Arginina pentru păr: ce efecte are?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Părul are nevoie de nutrienți precum arginina pentru a fi frumos și sănătos. Puteți opta pentru un număr mare de produse cosmetice care un păr perfect, dar înainte de a cumpăra orice articol, verificați eticheta pentru a vedea dacă oferă componentele necesare. Ce face arginina pentru păr?
Arginina este recomandata de dermatologi și stiliști pentru a stimula creșterea părului. După cum arată Farmacia Profesional, părul este o structură care are nevoie de aminoacizi. Arginina face parte din acești compuși. Ea acționează ca un vasodilatator și activator al fluxului sanguin în foliculii de păr.
Ce este arginina?
L-arginina este numele unui aminoacid care ajută la sinteza proteinelor. Conform Clinicii Mayo, această substanță se găsește în majoritatea alimentelor și suplimentelor alimentare bogate în proteine.
Alte moduri de a beneficia de arginină sunt prin aplicarea topică și administrarea intravenoasă. Este asociată cu tratamentele care controlează funcția glandelor endocrine și afecțiunile cardiace.
Aminoacidul menționat este util în industria cosmetică pentru promovarea dezvoltării capilare, datorită îmbunătățirii alimentării cu sânge a foliculilor de păr. În plus, arginina întărește cheratina, o proteină fundamentală a părului.
Arginina pentru păr: ce efecte are?
Rolul principal al argininei este de a oferi nutrienți părului. Acest aminoacid crește nivelul oxidului nitric necesar firelor pentru a absorbi mineralele.
Descoperiți: Greșeli frecvente în îngrijirea părului
Previne căderea
Prin reactivarea microcirculației sanguine, hrănind fibrele și protejând foliculii, arginina face părul mai puternic, îl hidratează și îl înmoaie. Astfel, este mai puțin probabil să cadă.
Atenuează daunele
Substanțele chimice folosite pentru a face vopsele sau decoloranți au tendința de a deteriora părul. Aceste ingrediente cresc porozitatea cuticulei și scad rezistența fibrei capilare.
Arginina din suplimente sau cocktailuri topice reduce degradarea cuticulelor. Ea salvează părul de afecțiunile cauzate de utilizarea continuă a plăcilor, uscătoarelor și ondulatoarelor. Aceste instrumente termice, împreună cu expunerea la soare, deteriorează firele. Arginina intensifică regenerarea părului.
Repară părul fragil
Arginina are proprietăți reparatoare, capabile să inverseze dezvoltarea inadecvată a foliculilor. Ea reduce daunele pe care părul le poate suferi din cauza problemelor rădăcinilor.
Salvează culoarea
Unele vopsele de păr conțin peroxid de hidrogen sau amoniac, care dăunează proteinelor și uleiurilor naturale din structura părului. L-arginina păstrează mai bine pigmentul părului.
O investigație publicată de Universitatea Politehnică Saleziană din Quito a arătat că vopselurile care conțin arginină ca ingredient activ sunt mai rezistente.
Elimină mătreața
Datorită efectelor sale antifungice și antibacteriene, arginina acționează prin eliminarea sau prevenirea mătreții. Anumite studii sugerează că este potrivită pentru combaterea microorganismelor care destabilizează celulele părului.
O lucrare revizuită de Facultatea de Științe Exacte a Universității Naționale din La Plata evidențiază faptul că arginina inhibă creșterea drojdiilor, dovedindu-și și activitatea fungicidă. Mătreața provoacă probleme precum mâncărimea și descuamarea scalpului. Arginina orală și topică are putere de vindecare și ameliorează durerea cauzată de scărpinatul excesiv.
Surse naturale de arginină pentru păr
Multe alimente oferă acest aminoacid, așa că ar trebui să le includeți în meniul zilnic:
- Ouă: gălbenușul de ou este bogat în arginină; albușul conține și el arginină, dar în cantitate mai mică.
- Legume: spanacul, ceapa, usturoiul și algele se află pe lista legumelor care furnizează L-arginină organismului.
- Fructe: kiwi, pepenele verde și avocado sunt surse de arginină și alte vitamine, minerale și antioxidanți.
- Nuci: alunele și migdalele conțin arginină.
- Carne și pește: sunt bogate în L-Arginină și alți aminoacizi. Cu toate acestea, aportul de carne roșie trebuie să fie moderat.
Descoperiți: Care sunt cauzele căderii părului? Opinii științifice concrete
Produse pentru păr cu arginină
Există măști, creme de păr, șampoane, balsamuri și seruri cu arginină. Produsele conțin și alte ingrediente utile, cum ar fi biotina, vitamina B7 și celulele stem din plante.
Adoptați mai întâi o dietă echilibrată și variată. Apoi, consultați un dermatolog pentru a afla care este suplimentul cu arginină ideal.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carretero Salvador T, Romo Sánz M. La L-arginina: el aminoácido de las heridas. Revista Enfermería Castilla y León. Vol. 4. Núm. 2. España; 2012. http://www.revistaenfermeriacyl.com/index.php/revistaenfermeriacyl/article/view/85
- Fait M, Grillo P, Morcelle S, Mylek S. Actividad Antifúngica y antiadhesiva de tensioactivos derivados de argininas frente a levaduras del género Candida. Facultad de Ciencias Exactas. Universidad Nacional de la Plata. Argentina; 2018. https://bdigital.uncu.edu.ar/objetos_digitales/13105/17-ciencia-tecnologa-e-innovacin-mylek-silvina-unlp.pdf
- L-arginina. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681
- Machado Pillajo G. Quinoa (Chenopodium quinoa), amaranto (Amaranthus caudatus) y arginina como ingredientes protectores en tintes para cabello. Tesis para la Maestría en Ciencias y Tecnologías Cosméticas. Universidad Politécnica Salesiana. Sede Quito. Ecuador; 2015. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/7790/1/UPS-QT06414.pdf
- Martín Aragón M. Nutrición y salud de la piel y el cabello. Consejo farmacéutico. Farmacia Profesional. Vol. 23. Núm. 1. pp. 58-63. España; 2009. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-nutricion-salud-piel-el-cabello–13132077
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.