Beneficii și utilizări ale apei oxigenate
Apa oxigenată, cunoscută și sub denumirea de peroxid de hidrogen (H2O2), prezintă diverse proprietăți benefice utile în gospodărie și nu numai. Citește acest articol pentru a descoperi principalele utilizări ale apei oxigenate.
Deși este toxic dacă este utilizat în cantități ridicate, apa oxigenată are proprietăți dezinfectante și antiseptice puternice. Acest lichid este deseori inclus în produsele cosmetice, în special în cele destinate îngrijirii părului.
11 utilizări ale apei oxigenate
Fiind un produs dezinfectant, înălbitor și antiseptic, peroxidul de hidrogen poate fi întrebuințat în mai multe moduri în gospodărie. Iată câteva posibile utilizări ale apei oxigenate.
Curățarea rănilor
Peroxidul de hidrogen este un dezinfectant nelipsit din case, școli și cabinete medicale. Soluțiile cu apă oxigenată 5% (sau mai puțin) sunt utile pentru a trata rănile minore. Dacă este vorba despre o tăietură, îmbibă puțină vată în acest lichid și preseaz-o ușor pe regiunea afectată.
Albirea hainelor
Una dintre principalele utilizări ale apei oxigenate este cea de înălbitor natural. În timp ce hainele se înmoaie, nu trebuie decât să adaugi o cană de apă oxigenată. Acest lichid este util pentru a îndepărta petele de sânge. Aplică apă oxigenată direct pe haine, iar petele vor dispărea imediat.
Tratarea ciupercii piciorului
Dacă picioarele tale și unghiile degetelor sunt afectate frecvent de ciuperci, remediază problema cu un amestec preparat din părți egale de apă oxigenată și apă obișnuită. Înmoaie-ți picioarele în acest amestec timp câteva minute în fiecare noapte, apoi usucă-te bine.
Citește și:
Tratarea aftelor și a ulcerelor bucale
Peroxidul de hidrogen este o alternativă eficientă și ieftină a apelor de gură tradiționale, deși multe persoane nu cunosc acest beneficiu. Pe lângă faptul că acest lichid poate dezinfecta cavitatea bucală, el nu produce iritații și este util pentru a trata inflamațiile, inclusiv aftele și ulcerațiile bucale.
Pentru a obține aceste beneficii, ai nevoie de apă oxigenată nediluată. Aplic-o direct pe sursa durerii sau a infecției. De asemenea, poți să amesteci puțină apă oxigenată cu o cantitate egală de apă. Fă gargară cu acest lichid timp de câteva secunde.
Albirea danturii
Dacă alegi să utilizezi peroxidul de hidrogen pe post de apă de gură, vei observa că, în timp, acest produs îți albește dantura.
Îți recomandăm și:
Curățarea colonului
Prepară un amestec din 0,25 l (8 uncii) de apă oxigenată și 19 l (5 galoane) de apă caldă. Nu depăși cantitatea indicată.
Clisma
Pentru a-ți face clismă, este indicat să utilizezi o soluție preparată cu o lingură de apă oxigenată 3% și un litru de apă distilată caldă.
Remedierea decolorării pielii
Peroxidul de hidrogen este un tratament util pentru a remedia decolorarea pielii și cicatricile. Vei obține rezultate în doar două săptămâni. Aplică lichidul pe regiunea afectată cu ajutorul unei bucăți de vată. Ai grijă să eviți regiunea ochilor, pentru a preveni iritațiile.
Curățarea axilelor
Apa oxigenată te poate ajuta să-ți cureți axilele, care pot fi acoperite de pete din cauza deodorantelor. De asemenea, acest produs este util pentru a combate mirosurile neplăcute.
Detergent de uz casnic
Dizolvă 0,06 l de peroxid de hidrogen în detergentul tău de vase obișnuit pentru a spori eficacitatea acestui produs. Pentru a curăța tocătoarele și a ucide bacteriile de pe aceste suprafețe, amestecă apă oxigenată 3% cu o cantitate egală de oțet.
Pentru a dezinfecta băile, chiuvetele și pardoseala, prepară un amestec din părți egale de apă caldă și H2O2 3%.
Deschiderea la culoare a părului
Numeroase vopsele și produse pentru îngrijirea părului includ peroxid de hidrogen pe lista lor de ingrediente. Diluează apă oxigenată 3% într-o cantitate egală de apă obișnuită și toarnă amestecul obținut într-o sticlă cu pulverizator.
Udă-ți părul și pulverizează lichidul pe suprafața acestuia, iar la final piaptană-te și utilizează un uscător. În timp, acest truc îți va deschide culoarea șuvițelor, conferindu-le un blond aparent natural.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hydrogen Peroxide is Scavenged by Ascorbate-specific Peroxidase in Spinach Chloroplasts. (2017). Plant and Cell Physiology. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.pcp.a076232
- Wong, C. M., Wong, K. H., & Chen, X. D. (2008). Glucose oxidase: Natural occurrence, function, properties and industrial applications. Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s00253-008-1407-4
- Korshunov, S., & Imlay, J. A. (2010). Two sources of endogenous hydrogen peroxide in Escherichia coli. Molecular Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2958.2010.07059.x
- Paumann-Page, M., Furtmüller, P. G., Hofbauer, S., Paton, L. N., Obinger, C., & Kettle, A. J. (2013). Inactivation of human myeloperoxidase by hydrogen peroxide. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2013.09.004
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.