Logo image
Logo image

Alimentele grase slăbesc sistemul imunitar?

2 minute
Lipsa alimentelor sănătoase din dietă poate slăbi sistemul imunitar și favoriza apariția diferitelor afecțiuni, de aceea este indicat să se reducă aportul de alimente grase.
Alimentele grase slăbesc sistemul imunitar?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poate mâncarea grasă să ne afecteze organismul? Adevărul este că alimentele grase slăbesc sistemul imunitar. Sistemul imunitar al corpului este întărit de alimente. Prin urmare, dacă hrana pe care o consumăm nu este adecvată, acesta are de suferit.

Rețineți că alimentele grase pot provoca probleme de sănătate. Printre acestea, ne pot face să ne îngrășăm, provocând obezitate și diabet.

În plus, aportul lor poate scădea apărarea organismului, oferind posibilitatea miilor de infecții existente să pătrundă în corp. Iată câteva dovezi care susțin aceste afirmații!

Cercetare recentă: alimentele grase slăbesc sistemul imunitar

Some figure

Un studiu pe 59.000 de participanți cu o varietate de diete pe o perioadă lungă de timp a descoperit următoarele:

  • Există o reducere a riscului cardiovascular datorită aportului redus de grăsimi saturate.
  • Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate pare a fi o strategie bună pentru a obține acest beneficiu.

Alte cercetări au studiat relația dintre grăsimile saturate și riscul crescut de colesterol „rău”, evenimente cardiovasculare și diabet. Rezultatele au fost neconcludente:

  • Nu s-a putut stabili o relație de cauzalitate între consumul de grăsimi saturate și creșterea cazurilor de probleme cardiace, accidente cardiovasculare sau diabet de tip 2.

În ciuda lipsei de dovezi cu privire la efectele grăsimilor saturate asupra organismului (rețineți că cercetările nu au fost concludente), nutriționiștii recomandă consumul de alimente grase cu moderație deoarece riscurile grăsimilor saturate au fost confirmate.

Citiți mai mult: Grăsimile saturate sunt nocive?

Obiceiuri și recomandări

Some figure

Pentru a duce o viață sănătoasă, puteți respecta următoarele sfaturi, care vă vor ajuta să vă simțiți mai bine în multe aspecte ale vieții de zi cu zi:

  • Se recomandă consumul de grăsimi sănătoase din nuci, pește gras, ulei de măsline sau floarea soarelui.
  • Iaurturile ajută la întărirea imunității datorită probioticelor pe care le conține.
  • Consumați alimente bogate în vitaminele A, C și E, care se găsesc în fructe, legume, produse lactate, grâu, cereale și legume cu frunze verzi.
  • Un alt aspect important pentru ca sistemul imunitar să rămână sănătos este mișcarea. Se recomandă practicarea unor sporturi precum înotul, ciclismul sau plimbările zilnice de cel puțin o oră.
  • Trebuie să vă odihniți suficient în timpul nopții. Amintiți-vă că în timpul somnului organismul îndeplinește mai multe funcții vitale.
  • Nu vă automedicați: medicamentele fără prescripție medicală sunt periculoase.

Citiți și: Flexibilitatea metabolică pentru arderea grăsimii

Nu permiteți slăbirea imunității doar pentru că nu vă hrăniți corect sau vă lăsați purtați de dorința de a consuma alimente grase.

Deși gustul alimentelor grase poate fi delicios, nu sunt cea mai bună alegere. Amintiți-vă: puteți mânca totul în măsura potrivită. În acest sens, consultarea unui nutriționist pentru alcătuirea unui plan personalizat este o idee excelentă. Alegeți mâncăruri sănătoase pe bază de legume, fructe și grăsimi benefice, în detrimentul produselor de patiserie și grăsimilor saturate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS. (2012). OMS | Alimentación sana. Alimentacion Sana. https://doi.org/10.3746/jkfn.2014.43.11.1642
  • Carcamo Vargas, G. I., & Mena Bastías, C. P. (2006). ALIMENTACION SALUDABLE. (Spanish). Horizontes Educacionales.
  • Científicas, C. superior de I. (2011). Grasas y Aceites. Folleto. https://doi.org/10.3989/gya.022212

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.