamente sunt:

  • Eritropoietina: Aceasta este o substanță care stimulează diferențierea și maturizarea celulelor roșii din sânge. Nivelurile naturale de eritropoietină cresc atunci când numărul de celule roșii din sânge scade. Cu toate acestea, medicamentul este util numai pentru anemia cu deficit de eritropoietină, cum ar fi cea care provoacă insuficiența renală cronică.
  • Factori de stimulare a coloniei granulocitare: Filgrastimul sau lenograstimul și stimulenții granulocit-macrofagici, cum ar fi sargramostimul, sunt hormoni care favorizează dezvoltarea celulelor sanguine care sunt produse în măduva osoasă. Aceste medicamente sunt utile în cazurile de neutropenie cauzată de chimioterapie sau în timpul unui transplant de măduvă osoasă.

Imunosupresoare

Acestea sunt medicamente care slăbesc sistemul imunitar și, prin urmare, sunt utile pentru afecțiunile în care acesta atacă și distruge celulele organismului. Unele tipuri de anemie sunt legate de funcționarea slabă a acestui sistem natural de apărare a corpului uman. Din acest motiv, medicii prescriu medicamente imunosupresoare.

Tratamente medicamentoase pentru anemie
Imunosupresoarele sunt o opțiune pentru tratarea anemiei cauzate de o boală autoimună.

Transplant de măduvă osoasă

Acest tratament a oferit rezultate excelente pentru anumite tipuri de anemie. De exemplu, anemia falciformă, care afectează un număr considerabil de persoane poate fi tratată prin transplant. Această boală face ca celulele roșii din sânge să fie rigide, lipicioase și să capete o formă de seceră. Medicii au realizat deja un transplant de măduvă osoasă care a reușit să inverseze cu succes această boală. Cu toate acestea, în ciuda rezultatelor bune obținute în cadrul procedurii, acest tratament este încă experimental.

Fiecare tip de anemie are un tratament

Așa cum am explicat în acest articol, în funcție de tipul de anemie, există diferite opțiuni de tratament. Îți recomandăm să consulți medicul dacă ai îndoieli și să decideți împreună care este cel mai bun mod de a trata afecțiunea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.