Logo image
Logo image

Anxietatea pe timp de noapte: cauze și remedii

5 minute
Suntem mai susceptibili la gânduri negative pe timp de noapte, care pot provoca anxietate. Dacă anxietatea persistă, aceasta îți poate afecta în mod negativ starea de spirit.
Anxietatea pe timp de noapte: cauze și remedii
Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2021

Anxietatea pe timp de noapte este senzația de tensiune și neliniște nocturnă, ce apare în special atunci când încerci să adormi. Afluxul de gânduri negative pe timp de noapte declanșează adesea anxietate, deoarece creierul crede că ești în pericol.

În consecință, creierul răspunde la această amenințare percepută intrând în modul de supraviețuire, care declanșează simptome fizice și mintale. Dacă aceste simptome nu par să dispară sau dacă se agravează, pot provoca daune grave sănătății mintale și fizice.

Ce este anxietatea pe timp de noapte?

Anxietatea nocturnă este o stare emoțională de neliniște care provoacă tensiune, stres și îngrijorare. Orice fel de pericol sau amenințare percepută poate declanșa anxietate, rezultând reacții fiziologice și cognitive și chiar schimbări de comportament. După cum sugerează și numele, această afecțiune apare noaptea.

Un fapt interesant despre anxietate este faptul că servește unui scop și există pentru a ne ajuta să ne adaptăm și să supraviețuim. Anxietatea este un mecanism de apărare care ne ajută să facem față situațiilor care ne pun viața în pericol. Cu toate acestea, creierul nu poate face diferența între amenințările reale și cele false (care pot fi chiar gânduri intruzive), provocând astfel stres și anxietate.

Creierul răspunde la alarme false (amenințări care nu există cu adevărat) sau supraestimează pericolul actual. Dacă suferi de anxietate intensă pe timp de noapte sau dacă anxietatea durează o perioadă lungă de timp, este posibil să ai o afecțiune patologică, cunoscută și sub numele de tulburare de anxietate.

Tulburările de anxietate blochează răspunsurile sănătoase la situațiile din viața de zi cu zi, generează disconfort psihologic, afectează capacitatea de a funcționa corect și, în general, necesită tratament medical. Anxietatea nocturnă poate duce la lipsa somnului, care, la rândul său, poate amplifica aceste problemele cotidiene.

Citește mai mult:

Anxietatea în timpul nopții: simptome și tratament

Some figure
Anxietatea nocturnă poate afecta în mod negativ tiparele de somn și poate provoca insomnie, ce poate crea probleme în viața de zi cu zi.

Care sunt simptomele?

Anxietatea nocturnă declanșează o serie de simptome somatice și psihologice noaptea, chiar înainte de culcare. Nu toată lumea are aceleași simptome sau cu aceeași intensitate, deoarece problema depinde de mulți factori. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale anxietății pe timp de noapte sunt:

  • Creșterea frecvenței cardiace: este posibil să ai palpitații cardiace sau bătăi neregulate ale inimii, însoțite de o senzație de sufocare și de strângere în piept.
  • Transpirație: abundentă, rece și fără legătură cu temperatura camerei.
  • Disconfort abdominal: uneori cu greață și vărsături.
  • Confuzie: senzația că te afli într-o realitate alternativă sau depersonalizare (simți că ești separat de tine).
  • Frici extreme: senzația că pierzi controlul sau mori.

Care sunt cauzele?

Anxietatea pe timp de noapte poate fi provocată de cauze multiple, care diferă de la persoană la persoană. Un pas important pentru ameliorarea anxietății nocturne este identificarea problemelor care stau la baza acestor episoade. Unele dintre cele mai frecvente motive sunt următoarele:

  • Factori de stres zilnic: relațiile, munca sau problemele financiare sunt factori care pot declanșa crize de anxietate și atacuri de panică. În plus, aceste gânduri invazive apar  în timp ce încerci să te relaxezi și să adormi noaptea, făcând odihna aproape imposibilă.
  • Evenimente traumatice: supraviețuirea în urma unei catastrofe, cum ar fi un dezastru natural, violență sexuală sau viol, tortură sau răpiri, printre altele. Îți pot afecta grav sănătatea mintală. Noaptea, când te culci, retrăiești aceste evenimente traumatice.
  • Influențe biologice: genetica joacă un rol important în apariția atacurilor de panică. De fapt, există oameni care sunt mai predispuși să experimenteze anxietate decât alții.
  • Gânduri distorsionate: creierul supraestimează potențialele amenințări. Deoarece atunci când încerci să dormi, te relaxezi, îți vin în minte aceste gânduri.

Citește mai mult:

Relația dintre tahicardie și anxietate

Cum poți ameliora anxietatea pe timp de noapte?

Dacă ai sentimente intense de anxietate noaptea și experimentezi acest lucru în mod regulat, îți recomandăm să soliciți ajutor profesional. Este posibil să suferi de o tulburare de anxietate, care se tratează cel mai eficient prin terapie și, în unele cazuri, cu medicamente. Unii oameni cu anxietate nocturnă pot încerca tehnici de relaxare care ar putea ajuta la reducerea anxietății.

Tehnici de combatere a stresului

Activitatea fizică ajută corpul să elibereze tensiunea. Dacă încerci să faci anumite exerciții cu aproximativ două ore înainte de culcare, te vei simți mai obosit și vei adormi mai ușor.

În mod similar, meditația și yoga sunt două opțiuni care încearcă să-i învețe pe oameni să se concentreze asupra locului și momentului actual. Acest lucru poate fi util în prevenirea anxietății, dar și ca instrument pentru a opri un atac de panică. Mai mult, a face câteva întinderi înainte de culcare poate ajuta la eliberarea tensiunii.

Tehnicile de relaxare musculară și exercițiile de respirație profundă sunt alternative utile. Aceste exerciții pot ameliora tensiunea musculară și te pot ajuta să eviți hiperventilația, două simptome comune ale atacurilor de panică.

Rutina

Stabilirea unui program de somn prin culcarea la aceeași oră în fiecare seară va condiționa corpul să se aștepte la odihnă. Stabilește o oră pentru a opri aparatele electronice și evită să folosești dormitorul pentru a lucra sau pentru a studia, ceea ce poate antrena creierul pentru a asocia camera cu stresul.

În mod similar, ar trebui să stai departe seara de substanțe stimulante, precum alcoolul și cofeina. Acestea pot crea anxietate din cauza efectelor lor asupra sistemului nervos.

Some figure
Folosirea dormitorului pentru muncă sau studiu este contraproductivă pentru o rutină sănătoasă de somn.

Înainte de a te culca, încearcă să gândești pozitiv

Suntem susceptibili la gânduri negative chiar înainte de a ne culca noaptea. Acesta este momentul zilei în care mintea este liberă să rătăcească. Gândurile negative pot apărea și ne vor face să ne simțim anxioși.

Dacă anxietatea nocturnă devine frecventă și intensă, poate fi periculoasă pentru sănătate. Prin urmare, este important să recunoști problema la timp și să cauți instrumentele adecvate pentru a te ajuta să depășești anxietatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bourne E, Garano L. HAGA FRENTE A LA ANSIEDAD: 10 formas sencillas de aliviar la ansiedad, los miedos y las preocupaciones. [Internet]. Barcelona: Amat Editorial. 2006.
  • Matud, Ma Pilar, and Juan Manuel Bethencourt. “Ansiedad, depresión y síntomas psicosomáticos en una muestra de amas de casa.” Revista Latinoamericana de Psicología 32.1 (2000): 91-106.
  • Fernández LOI, Jiménez HB, Alfonso ARB, et al. Manual para diagnóstico y tratamiento de trastornos ansiosos. Medisur. 2012;10(5):466-479.
  • Navas OW, Vargas BMJ . Trastornos de ansiedad: Revisión dirigida para atención primaria. Rev Med Cos Cen. 2012;69(604):497-507.
  • Sierra, Juan Carlos, Ortega, Virgilio, Zubeidat, Ihab, Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade [Internet]. 2003;3(1):10 – 59. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102
  • Gorwood, P. “Comorbilidad del trastorno de ansiedad generalizada y el trastorno depresivo mayor:¿ Un ejemplo de peliotropía genética?.” European Psychiatry Spanish edition 11.3 (2004): 170-177.
  • Echeburúa, Enrique. Avances en el tratamiento psicológico de los trastornos de ansiedad. Pirámide, 2002.
  • Irurtia, Mª Jesús, Vicente E. Caballo, and Anastasio Ovejero. “Trastorno de ansiedad provocado por sustancias psicoactivas.” Behavioral Psychology/Psicología Conductual 17.1 (2009): 155-168.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.