Aspirina la rădăcina plantelor: este de ajutor?
Aspirina pusă la rădăcina plantelor este un truc popular, care este foarte eficient și ușor de aplicat. În acest articol, vă vom explica beneficiile sale și cum puteți începe să utilizați acest medicament în grădină.
Aspirina este un medicament util și popular pentru tratarea durerilor de cap și a durerii în general. Se folosește și la realizarea măștilor sau a tratamentelor estetice, de exemplu, pentru a trata acneea sau mătreața.
În plus, este folosită în agricultură, grădinărit și creșterea florilor ornamentale. În concluzie, această invenție a lui Felix Hoffman de la Bayer (1897) a devenit o parte esențială a vieții moderne.
De ce este aspirina bună pentru plante?
Aspirina este alcătuită din acid acetilsalicilic, un derivat al acidului salicilic. Acesta din urmă este un compus pe care plantele îl produc atunci când sunt stresate. Le ajută să facă față situațiilor care le provoacă rău. Aspirina este un compus foarte asemănător cu cel produs de plante. Acționează pentru a ajuta la întărirea apărării legumelor.
Acidul salicilic participă la germinarea semințelor și la creșterea celulelor. De asemenea, face parte din respirația plantelor.
Societatea Mexicană de Știința Solului a efectuat un experiment cu răsaduri de grâu pentru a determina efectul acidului acetilsalicilic asupra acestora. Rezultatele au arătat că rădăcinile plantelor care au primit compusul au avut rezultate favorabile în ceea ce privește greutatea rădăcinii și înălțimea și greutatea materiei organice totale.
Totuși, trebuie menționat faptul că există și unele articole și publicații academice care susțin faptul că aspirina pentru întărirea plantelor nu are prea multe rezultate. De exemplu, o investigație publicată în revista științifică Agriculture Mesoamericana, care a analizat efectul acidului salicilic asupra răsadurilor de ardei habanero, concluzionează că acest compus a favorizat unele caracteristici, dar nu a îmbunătățit semnificativ calitatea răsadurilor.
Recomandăm: 5 sfaturi pentru a alunga cârtițele din grădină
Cum se folosește aspirina la rădăcina plantelor?
Pentru ca aspirina să fie absorbită de plante și să aibă efectele dorite, trebuie mai întâi diluată în apă. Este important să folosiți o tabletă pentru fiecare litru de apă. În exces, nu va da rezultate bune.
Obținerea butașilor nu este întotdeauna o sarcină ușoară. Aspirina își îndeplinește funcția principală, oferind putere și rezistență rădăcinilor. În plus, stimulează creșterea ulterioară și previne putrezirea sau mucegaiul. Pentru a face acest lucru, trebuie să scufundați rădăcinile timp de aproximativ 4 ore în soluția de aspirină și apă.
Dacă creșteți butașii în sol și sunt deja plantați, puteți folosi aspirina pentru a întări rădăcinile. Trebuie doar să folosiți același compus lichid pentru a uda planta. Acest proces trebuie să fie efectuat la fiecare 3 luni.
Alte efecte ale aspirinei asupra plantelor
Aspirina este un aliat excelent pentru o plantă uscată. Cercetările efectuate de Universitatea Assiut din Egipt au descoperit că aspirina poate atenua efectul inhibitor cauzat de secetă prin încorporarea glucozei în peretele celular.
Aspirina poate juca un rol fundamental în protecția plantei, deoarece favorizează un răspuns bun în prezența agenților patogeni. În acest sens, utilizarea periodică a soluției de aspirină poate ajuta la protejarea plantelor de dăunători.
Aspirina tinde să funcționeze bine atunci când este folosită pentru a păstra florile tăiate proaspete. Funcționează foarte bine în cazul aranjamentelor florale. Trebuie să diluați tableta în apa care va fi folosită în vază.
Alte cercetări au constatat, de asemenea, că acest compus are efecte favorabile asupra dezvoltării plantelor comestibile, precum roșia și salata verde, deoarece le face să aibă o dimensiune mai mare și o creștere mai bună.
Citiți și: Îngrijirea florii flamingo sau anthurium: 4 probleme comune
Respectați cerințele speciei
O greșeală comună făcută în grădinărit sau agricultură este tratarea tuturor plantelor la fel. Fiecare specie are cerințe specifice de îngrijire, condiții de mediu și nutrienți. Este convenabil ca înainte de a începe o cultură, să vă consultați cu un specialist pentru a crea o situație optimă de dezvoltare.
Acum că știți care sunt beneficiile aspirinei pentru plantele rădăcinoase, utilizați-o pentru a oferi substanțe nutritive grădinii. Cu toate acestea, este importantă utilizarea moderată. În exces, poate avea efecte negative.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Contreras-Liza, Sergio & Huamán-Tasa, D & Noriega, Huberto. (2017). Efecto del ácido acetil salicílico sobre el comportamiento agronómico de la papa (Solanum tuberosum L.). 21. https://www.researchgate.net/publication/321599526_Efecto_del_acido_acetil_salicilico_sobre_el_comportamiento_agronomico_de_la_papa_Solanum_tuberosum_L
- Guzmán-Antonio, Adolfo & Borges, Lizette & Pinzón-López, Luis & Ruiz, Esau & Aguilar, José. (2012). Efecto del ácido salicílico y la nutrición mineral sobre la calidad de plántulas de chile habanero. Agronomía Mesoamericana. 23. 247-257. 10.15517/am.v23i2.6485. https://www.researchgate.net/publication/260771759_Efecto_del_acido_salicilico_y_la_nutricion_mineral_sobre_la_calidad_de_plantulas_de_chile_habanero
- Hamada, A. M. (2000). AMELIORATION OF DROUGHT STRESS BY ASCORBIC ACID, THIAMIN OR ASPIRIN IN WHEAT PLAN. Indian Plant Physiol. http://ispponline.org/storage/ijpp-5-4-011.pdf
- Senaratna, T., Touchell, D., Bunn, E. et al. Acetyl salicylic acid (Aspirin) and salicylic acid induce multiple stress tolerance in bean and tomato plants. Plant Growth Regulation 30, 157–161 (2000). https://doi.org/10.1023/A:1006386800974
-
Tucuch Haas, Cesar J., & Alcántar González, Gabriel, & Larqué Saavedra, Alfonso (2015). EFECTO DEL ÁCIDO SALICÍLICO EN EL CRECIMIENTO DE LA RAÍZ Y BIOMASA TOTAL DE PLÁNTULAS DE TRIGO. Terra Latinoamericana, 33(1),63-68.[fecha de Consulta 6 de Diciembre de 2021]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57335800005
- White RF (1979) Acetylsalicylic acid (aspirin) induces resistance to tobacco mosaic virus. Virology 99 410-412
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.