Antrenamentul slackline sau mersul pe frânghie: ce beneficii are?
 

Antrenamentul slackline sau mersul pe frânghie: ce beneficii are?

Vedem tot mai des tineri balansându-se pe o frânghie în piețe și parcuri. Ai îndrăzni să încerci și tu? Află ce este antrenamentul slackline și care sunt beneficiile sale!
Antrenamentul slackline sau mersul pe frânghie: ce beneficii are?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 10 iunie, 2023

Mersul pe frânghie sau antrenamentul slackline poate părea imposibil la început. Totuși, cu puțină practică, mult echilibru și concentrare, poți face acest lucru. Dacă îți plac aventura, distracția și provocările, poate fi antrenamentul ideal pentru tine. Citește mai departe pentru a afla ce este antrenamentul slackline și care sunt beneficiile acestuia!

Slackline este un sport de echilibru. Acesta constă în mersul pe o frânghie atașată de două puncte fixe. Potrivit istoricilor, alpiniștii din Valea Yosemite, California (Statele Unite), au fost primii care s-au antrenat în acest mod.

Inventatorii sportului sunt Jeff Ellington și Adan Grosowsky, care l-au promovat cu scopul de a obține un echilibru mai bun. Este din ce în ce mai răspândit și se desfășoară atât la nivel profesional, cât și pentru distracție.

Antrenamentul slackline și variantele sale

Slackline înseamnă „coardă strânsă”. Este vorba despre mersul de la un capăt la altul a unei frânghii atașate de două puncte fixe. Coarda nu prea întinsă, ci se legănă și adaugă mai multă dificultate.

Echilibrul, postura și concentrarea sunt pilonii fundamentali în antrenamentul slackline. Nu este nevoie de mult echipament pentru acest sport. Poți începe cu o bandă sau o frânghie din nailon sau poliester și un suport fix. În piețe și parcuri, există adesea frânghii atașate de copaci.

Trickline, forma tradițională

Pentru a practica trickline, se folosește o bandă lată de 5 cm. Banda trebuie plasată la aproximativ 120 cm de sol. Lungimea traseului este cuprinsă între 15 și 20 de metri. Cei experimentați pot încerca diverse mișcări și sărituri.

Paragate

În acest caz, se folosește o frânghie de 30 m lungime și 2,5 cm lățime. Exercițiul constă în mersul pe frânghie de la un capăt la altul. Un accent deosebit se pune pe echilibru și concentrare, deoarece frânghia nu este perfect întinsă, ci se balansează.

Fetiță la antrenamentul slackline
Copiii își pot consolida echilibrul mergând pe frânghie.

Highline

Este modalitatea care prezintă cel mai mare risc, deoarece frânghia se află la o înălțime de 20 m sau mai mult. Cel mai bine este să-i urmărești pe profesioniști și să te minunezi de priceperea lor.

Dacă îți plac provocările extreme, dar nu ai suficientă experiență, poți folosi un echipament de siguranță pentru a evita o cădere periculoasă. Este un sport ideal pentru a admira peisajele naturale și a-ți limpezi mintea.

Rodeoline, cea mai dificilă formă

Frânghia ia forma literei U și balansul este mult mai mare. Practica este cunoscută și sub numele de freestyleline.

Yoga slackline, beneficii pentru corp și minte

Cei avansați pot face yoga pe frânghie. În acest caz, frânghia trebuie să fie bine tensionată. Interconectarea corpului, a respirației și a minții este posibilă și la înălțime.

Waterline, o formă ideală vara

După cum sugerează și denumirea, frânghia se află deasupra apei. Poate fi un joc distractiv pentru piscină.

Antrenamentul slackline sau mersul pe frânghie: ce beneficii are?

Antrenamentul slackline ne permite să ne îmbunătățim echilibrul. Un exemplu clar al beneficiilor sale este prezentat de un studiu asupra antrenamentului de control neuromuscular. Rezultatele au arătat că mersul pe frânghie este o abordare alternativă pentru controlul senzoriomotor.

Acestea sunt câteva dintre beneficiile mersului pe frânghie:

  • Mai mult echilibru: antrenamentul continuu îmbunătățește echilibrul. Mersul pe o frânghie instabilă este o adevărată provocare.
  • Propiocepție: este capacitatea corpului de a simți mișcarea și poziția articulațiilor, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Mersul pe frânghie activează sistemul proprioceptiv și îmbunătățește reflexele.
  • Concentrație crescută: este necesară pentru a obține controlul corpului. Fixează ochii pe un anumit punct pentru a evita distragerile. De fapt, mulți susțin că mersul pe frânghie este o formă de meditație.
  • Poziție și control mai bune: postura este importantă pentru a putea merge pe frânghie. Trunchiul trebuie să fie drept și brațele întinse în lateral, corpul formând o cruce. O lucrare realizată în 2016 privind antrenamentul de echilibru la adulții în vârstă a ajuns la concluzia că mersul pe frânghie are un impact pozitiv asupra reducerii riscului de cădere.
  • Antrenarea picioarelor și trunchiului: mersul pe frânghie întărește picioarele, deoarece lucrează toți mușchii. De asemenea, activează mușchii de bază.
  • Risc de accidentare redus: mersul pe frânghie ajută la întărirea trunchiului și a picioarelor, iar posibilitatea de a suferi leziuni musculare scade considerabil.
Bătrân care coboară scările
Adulții în vârstă au nevoie de echilibru pentru a preveni căzăturile.

Obține echilibrul ideal prin antrenamentul slackline sau mersul pe frânghie!

Dacă îți plac provocările și aventura, slackline poate fi sportul ideal pentru a-ți testa abilitățile! Poți începe într-o piață sau într-un parc din apropiere, unde găsești doi copaci pentru a lega frânghia.

Pe măsură ce avansezi, poți încerca una dintre variantele de mai sus. Este un exercițiu distractiv care poate fi folosit ca antrenament sau pentru a te distra cu prietenii.

Dacă vrei să ai o viață mai echilibrată, poți completa acest antrenament cu alte obiceiuri sănătoase!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jäger T, Kiefer J, Werner I, Federolf PA. Could Slackline Training Complement the FIFA 11+ Programme Regarding Training of Neuromuscular Control? Eur J Sport Sci. 2017 Sep;17(8):1021-1028. doi: 10.1080/17461391.2017.1347204. Epub 2017 Jul 6. PMID: 28682215. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28682215/
  • Thomas M, Kalicinski M. The Effects of Slackline Balance Training on Postural Control in Older Adults. J Aging Phys Act. 2016 Jul;24(3):393-8. doi: 10.1123/japa.2015-0099. Epub 2015 Nov 19. PMID: 26583953. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26583953/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.