Alimentele reglatoare: ce sunt și de ce să le consumăm?
 

Alimentele reglatoare: ce sunt și de ce să le consumăm?

Consumul regulat de alimente reglatoare joacă un rol important în îngrijirea sănătății. Vă spunem care sunt acestea și de ce sunt benefice!
Alimentele reglatoare: ce sunt și de ce să le consumăm?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2022

Alimentele reglatoare sunt cele cu o densitate nutrițională mare, care pot ajuta funcțiile organismului să se desfășoare corect. Acestea vor ajuta la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea constipației și la reducerea riscului de apariție a patologiilor cronice.

Alimentele reglatoare trebuie să fie prezente în dietă în mod regulat pentru a ajuta la menținerea sănătății. În general, acestea sunt produse proaspete, cum ar fi legumele. Conțin multe vitamine și antioxidanți. Aportul regulat permite evitarea carențelor de micronutrienți esențiali și este asociat cu un risc mai mic de deces din orice cauză.

Alimentele reglatoare: funcții

Pentru a da câteva exemple de alimente reglatoare vom aminti căpșunile, prunele, ananasul, bananele, strugurii, avocado, rucola… Toate sunt proaspete, având o densitate energetică limitată, dar fiind o sursă importantă de micronutrienți.

Datorită valorii lor nutritive, reușesc să îmbunătățească funcționarea fiziologiei interne, lucru care ajută la prevenirea bolilor. Sunt o sursă importantă de vitamina C, un element cu multe implicații în organism.

De exemplu, vitamina C este importantă pentru îmbunătățirea funcției imunitare, atât cea înnăscută, cât și cea adaptativă, conform unui studiu publicat în revista Nutrients. Nivelul optim este esențial pentru gestionarea simptomelor bolilor infecțioase.

Fitochimicalele din aceste alimente pot să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Vorbim despre un efect despre care s-a demonstrat că protejează împotriva dezvoltării problemelor cronice de sănătate. Un exemplu sunt patologiile cardiovasculare sau chiar anumite tipuri de cancer.

De asemenea, alimentele reglatoare oferă minerale esențiale importante. Cele care furnizează fier ajută la transportul oxigenului prin sânge. Lipsa acestuia poate duce la anemie, după cum arată cercetările din Journal of Internal Medicine.

Femeie care consumă alimentele reglatoare
Alimentele reglatoare conțin nutrienți care ajută la optimizarea funcționării organismului.

Când să includeți alimentele reglatoare în dietă?

În mod ideal, alimentele reglatoare apar în dieta zilnică. De fapt, experții în nutriție recomandă ca dieta să se bazeze pe produse proaspete, cu cinci porții de fructe și legume în fiecare zi.

În acest fel, vă veți menține sănătatea de-a lungul anilor, atât timp cât adoptați și alte obiceiuri benefice, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice. De asemenea, este important să alternați aportul de alimente crude și gătite.

Uneori, gătitul afectează disponibilitatea nutrienților, ceea ce modifică absorbția acestora. Unele dintre aceste elemente pot rămâne în apa de gătit.

Dacă nu folosiți și lichidul, valoarea nutritivă a preparatului va fi mai mică. Acest lucru nu se întâmplă atunci când legumele sunt consumate crude.

Prioritizați consumul de alimente proaspete întregi. Dacă folosiți doar sucul, o parte din fibre se pierde, zaharurile ajungând mai repede în sânge.

Unii experți susțin că acest mecanism poate fi legat de un risc mai mare de a dezvolta patologii metabolice pe termen mediu, cum este cazul diabetului de tip 2.

Alimentele reglatoare pline de antioxidanți
Alimentele reglatoare trebui să apară în dieta zilnică. Aportul lor garantează o absorbție adecvată a micronutrienților.

Consumați alimente reglatoare zilnic

După cum ați văzut, există o serie de alimente care trebuie incluse în mod regulat în dietă pentru a avea grijă de sănătate. Nutrienții pe care îi furnizează participă activ la buna funcționare a organismului. Lipsa lor poate duce la un risc mai mare de îmbolnăvire.

Desigur, trebuie să aveți în vedere că nu este suficient să aveți grijă de alimentație pentru a vă proteja sănătatea pe termen lung. Adoptați i serie de obiceiuri benefice.

De exemplu, practicarea exercițiilor fizice zilnic face diferența. Puneți accent pe antrenamentul de forță. Dormiți bine în fiecare noapte pentru ca procesele de recuperare să se desfășoare corect și pentru a obține un echilibru optim la nivel hormonal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.