Ariboflavinoza sau lipsa de vitamina B2: care sunt consecințele acesteia?
Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias
Ariboflavinoza sau lipsa de vitamina B2 este o problemă rară, dar poate afecta semnificativ starea de sănătate. Simptomele sunt legate de durerea în gât, iar leziunile pot apărea pe buze și pe mucoasa bucală. Există, de asemenea, posibilitatea de a suferi de dermatită seboreică și chiar anemie.
În contextul unei diete variate, este dificil să apară o patologie de acest tip, deoarece majoritatea alimentelor de origine animală oferă vitamina B2. De fapt, este un nutrient care nu este niciodată suplimentat, cu excepția multivitaminelor.
De ce apare ariboflavinoza sau lipsa vitaminei B2?
Lipsa de vitamina B2 se manifestă atunci când aportul de cereale, produse lactate sau produse de origine animală devine insuficient. Și diareea poate să provoace pierderea nutrientului.
Consumul de alcool în cantități mari este unul dintre principalii factori de risc. La urma urmei, alcoolul funcționează ca un diuretic, ceea ce duce la pierderea vitaminei prin urină.
Descoperiți: Cum se utilizează vitamina B1 ca produs anti-țânțari
Simptome
În termeni generali, simptomele tind să apară rapid. Există paloare și iritația mucoasei la colțurile gurii. Este posibil ca în acest context să se dezvolte o infecție cu candida, apărând modificări ale suprafeței limbii.
Diagnostic
Pentru a confirma problema, se măsoară excreția urinară a riboflavinei. În acest fel, patologia poate fi diagnosticată cu ușurință. Apoi, se recomandă consumul de suplimente sau administrarea nutrientului pe cale intramusculară (în cazurile cele mai grave).
De obicei, carența se rezolvă cu 5 sau 10 miligrame de vitamină pe cale orală, o dată pe zi.
Care este funcția riboflavinei?
Este important să înțelegem că riboflavina are mai multe funcții în organism. Aceasta participă la multe reacții fiziologice. De fapt, generează un efect antioxidant și antiinflamator care poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature și genezei patologiilor cronice și complexe. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare.
La fel ca în cazul majorității vitaminelor solubile în apă, nu există depozite de vitamina B2 în organism. Consumul zilnic este esențial. Aceasta nu este o problemă, atât timp cât dieta este variată.
În cazul dietei vegane, nu este un deficit frecvent. De obicei, problema este lipsa vitaminei B12, așa cum a confirmat un studiu publicat în American Family Physician.
Citiți mai mult: Informații despre vitamina B12
Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina B2?
Produsele lactate sunt una dintre principalele surse de riboflavină. La acestea se adaugă ouăle, nucile, ficatul de vițel și mușchiul de porc și vită. Toate sunt considerate alimente cu densitate nutrițională ridicată. Au multe vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate. Dintre legume merită evidențiate spanacul, mazărea și ciupercile.
Cu toate acestea, nevoile de B2 pot varia de-a lungul vieții. Bebelușii necesită aproximativ o jumătate de miligram pe zi, iar adulții aproximativ 1 gram.
Ariboflavinoza sau lipsa de vitamina B2 este o problemă rară
Ariboflavinoza este o problemă rară, cauzată de un aport insuficient de vitamina B2. Acest nutrient îndeplinește diverse funcții în organism, participând la metabolismul energetic și la comunicarea cu sistemul nervos central.
Trebuie avut în vedere faptul că nevoile nutriționale trebuie întotdeauna acoperite prin alimentație. La un moment dat, pot fi consumate și suplimente, dar nu este scenariul ideal. Pentru a acoperi cantitățile zilnice recomandate de vitamine și minerale, dieta trebuie să fie variată și echilibrată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Suwannasom N, Kao I, Pruß A, Georgieva R, Bäumler H. Riboflavin: The Health Benefits of a Forgotten Natural Vitamin. Int J Mol Sci. 2020;21(3):950. Published 2020 Jan 31. doi:10.3390/ijms21030950
- Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017;96(6):384-389.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.