Logo image
Logo image

Alternative la proteinele animale în dietă

4 minute
Dacă intenționați să reduceți consumul de proteine animale sau ați început deja să o faceți, ar trebui să aveți în vedere câteva lucruri importante. Căutați alternative proteice vegetale!
Alternative la proteinele animale în dietă
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Există diverse motive pentru care oamenii decid să scadă sau să înlocuiască proteinele animale din dietă. În primul rând, sunt cei care o fac pentru a proteja mediul și pentru empatia pe care o au față de animale. În al doilea rând, alții o fac pentru că suferă de o problemă de sănătate care necesită o schimbare a dietei. Există alternative la proteinele animale în dietă?

Indiferent de motivul pentru care cineva decide să nu mai mănânce carne sau produse de origine animală, toată lumea are nevoie de proteine. Organismul are nevoie de aminoacizi esențiali pe care nu îi poate produce singur.

Funcțiile proteinelor

Fiecare tip de proteină are o funcție. Prin urmare, unele iau parte la întărirea imunității prin crearea de anticorpi. Altele joacă un rol important în funcția musculară.

Există proteine care ajută la reacțiile biochimice și la producerea diferitelor enzime. Altele transportă molecule dintr-un loc al corpului în altul. Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile pe care proteinele le au.

Este important ca cei care decid să înlocuiască proteinele animale să fie atenți la alimente și să știe cum să obțină nutrienții de care au nevoie. Scopul este de a acoperi toate cerințele nutriționale ale organismului.

Vegetarian sau vegan?

Vegetarienii nu consumă carne, dar mănâncă produse precum ouăle și lactatele. Unii dintre ei mănâncă chiar și pește și fructe de mare.

Veganii nu mănâncă niciun produs care provine de la animale, fiind mai dificil să obțină suficiente proteine. Totuși, există multe opțiuni care le permit să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă.

Citiți mai mult:

Diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian

Alternative la proteinele animale în dietă

Some figure

Ouă

Experții de la Spanish Nutrition Foundation (FEN) indică faptul că ouăle sunt o sursă de proteine, acizi grași mononesaturați, iod, fosfor, seleniu, vitamina B12, riboflavină, niacină, vitamina A, vitamina D și folați. Proteina din ou  este de cea mai înaltă calitate datorită puterii sale biologice ridicate.

Ouăle conțin aproximativ 6 grame de proteine (fiecare). Sunt un substitut excelent; puteți alege să mâncați doar albușul sau și gălbenușul. Secretul pentru a prepara ouă sănătoase este în felul în care le gătiți. Ouăle prăjite cresc colesterolul, deci cel mai bine este să le fierbeți.

Ouăle sunt un ingredient foarte versatil în bucătărie, motiv pentru care sunt necesare în atât de multe rețete.

Nuci și semințe

O mână de semințe pe zi (între 30 și 50 de grame) poate conține între 3 și 8 grame de proteine. Avantajul nucilor este aroma plăcută. Când vine vorba de nuci și semințe, lista este lungă și delicioasă:

  • Quinoa
  • Nuci
  • Semințe de pin
  • Fistic
  • Arahide
  • Migdale
  • Stafide
  • Caju
  • Semințe de floarea soarelui
  • Semințe de dovleac

Aceste nuci și semințe conțin vitamina E, pe lângă proteine. De asemenea, oferă fibre și minerale. Aveți grijă la conținutul de sare sau la cantitatea pe care o adăugați atunci când doriți să le dați mai multă aromă. Excesul de sare determină retenția de apă și, în consecință, duce la hipertensiune arterială.

Citiți mai mult:

Care sunt beneficiile flexitarianismului?

Tofu ca alternativă proteică vegetală

Some figure

 

Tofu este preferat de vegani atunci când vine vorba de găsirea unui înlocuitor pentru proteinele animale. Este un produs care provine din boabele de soia; datorită aspectului său ferm, alb și a modului în care este pregătit, se numește caș de soia.

Tofu oferă o cantitate mare de proteine, minerale și acizi omega 3. Poate fi folosit în mai multe moduri, de la adăugarea în salate, până la utilizarea acestuia ca înlocuitor al cărnii pentru hamburger. În plus, este un substitut excelent pentru pui în unele rețete.

Fasole

Poate fi preparată în mai multe moduri. Boabele sale sunt o sursă valoroasă de proteine. De asemenea, puteți consuma și alte leguminoase. De exemplu, 100 de grame de linte oferă 9 grame de proteine. 100 de grame de soia conține 36 de grame de proteine.

Seitan

Some figure

 

Seitanul este gluten din grâu și poate fi preparat la fel ca și carnea. Prin urmare, poate înlocui carnea pe care o folosiți în hamburgeri, chiftele sau orice alt fel de mâncare. Poate avea până la 75 de grame de proteine la fiecare 100 de grame. Printre numeroasele sale avantaje, este important să rețineți că este ușor de digerat.

Seitanul conține calciu și nu conține colesterol. În plus, aroma sa este comparabilă cu cea a cărnii, fiind ideal ca înlocuitor în multe rețete.

Acestea sunt câteva dintre sursele de proteine vegetale pe care le puteți include în dietă pentru a o completa și echilibra și a înlocui proteinele animale. Dacă aveți îndoieli cu privire la acest subiect, cel mai bine este să consultați un nutriționist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • G, I. A., Mahecha, G., Bayas, D. E. L. A. S., Especies, D. E. D. O. S., Género, D. E. L., Guttiferae, V., … Perez-Perez, J. G. (2017). Antioxidantes vegetales y su influencia en la dieta. Electrochimica Acta. https://doi.org/10.1111/j.1365-2966.2011.19442.x
  • Mahan, L., Stump, S., & Raimond, J. (2012). Proteinas. In Dietoterapia de Krause. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/S0033-8389%2802%2900052-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.