5 argumente pro și contra sexului ocazional
 

5 argumente pro și contra sexului ocazional

Nu știți care sunt avantajele și dezavantajele sexului ocazional? În acest articol, veți descoperi câteva dintre ele!
5 argumente pro și contra sexului ocazional
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 11 mai, 2023

Ați făcut vreodată sex ocazional? Acest tip de relație înseamnă menținerea unui contact intim în situații foarte specifice. De obicei, este vorba despre celebrul „prieten cu beneficii”. Însă, acest tip de relație sexuală poate implica și persoane necunoscute într-un moment oarecare, cum ar fi o petrecere sau o discotecă. Care sunt argumentele pro și contra sexului ocazional?

Sexul ocazional este în regulă atât timp cât generează satisfacție. Dacă acest tip de relație v-a provocat un oarecare disconfort sau v-a făcut să vă simțiți rău, poate că sexul ocazional nu este pentru voi.

Sexul ocazional a existat dintotdeauna

S-ar putea să credeți că în zilele noastre există mai mult sex ocazional decât în trecut. Ei bine, acest lucru nu este adevărat. Pur și simplu trăim într-o perioadă în care toate tabuurile referitoare la sex și sexualitate au fost lăsate în urmă. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a ascunde faptul că preferăm sexul fără un partener stabil, de exemplu.

Există cupluri care doresc să facă sex ocazional cu alte persoane. Este cazul celor care merg la cluburile de swingeri. Cu toate acestea, astăzi ne adresăm acelor persoane fără partener care au relații sexuale ocazionale. Sunt oameni care se bucură de sexualitatea lor, dar ce avantaje și dezavantaje există în această situație?

Argumente pro și contra sexului ocazional

Femeie care are argumente pro și contra sexului ocazional
Sexul ocazional vă permite să vă cunoașteți și să aflați ce vă place și ce nu.

Inhibitor al stresului

Sexul ocazional are anumite beneficii. De exemplu, inhibă stresul. Acest lucru se datorează faptului că odată cu orgasmul eliberăm oxitocină și endorfine care reduc stresul și cresc sentimentul de fericire. În plus, acești hormoni induc relaxarea.

Un alt avantaj al sexului ocazional este evitarea angajamentelor. Uneori, vrem să cunoaștem mai multe persoane, să ne bucurăm de sexualitate și să nu fim captivi în nicio relație.

Un al treilea avantaj al acestui tip de relație sexuală este experimentarea lucrurilor noi. Putem descoperi ceea ce ne place, încercând lucruri noi care ne permit să ne trăim sexualitatea într-un mod complet diferit. Sexul ocazional ne poate ajuta să descoperim mai multe despre propria sexualitate și despre felul în care o trăim.

Dezavantajele sexului ocazional: comportament de risc

Avantajele acestui tip de sex sunt clare, dar cum rămâne cu dezavantajele? Trebuie să menționăm un studiu: Inițierea în contextul sexului ocazional și asocierea acestuia cu comportamentele de risc în sănătatea sexuală și reproductivă la adolescenți. Sexul ocazional poate deveni un comportament negativ.

De exemplu, a face sex fără prezervativ poate crește riscul de a contracta infecții cu transmitere sexuală. Una dintre cele mai frecvente este infecția cu HPV.

Un alt risc este sarcina nedorită sau administrarea pilulei de a doua zi de mai multe ori. Cel mai bine este să luăm toate măsurile de precauție necesare.

Persoane care fac sex ocazional
Bolile cu transmitere sexuală sunt unul dintre marile dezavantaje ale sexului ocazional.

Încercați să umpleți golurile cu sex ocazional?

În ciuda argumentelor pro și contra sexului ocazional, menținerea acestui tip de relație poate genera un sentiment de singurătate și descurajare, chiar și vinovăție. Acesta este un semn de avertizare. Faceți ceva ce nu vreți cu adevărat, dar o faceți pentru a nu vă simți singuri.

Uneori, sexul este o cale de scăpare. Dacă nu vă place sexul ocazional, dar faceți acest lucru, cereți autorul unui psiholog. Cu siguranță există aspecte psihologice ce trebuie abordate în mod profesionist.

Dacă faceți sex ocazional și vă simțiți confortabil și vă bucurați de el, nu uitați să vă protejați sănătatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González A., Electra, & Molina G, Temístocles. (2019). Inicio sexual en contexto de sexo casual y su asociación a comportamientos de riesgo en salud sexual y reproductiva en adolescentes. Revista chilena de obstetricia y ginecología , 84 (1), 7-17. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262019000100007
  • Espada Sánchez, J. P., Quiles Sebastián, M. J., & Méndez Carrillo, F. J. (2003). Conductos sexuales de riesgo y prevención del sida en la adolescencia. Pap. psicol, 0-0.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.